Ένας άνδρας συνελήφθη στο Παρίσι επειδή άναψε τσιγάρο με τη φλόγα από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, καταδικάζοντας την πράξη ως «ανάρμοστη και άθλια».
«Ο άνδρας που βεβήλωσε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ανάβοντας τσιγάρο με τη φλόγα» που καίει στο μνημείο, συνελήφθη και «παραδέχθηκε το αδίκημα», αναφέρει ο Μπρουνό Ρεταγιό σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
L’homme qui a profané la tombe du Soldat inconnu en allumant une cigarette avec la flamme du souvenir a été interpellé à Paris pour violation de sépulture, tombeau, urne ou monument édifié à la mémoire des morts. Il a été placé en garde à vue et a reconnu les faits. À la suite du…
— Bruno Retailleau (@BrunoRetailleau) August 5, 2025
Βίντεο που κοινοποιήθηκε από πολλούς χρήστες στο «Χ» καταγράφει τη στιγμή που ένας άνδρας σκύβει για να ανάψει τσιγάρο με τη φλόγα από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια τουριστών. Οι εικόνες προκάλεσαν κατακραυγή στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Outrage in France after a man is filmed lighting his cigarette from the eternal flame of the Tomb of the Unknown Soldier in Paris pic.twitter.com/QOv5EAuONs
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 5, 2025
Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας και η σύλληψη έγινε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται αξιωματούχο της αστυνομίας.
Ο συλληφθείς «θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Αυτή η ανάρμοστη και άθλια πράξη προσβάλλει τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη Γαλλία», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών.
Η εφημερίδα Le Figaro μεταδίδει ότι μια τουρίστρια από τη Λετονία βιντεοσκόπησε την ανάρμοστη πράξη επισκέπτη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Παρίσι «τη Δευτέρα 4 Αυγούστου, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ». Το επίμαχο βίντεο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στο TikTok και δεν άργησε να γίνει viral σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνδρας «δεν φαινόταν να είναι μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών. Αντιθέτως, είχε σαφή επίγνωση αυτού που έκανε και έδειχνε υπερήφανος για αυτό», δήλωσε στη Le Figaro η τουρίστρια.