Τη σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων στην περιοχή της Ίστρια ανακοίνωσαν οι κροατικές Αρχές. Όπως διευκρινίστηκε, τα ξενοδοχεία θα επαναφέρουν σταδιακά το σύνολο των υπηρεσιών τους και αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση.

Εξάλλου, η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι χαλαρώνουν ορισμένοι περιορισμοί που αφορούν στη τέλεση γάμων και άλλων τελετών, καθώς και τη χρήση παιδικών χαρών.

Στους γάμους μπορούν, πλέον, να παραστούν τα μέλη των οικογενειών, τηρώντας όμως τους κανόνες ασφάλειας και απόστασης. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ο κύκλος των προσκεκλημένων στις γαμήλιες τελετές, ενώ η απαγόρευση των γαμήλιων πάρτι θα παραμείνει σε ισχύ.

Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν στην Κροατία πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού και ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 80. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού καταγράφηκε στην Κροατία πριν από 70 ημέρες. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 2.101.

Βοσνία

Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία της Covid-19, ενέκρινε το κοινοβούλιο της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (της μίας εκ των δύο οντοτήτων της χώρας, η άλλη είναι η Σερβική Δημοκρατία).

Το ποσό θα κατευθυνθεί σε εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το κλείσιμο και την αναστολή της παραγωγής τους, λόγω του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός Φαντίλ Νόβαλιτς δήλωσε ότι «αυτό είναι απλώς ένα πακέτο εκκίνησης» και υπογράμμισε ότι η ομοσπονδία θα πρέπει να αναζητήσει οικονομική στήριξη στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας θα καταβάλει, επίσης, έναν ελάχιστο μισθό σε υπαλλήλους που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της τρέχουσας κατάστασης, καθώς και κίνητρα στις επιχειρήσεις για συνέχιση της παραγωγής. Περισσότεροι από 24.000 εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιβεβαίωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είχε υποβαθμιστεί από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P). Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προοπτικές στις αρχές Μαρτίου, η πιστοληπτική ικανότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παρέμεινε στο «Β», ενώ οι προοπτικές της υποβαθμίστηκαν από θετικές σε σταθερές.

Η S&P εκτιμά ότι το ΑΕΠ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη θα μειωθεί κατά 5% φέτος, ενώ οικονομική ανάκαμψη αναμένεται το 2021.

Σλοβενία

Την επαναλειτουργία δύο συνοριακών σημείων ελέγχου της Σλοβενίας με την Ιταλία (στη Νόβα Γκόριτσα και τη Γκόρισκα Μπρντα), μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, και την πιθανότητα αντίστοιχης εξέλιξης και για άλλα συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών Άλες Χόις.

Το συνοριακό σημείο ελέγχου στη Νόβα Γκόριτσα θα ελέγχεται από αστυνομικούς, ενώ οι ώρες λειτουργίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, είπε ο κ. Χόις, προσθέτοντας ότι η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μολύνσεων Covid-19 , δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές της Πρωτομαγιάς.

Ύστερα από εβδομάδες κλεισίματος λόγω του κορονοϊού, χθες επαναλειτούργησαν τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα παντοπωλεία, τα καφέ και τα εστιατόρια. Παρά τη χαλάρωση των περιορισμών, τα μέτρα ασφαλείας και απόστασης θα εξακολουθούν να ισχύουν. Στα μπαρ και τα εστιατόρια τα τραπέζια θα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους.

Ρουμανία

Την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων μετά τις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Όρμπαν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η επανέναρξη της δραστηριότητας των εστιατορίων δεν θα πραγματοποιηθεί την ίδια χρονική περίοδο.

«Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν ξανά. Τα ξενοδοχεία δεν θα υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς (που εφαρμόζονται λόγω του κορονοϊού) μετά τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, οι περιορισμοί θα διατηρηθούν για τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ. Αυτά θα παραμείνουν κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Όρμπαν.

«Η επιδημιολογική εκτίμηση κινδύνου που πραγματοποιήσαμε, έδειξε ότι τα εστιατόρια -ειδικά οι κλειστοί χώροι- παρουσιάζουν τους υψηλότερους επιδημιολογικούς κινδύνους. Και μάλλον θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτούς τους περιορισμούς για εστιατόρια, τουλάχιστον για τους κλειστούς χώρους, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού στη Ρουμανία λήγει στις 14 Μαΐου και δεν θα παραταθεί, αλλά η χώρα θα εισέλθει στις 15 Μαΐου σε κατάσταση επιφυλακής.

Ο κ. Όρμπαν αναφέρθηκε και στην επανέναρξη της εμπορικής δραστηριότητας, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα, επισημαίνοντας πως «αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης και κατά συνέπεια στην αύξηση της παραγωγής».

Βουλγαρία

Η ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς θα γίνει με τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω των τεχνολογικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το εκπαιδευτικό δυναμικό και το σύνολο των μαθητών, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Βάλτσεφ.

Όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR), τα μαθήματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται διαδικτυακά και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις μόνο για τις πιο σημαντικές εξετάσεις. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους υποψηφίους για την ανώτατη εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας και του εξωτερικού.

Στο μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού ανήλθε σε 1.689 και των θυμάτων σε 78. Περίπου 190 μέλη του υγειονομικού προσωπικού σε όλη τη χώρα έχει νοσήσει από τον κορονοϊό.