Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογκου, επανέλαβε την έκκληση για απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη λόγω των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία.

«Όπως είχαμε και εμείς δηλώσει προηγουμένως, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά επιβεβαίωσε ότι το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία είναι η Κωνσταντινούπολη, με το 60% των περιπτώσεων. Επαναλαμβάνω το αίτημά μου να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας για την Κωνσταντινούπολη το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά κατά την τελευταία ενημέρωση που έκανε χθες, για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη γεωγραφική κατανομή της επιδημίας. Ο υπουργός είπε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της χώρας, αλλά αποκάλυψε ότι το 60% των περιπτώσεων βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ανέφερε επίσης ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν υπάρξει 8.852 κρούσματα και 117 θάνατοι από τον κορονοϊό.

Σε συνέντευξή του στις 30 Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε εκφράσει την ανησυχία του για την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη και είχε μάλιστα επισημάνει ότι «το 60% της πόλης είναι σε κίνδυνο».

«Αν 15% του πληθυσμού της πόλης βγει από το σπίτι του, αυτό σημαίνει 2,5 εκατομμύρια κόσμο. Ο αριθμός αντιστοιχεί με τον πληθυσμό ορισμένων Ευρωπαϊκών πόλεων», είπε ο Εκρέμ Ιμάμογλου σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι συνήθως οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βγαίνουν από τα σπίτια τους όταν καλυτερεύει ο καιρός.

Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν απορρίψει κάθε πρόταση για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Κωνσταντινούπολη, που είναι το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της χώρας.