Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια σφοδρή χιονοθύελλα που έχει ρίξει κατακόρυφα τον υδράργυρο, με το θερμόμετρο να δείχνει μείον 50 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, ενώ έχουν σημειωθεί λεηλασίες και πλιάτσικο σε κλειστές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά, το BBC σχολίασε πως «οι λεηλασίες δίνουν και παίρνουν στο Μπάφαλο με πολλούς να εκμεταλλεύονται με άδειους δρόμους όπου οι χιονοπτώσεις και οι συνθήκες χιονοθύελλας έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους».

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης ενός μικρού οικογενειακού καταστήματος στο ανατολικό Μπάφαλο ανέφερε πως μία ομάδα νεαρών Αμερικανών εισέβαλε στο κατάστημά του την ημέρα των Χριστουγέννων, τονίζοντας ότι «πήραν τα πάντα. Από παιχνίδια και ηλεκτρονικά έως ηχεία».

Χιονοθύελλα στην Αμερική
Δορυφορική εικόνα με την κακοκαιρία που σαρώνει τις ΗΠΑ

Επίσης, η σφοδρή χιονοθύελλα είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες πτήσεις, να κλείσουν πολλοί αυτοκινητόδρομοι, ενώ έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση πολλά νοικοκυριά.

Πολλοί νεκροί, ακόμα και μέσα σε οχήματα

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ τουλάχιστον 57 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους θανάτους να σημειώνονται σε Κολοράντο, Ιλινόις, Κάνσας, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Ουισκόνσιν.

Χαρακτηριστικά, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι λόγω των πολικών θερμοκρασιών και του παγετού, ορισμένα άτομα παγιδεύτηκαν στα οχήματα τους και έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι πέθαναν επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση στο νοσοκομείο, εξαιτίας των κλειστών δρόμων από τα χιόνια.

Τα χειρότερα φαινόμενα εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, με τον Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος. «Η καρδιά μου είναι με εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα αυτό το Σαββατοκύριακο των εορτών» έγραψε στο Twitter.

«Μπορούμε να δούμε κατά κάποιο τρόπο το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δεν είναι το τέλος ακόμα» είπε επιπλέον ο Mark Poloncarz, από την κομητεία Erie, όπου βρίσκεται το Μπάφαλο.

Επικαλούμενος το τοπικό ιατροδικαστικό γραφείο, ο Poloncarz δήλωσε ότι πολλά από τα θύματα πέθαναν από καρδιακά προβλήματα ενώ φτυάριζαν το χιόνι από τις αυλές τους και ορισμένοι βρέθηκαν νεκροί στα οχήματά τους.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από τη σφοδρή χιονοθύελλα που πλήττει τις ΗΠΑ: