Η Βόρεια Κορέα γνωστοποίησε χθες Πέμπτη (24/3) ότι προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός «νέου τύπου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) Hwasong-17 για να ενισχύσει την πυρηνική της αποτροπή κατά του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού», όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο της Πιονγκγιάνγκ (KCNA).

Ήταν η πρώτη πλήρης δοκιμή ICBM από τη Βόρεια Κορέα μετά το 2017. Σύμφωνα με τα δεδομένα πτήσης, ο βορειοκορεατικός πύραυλος πέταξε ψηλότερα και μακρύτερα από κάθε προηγούμενη φορά, προτού πέσει στη θάλασσα δυτικά των ακτών της Ιαπωνίας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε την εντολή και επέβλεψε προσωπικά την πυραυλική δοκιμή, υπογραμμίζει το KCNA. «Η εμφάνιση του νέου στρατηγικού όπλου», υποστήριξε ο βορειοκορεάτης ηγέτης, «θα κάνει όλον τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας, για ακόμη μια φορά».

Η πυραυλική δοκιμή καταδικάστηκε από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το KCNA έδειχναν έναν τεράστιο πύραυλο, μαύρου χρώματος με λευκή κεφαλή, να υψώνεται στον ουρανό αφήνοντας πίσω του μία πύρινη ουρά.

Συναγερμός για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Συναγερμός σήμανε αμέσως για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Κυανό Οίκο.

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας έστειλε επείγον σήμα προς όλα τα πλοία κοντά στις ακτές, καθώς θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος ο «βαλλιστικός πύραυλος» να πέσει εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα έπεσε στη θάλασσα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας.

Κατά τις ιαπωνικές αρχές, έπεσε κάπου 170 χιλιομέτρων δυτικά από την ιαπωνική νομαρχία Αομόρι (βόρεια) στις 15:44 (τοπική ώρα· 08:44 ώρα Ελλάδας).

Η Πιονγκγιάνγκ τηρούσε μέχρι σήμερα το μορατόριο που είχε επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της όσον αφορά τις δοκιμές ICBM και πυρηνικών όπλων αφότου άρχισαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέα Κιμ Γιονγκ Ουν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Όμως η διαπραγμάτευση εκείνη απέτυχε και οι προσπάθειες του αμερικανού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρχίσουν νέες δεν έχουν καρποφορήσει.

Τον Ιανουάριο, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί πως θα τερμάτιζε το μορατόριο. Κατόπιν, προχώρησε σε αριθμό-ρεκόρ οπλικών δοκιμών, εκτοξεύοντας μεταξύ άλλων πυραύλους που υποστήριξε ότι ήταν υπερηχητικοί, καθώς και πυραύλους μέσου βεληνεκούς, κάτι απαγορευμένο θεωρητικά, δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου απέτυχε. Αναλυτές εκτίμησαν πως επρόκειτο για δοκιμή του πυραύλου Hwasong-17.

Την Κυριακή, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και αποσταθεροποιεί την Άπω Ανατολή.

ΗΠΑ-Ν.Κορέα: Συμφωνία για «σθεναρές απαντήσεις» μετά τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι «σθεναρές απαντήσεις», μεταξύ άλλων και από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι απαραίτητες μετά τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δύο υπουργοί «δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγεσιών των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ στο μέλλον, και συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της διατήρησης μιας ισχυρής ενιαίας αμυντικής στάσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Όστιν είχε επίσης συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, μετά το γεύμα, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο.