Στα υψίπεδα των Ιμαλαΐων, εκεί όπου τα σύνορα της Κίνας και της Ινδίας παραμένουν ασαφή και γεωπολιτικά φορτισμένα, εκτυλίχθηκε μια από τις πιο παράδοξες στρατιωτικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα: μια μάχη χωρίς πυροβόλα και σφαίρες, ανάμεσα σε δυο πυρηνικές δυνάμεις.

Όταν στρατιώτες από τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου ήρθαν αντιμέτωποι τον Ιούνιο του 2020 στην Κοιλάδα Γκαλουάν του ανατολικού Λαντάκ, χρησιμοποίησαν πρωτόγονα μέσα μάχης πριν την ανακάλυψη της πυρίτιδας – ξύλα, πέτρες, ακόμα και αυτοσχέδια ρόπαλα με καρφιά.

Παρά την τεχνολογική πρόοδο των δύο στρατών, οι κανόνες εμπλοκής στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη απαγόρευαν τη χρήση πυροβόλων όπλων. Κίνα και Ινδία, δύο πυρηνικά κράτη με ιστορικές διαφωνίες και δισεκατομμύρια πολίτες, γνωρίζουν καλά πως μια σφαίρα μπορεί να πυροδοτήσει κάτι ανεξέλεγκτο.

Ο απολογισμός ήταν αιματηρός: τουλάχιστον 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ αν και η Κίνα αρχικά δεν επιβεβαίωσε απώλειες, ανεξάρτητες πηγές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς Κινέζους.

Οι στρατιώτες πάλεψαν για ώρες, πολλές φορές σώμα με σώμα, σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων, μέσα στο σκοτάδι και στις κακουχίες. Οι συνθήκες ήταν τέτοιες που αρκετοί φέρονται να έχασαν τη ζωή τους όχι από τα χτυπήματα, αλλά από πτώσεις σε χαράδρες και υποθερμία. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στις σχέσεις των δύο γειτόνων από τον συνοριακό πόλεμο του 1962.

Η μάχη της Κοιλάδας Γκαλουάν δεν είναι μόνο μια σύγκρουση για μερικά χιλιόμετρα παγωμένης γης· αλλά αποκαλύπτει αποκαλύπτει και την ένταση μεταξύ δύο αναδυόμενων υπερδυνάμεων, που παλεύουν να επιβληθούν στην ευρύτερη Ασία.

Για αυτό και η πρόσφατη ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν κάνει πολλούς να φοβούνται ότι η Κίνα πιθανόν να προσπαθήσει να γίνει μέρος της έντασης στεκόμενη στο πλευρό του Πακιστάν.