Τον κίνδυνο της αύξησης του κόστους δανεισμού τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά την απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης με την εμπλοκή τραπεζών.

Το σχέδιο, που υιοθετήθηκε ύστερα από τις πιέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, προβλέπει τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζών που κατέχουν κρατικά ομόλογα) στο μηχανισμό διάσωσης, γεγονός που, όπως επισημαίνει ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά ομολόγων.

Αν σταλεί στους επενδυτές το μήνυμα ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, ενδέχεται να μετακυλήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα θα δυσκολεύονταν ακόμη περισσότερο να αντλήσουν κεφάλαια.

Μετά την άμεση αντίδραση του Τρισέ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ «δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρχηγοί των κρατών. «Δεν μπορεί να λέει ότι δεν συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα αυτής της απόφασης», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποίο είπε ότι ο Τρισέ «φροντίζει να φέρει ηρεμία στις αγορές, αλλά εμείς φροντίζουμε ταυτόχρονα να ικανοποιήσουμε το θεμιτό αίτημα των πολιτών μας να μην επωμίζονται το κόστος (του μηχανισμού στήριξης)».