Η Άγκελα Δωροθέα Κάσνερ, η σημερινή Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης, Άγκελα Μέρκελ, εξελέγη σήμερα για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Από τότε που πρωτοαντίκρισε τον κόσμο, τον Ιούλιο του 1954, μέχρι σήμερα που, αποδυναμωμένη, αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας της για ακόμα μία φορά – που πολλοί λένε πως θα είναι η τελευταία- μεσολάβησαν πολλά χρόνια και πολλά «ορόσημα» στην πολιτική της καριέρα.

Από τότε που ο Χέλμουτ Κολ την αποκαλούσε «το κορίτσι» μέχρι τη σημερινή επανεκλογή της, το Αθηναϊκό Πρακτορείο ξεχωρίζει τουλάχιστον πέντε σημαντικούς «σταθμούς».

Σκότωσε τον «πατέρα»

AP_9104301131
Με τον Χέλμουτ Κολ, τον Απρίλιο του 1991

Ο καγκελάριος της επανένωσης Χέλμουτ Κολ την αποκαλούσε «το κορίτσι». Μετά την πτώση του τείχους της εμπιστεύθηκε το πρώτο της υπουργείο. Στη συνέχεια η Μέρκελ, αν και χωρίς ιδιαίτερα χαρισματική προσωπικότητα, ανήλθε γρήγορα στην ιεραρχία του CDU

Όμως όταν ο Κολ έχασε τις εκλογές του 1998 και βρέθηκε αναμεμειγμένος σε σκάνδαλο με μαύρα ταμεία του κόμματός του, «σκότωσε τον πατέρα» και ανέλαβε την ηγεσία του CDU στις 10 Απριλίου του 2000.

Στις 22 Νοεμβρίου 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την καγκελαρία μετά τη νίκη της επί του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

(Ημι)οικολογική στροφή

AP_950323015
Γκορλέμπεν, 1995

Το 2011, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η Μέρκελ ανακοίνωσε προς έκπληξη όλων και παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ως το 2022. Μια εντυπωσιακή στροφή με φιλόδοξο στόχο: ως το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας να καλύπτονται κατά 80% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως σε αυτό το στάδιο η Γερμανία έχει ακόμη ανάγκη τον άνθρακα και δεν θα πετύχει τον στόχο της να μειώσει ως το 2020 κατά 40% σε σχέση με το 1990 τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κυρία «όχι»

AP_920302013
Φεβρουάριος 1992, ως υπουργός Γυναικών και Νεολαίας συμμετέχει σε συνάντηση του κόμματός της παρά το σπασμένο της πόδι

Αντιμέτωπη με την κρίση χρέους στην Ελλάδα η Μέρκελ εμφανίστηκε αδιάλλακτη και επέβαλε στην Αθήνα δραστικά μέτρα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη της χώρας. Παρά τις πιέσεις της Γαλλίας να χαλαρώσει την αυστηρή αυτή πολιτική, η καγκελάριος δεν υποχωρεί, γεγονός που της χάρισε τον χαρακτηρισμό «κυρία όχι».

Αξέχαστη έχει μείνει η σκληρότητα της δήλωσης που είχε κάνει προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής-θρίλερ του Ιουλίου του 2015, διακηρύσσοντας πως αυτό που έχει χαθεί με την Ελλάδα είναι πιο σημαντικό από ένα νόμισμα και είναι η εμπιστοσύνη. Μίλησε για πολύ δύσκολη κατάσταση, προέβλεψε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις και απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος.

«Θα τα καταφέρουμε»

AP_18066337753148
Μάρτιος 2018, υπουργικό συμβούλιο με χαμόγελα

Στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 η Μέρκελ αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο. Στο όνομα του ανθρωπισμού και παρά τις επικρίσεις των Ευρωπαίων αλλά και πολλών Γερμανών, είπε τη διάσημη φράση της «θα τα καταφέρουμε».

Στόχο είχε να τονίσει την ικανότητα της Γερμανίας να δεχθεί και να ενσωματώσει τους πρόσφυγες αυτούς. Αφού την επανέλαβε αρκετές φορές, τελικά την απέρριψε διότι «πλέον έγινε ένα απλό σύνθημα», «κενό νοήματος». Τη στάση αυτή φαίνεται να την «πληρώνει» με την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία και την ανάδειξη του AfD σε βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το πολιτικό αδιέξοδο του 2017

AP_9507200211
Ως υπουργός Περιβάλλοντος επισκέπτεται την πυρηνική μονάδα στο Greifswald, Ιούλιος 1995

Το CDU ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017. Όμως κατέγραψε ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ η ακροδεξιά είχε αξιοσημείωτη άνοδο.

Χρειάστηκαν έξι μήνες- και σημαντικές υποχωρήσεις από την πλευρά της Μέρκελ – για να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και να συμφωνηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε η Γερμανία για να σχηματίσει κυβέρνηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.