«Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι αναγκαίος αλλά, πλέον, δεν είναι αρκετός. Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι οι μεγάλοι ευρωπαίοι παίκτες επικεντρώνονται σε άμεσες προτεραιότητες, οι οποίες δεν συνδέονται με την συζήτηση για μια σφαιρική, συνολική αντιμετώπιση», δήλωσε ο ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι.

Σύμφωνα με τον Γκότζι, «η Ιταλία είναι η μόνη χώρα η οποία προτείνει θέματα τα οποία συνδέονται με μια προοπτική ευρύτερης μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κατά την άποψη, δε, του ιταλού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, οι κύριες προτεραιότητες, για την Ένωση, στη φάση αυτή, είναι: η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης για την οικονομική ένωση, ο συντονισμός των δυνάμεων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών των 28 χωρών μελών και η καταγραφή του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι κατάστησε σαφές, πάντως, ότι «η Ιταλία δεν θέλει να αντικαταστήσει τον άξονα Παρισίων- Βερολίνου, περνώντας από μια διπλή σε μια τριπλή ηγεσία, στην Ένωση», αλλά ότι επιθυμεί «να γίνει μια συζήτηση για το πώς μπορεί, να γίνουν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ειδικά στην ευρωζώνη».