Την περασμένη Τρίτη έγινε «μυστικός δείπνος» μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στην πρωθυπουργική οικία στο Λυκαβηττό. Ήταν μια ακόμη κίνηση του πρωθυπουργού στην προσπάθειά του να κλείσει μέτωπα και να ενδυναμώσει περαιτέρω παραδοσιακές σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αφορμή ήταν οι εξελίξεις με την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, αλλά και αυτή η κίνηση εντάσσεται στην επιχείρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χτίσει την αυτοδυναμία.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα όλοι αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση πως είναι δύσκολη η επίτευξή της, αλλά θέλει ακόμα δρόμο και μέχρι να στηθούν κάλπες υπάρχει χρόνος να αλλάξει το κλίμα, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την εικόνα να κυβερνά ένα κόμμα μόνο του χωρίς να υπάρχει απέναντί του μια στιβαρή αντιπολίτευση. «Αυτή η κατάσταση κάνει κακό σε όλους», έλεγε στο Newsbeast κορυφαίος υπουργός.
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προ ημερών από τη Μαγνησία. Είναι πεποίθησή κυρίαρχη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Τσίπρας θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή ως αρχηγός νέου κόμματος και ως εκ τούτου προετοιμάζονται να τον έχουν αντίπαλο. Αυτό είπε ευθέως και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την Παρασκευή, αλλά και αυτό αναφέρουν πολλοί υπουργοί. Λογικό σε μεγάλο βαθμό καθώς θεωρούν πως είναι και ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί ενός στιβαρού κόμματος για να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κεντρικός υπουργός έλεγε σε παρέα βουλευτών προ ημερών ότι ουσιαστικά αυτή την στιγμή η κυβέρνηση δεν ξέρει ποιον ακριβώς έχει αντίπαλο και δεν την βοηθάει αυτή η κατάσταση που εξελίσσεται με φόντο την προανακριτική για τα Τέμπη, όπου αναδεικνύεται μια ετερόκλητη συμμαχία: Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και σκόρπιοι Σπαρτιάτες.
Το 4% που περιμένει
Η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες της το επόμενο διάστημα για να αρχίζει να χτίζει ποσοστά αυτοδυναμίας. Εχει σύμμαχο ένα στοιχείο που συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο: ψηφοφόροι που ψήφισαν ΝΔ το 2023 είναι αποστασιοποιημένοι και βρίσκονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αλλά δεν έχουν πάει αλλού. Και αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 4% του εκλογικού σώματος που υπό προϋποθέσεις δύναται να επιστρέψει στη ΝΔ.
Άρα, εάν πειστεί αυτό το 4% να επιστρέψει μπορεί να αποτελέσει αφορμή να συμπαρασύρει και ένα κομμάτι αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κινείται εντατικά με περιοδείες που θυμίζουν προεκλογική περίοδος και έμφαση στην καθημερινότητα και σε ζητήματα που αφορούν το μέσο πολίτη.
Χαμηλή συσπείρωση
Επίσης, υπάρχει χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ σε ποσοστό περίπου 65% που εάν υπάρξει πόλωση και εκλογικό δίλημμα δύναται να αυξηθεί και να προσεγγίσει και το 90% – εξέλιξη που θα βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στην προσπάθειά του για να επιτύχει την αυτοδυναμία που είναι μακρινή ακόμα.
Πέρα όμως από την καθημερινότητα και την λεγόμενη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η Νέα Δημοκρατία θέλει να επαναπατριστούν και ψηφοφόροι που έχουν μετακινηθεί στα δεξιά της που προσεγγίζει το 7 με 8% σε κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου αλλά και να μην υπάρξουν και διαρροές σε ενδεχόμενο κόμμα Αντώνη Σαμαρά.
Οι τρεις στόχοι
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν τρεις στόχοι της κυβέρνησης: η επανασυσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων και γι’ αυτό και η πιο σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό και η επαναπροσέγγιση με την Εκκλησία, να κερδίσει τους αναποφάσιστους με μεταρρυθμιστική ατζέντα και επίλυση θεμάτων καθημερινότητας και να διεισδύσει στο κέντρο.
«Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε εμείς και τι οι πολίτες» συνηθίζει να λέει σε συσκέψεις ο πρωθυπουργός που αναγνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το κλίμα άμεσα και κυρίως πριν φθάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού, ώστε να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου με αντεπίθεση με επίκεντρο τη ΔΕΘ και ένα νέο πακέτο στοχευμένων παροχών που θα απαντάει και στις αγωνίες μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων.