«Το πρόβλημα της μετανάστευσης ή λαθρομετανάστευσης είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει διογκωθεί με αποτέλεσμα ο αριθμός των νόμιμων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια», αναφέρει στο newsbeast.gr ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Μαστρογιάννης. Και επισημαίνει: «η χώρα μας δεν έχει κανενός είδους στρατηγικό σχεδιασμό και η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας ωρολογιακής βόμβας στα θεμέλια της χώρας».

Για να τονίσει ότι σε αυτή τη χώρα όλα γίνονται με απίστευτη προχειρότητα. «Κλασικό παράδειγμα το γεγονός ότι, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε την κατασκευή 30 χώρων κράτησης λαθρομεταναστών. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι το μεγάλο και οξυμένο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Κι αυτό γιατί αν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί αυτοί οι 30 χώροι κράτησης ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν μετανάστες και η χωρητικότητα τους ανήρχετο όχι σε 20-30 χιλιάδες που έχουν υπολογίσει αλλά και σε εκατό, δεν θα λυνόταν ως δια μαγείας το πρόβλημα, διότι ο αριθμός εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα ξεπερνά ημερησίως τους 500 κατά μέσο όρο και συνεπώς υπερβαίνει τις 150.000 σε ετήσια βάση».

Όπως εξηγεί ο κ. Μαστρογιάννης, από αυτή την απλή αριθμητική προσέγγιση αποδεικνύεται περίτρανα ότι «αν θεωρήσουμε ότι τα στρατόπεδα αποτελούν σοβαρό μέτρο επίλυσης του προβλήματος, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα αποτελέσει ολόκληρη ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να υποδεχτεί τα εκατομμύρια των μεταναστών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, αλλά και αυτούς που θα έρθουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το ετήσιο κόστος συντήρησης των στρατοπέδων, σίτισης και φύλαξης των μεταναστών, καθώς και των εξόδων επαναπατρισμού, θα ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ερώτημα όμως που παραμένει αναπάντητο είναι για πόσα χρόνια ή για πόσες δεκαετίες θα χρειαστεί να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των λαθρομεταναστών, της φυλάκισης-κράτησης και του επαναπατρισμού τους».

Ο υπεύθυνος στον Τομέα Σωμάτων Ασφαλείας συνεχίζει, λέγοντας: «Μέχρι ίσως να βαρεθούν οι ίδιοι το πήγαινε έλα; Μέχρι να εξαντληθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ή μέχρι να δούμε να διογκώνεται επικίνδυνα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, το αυξανόμενο κύμα ρατσισμού και φασισμού , που θα έρθει βιαίως να υποκαταστήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκμεταλλευόμενο την έλλειψη σοβαρής πολιτικής για το θέμα; Αυτό ίσως θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Και γι’ αυτό πιστεύει ότι «η λαθρομετανάστευση έχει κοινωνικά αίτια και δεν μπορεί να επιλυθεί με αστυνομικά-κατασταλτικά μέτρα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.