Η υπουργός Παιδείας της Ισπανίας υπερασπίστηκε τα πολυάριθμα αγάλματα στη χώρα του εξερευνητή του 15ου αιώνα Χριστόφορου Κολόμβου έναντι των εκκλήσεων αντιρατσιστών ακτιβιστών να αποκαθηλωθούν, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων παγκοσμίως.

«Οι πόλεις έχουν ιστορία και στιγμές που πρέπει να γίνονται σεβαστές και να διδασκόμαστε από αυτές», είπε η υπουργός Ισαμπέλ Θελάα σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αξιώσεις διαδηλωτών, αλλά και ορισμένων αριστερών πολιτικών, στην Ισπανία για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων.

Ο γεννηθείς στην Ιταλία εξερευνητής, που έκανε τα ταξίδια του για λογαριασμό του ισπανικού στέμματος, είναι εθνικός ήρωας στην Ισπανία, όπου δεκάδες πόλεις έχουν ανεγείρει αγάλματα για να τον τιμήσουν. Εντούτοις, συχνά ο Κολόμβος θεωρείται από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένα σύμβολο φυλετικού μίσους, καθώς η ανακάλυψή του άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή ευρωπαϊκών χωρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αμερική.

Μετά τον θάνατο, τον περασμένο μήνα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την προσαγωγή του στη Μινεάπολη, αντιρατσιστές διαδηλωτές σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και παγκοσμίως στοχοθέτησαν τα μνημεία ιστορικών προσώπων, μεταξύ αυτών του Κολόμβου.

Τα αγάλματα του εξερευνητή αποκαθηλώθηκαν ή υπέστησαν βανδαλισμούς σε διάφορες πόλεις στις ΗΠΑ, όπως στο Σεντ Λούις, τη Βοστόνη, το Ρίτσμοντ και το Ντιτρόιτ.