Μνήμες από τη σοκαριστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις ΗΠΑ ξυπνά ένα βίντεο από την Τσεχία που δείχνει έναν αστυνομικό να γονατίζει στο λαιμό ενός άνδρα Ρομά, ο οποίος αργότερα πέθανε μέσα σε ασθενοφόρο καθώς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το βίντεο, που γυρίστηκε στις 19 Ιουνίου, δείχνει τρεις αστυνομικούς στην πόλη Τέπλιτσε, της βόρειας Τσεχίας, να συλλαμβάνουν έναν άνδρα Ρομά και να τον κρατούν στο πάτωμα. Ένας αστυνομικός κρατά τα πόδια του, ένας άλλος φαίνεται να γονατίζει στο λαιμό του και ένας τρίτος προσπαθεί να του περάσει χειροπέδες. Στο βίντεο ακούγονται φωνές πολλών Ρομά που βρίσκονται στο σημείο.

«Τον πνίγουν», ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας να λέει. «Αυτή είναι η δουλειά τους», λέει η φωνή ενός άντρα, υπερασπιζόμενη την αστυνομική παρέμβαση. «Μείνε κάτω, μην σηκωθείς», συμβουλεύει ένας άλλος Ρομά.

Δείτε το βίντεο:

Ο Jozef Miker, ακτιβιστής και ηγέτης της τσέχικης κοινότητας Ρομά, μίλησε με τον Guardian αφού επέστρεψε από το σημείο όπου συνέβη το περιστατικό και ανέφερε όσα του μετέφεραν αυτόπτεις μάρτυρες.

«Οι άνθρωποι μου είπαν ότι το όνομά του ήταν Στάνισλαβ και ήταν περίπου 40 ετών. Έζησε στο δρόμο αλλά εργάστηκε σε ένα κοντινό σούπερ μάρκετ ως φύλακας. Όταν είδε ότι ένας άλλος άνδρας πήγε να διαρρήξει ένα όχημα, ο Στάνισλαβ προσπάθησε να παρέμβει. Όταν ήρθε η αστυνομία, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν νομίζοντας ότι ήταν ο δράστης», ανέφερε ο Miker.