Ο ζωδιακός κύκλος έχει 12 ή 13 ζώδια; Εδώ και πολλά χρόνια έχει ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανατροφοδοτείται. Αυτό έγινε και πάλι πριν από λίγες εβδομάδες όταν πληροφορίες ήθελαν τη NASA να ανακαλύπτει ένα νέο ζώδιο, τον Οφιούχο, αλλάζοντας τον υπολογισμό του ωροσκοπίου όσων έχουν γεννηθεί από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 17 Δεκέμβρη κάτι που όπως είναι φυσιολογικό θα προκαλούσε μια μετατόπιση των ημερών προκειμένου να ενταχθεί το 13ο ζώδιο στον ζωδιακό κύκλο, θα επηρέαζε όλα τα ζώδια διαταράσσοντας τον τρόπο που υπολογίζεται στην αστρολογία το ωροσκόπιο ενός ανθρώπου, με βάση την ημερομηνία γέννησής του.

Η NASA, βλέποντας όλη αυτή τη συζήτηση στα social media έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Σε ανάρτηση του λογαριασμού της NASA στο tumblr, αλλά και σε ειδική ιστοσελίδα για παιδιά, περιγράφεται κατ’ αρχάς η διαφορά μεταξύ Αστρολογίας και Αστρονομίας.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που δίνει είναι το εξής: Ο βαβυλωνιακός πολιτισμός και μαζί του η αστρολογία, ήκμασε πριν από 3.000 χρόνια. Τότε, ένας άνθρωπος άνηκε στο ζώδιο του Λέοντα για παράδειγμα, εφόσον γεννιόταν μεταξύ 23 Ιουλίου και 22 Αυγούστου. Ωστόσο, έπειτα από 3 χιλιετίες, η θέση των αστερισμών στον ουρανό μετατοπίστηκε καθώς ο άξονας της γης δεν «δείχνει» προς τον ζωδιακό κύκλο με την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός πως κάθε αστερισμός δεν έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα, σημαίνει πολύ απλά πως ο ήλιος παραμένει διαφορετικά χρονικά διαστήματα ευθυγραμμισμένος με κάθε έναν από αυτούς. Η ευρέως διαδεδομένη Αστρολογία όμως, δίνει ίσης χρονικής διάρκειας διαστήματα για κάθε ένα από τα 12 ζώδια, δηλαδή περίπου 30 ημέρες το καθένα.

Έτσι για παράδειγμα, αν μελετούσαμε σχολαστικά τη θέση της γης και του ήλιου σε σχέση με τους αστερισμούς, κάποιος που γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου σήμερα θα άνηκε στο ζώδιο του Καρκίνου (ένα πριν τον Λέοντα). Επίσης, με βάση την κίνηση του Ήλιου, το ζώδιο της Παρθένου θα έπρεπε να διαρκεί 45 ημέρες και εκείνο του Σκορπιού μόλις 7.

Από τη NASA, πάντως, τονίζουν πως δεν άλλαξαν ποτέ τα ζώδια. Το μόνο που έκαναν είναι τους υπολογισμούς!