Δύο ανησυχητικές τάσεις που κυκλοφορούν στο TikTok και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν σημάνει συναγερμό στις Aρχές και τους γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι εμπλέκονται σε επικίνδυνες δραστηριότητες, επιδιώκοντας ψηφιακή επιβράβευση και δημοφιλία, όπως αναφέρει το FoxNews.

Η πρώτη πρόκληση, γνωστή ως «UrbanEx» (urban exploration), ενθαρρύνει τους χρήστες –κυρίως εφήβους– να εισέρχονται παράνομα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σχολεία, εκκλησίες και εμπορικούς χώρους, καταγράφοντας το εγχείρημά τους σε βίντεο. Παρά τις φωνές υπέρ της «ανάδειξης» ιστορικών και παραμελημένων κτισμάτων, οι ενέργειες αυτές συνιστούν παραβίαση του νόμου και είναι δυνητικά επικίνδυνες. Πρόσφατα, οι αρχές του Τέξας συνέλαβαν τρεις 18χρονους που παραβίασαν τον χώρο του εγκαταλελειμμένου σταδίου Astrodome, ενώ παρόμοιες συλλήψεις έχουν γίνει και σε άλλες πολιτείες.

Κλοτσούν τις πόρτες – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες

Η δεύτερη τάση, γνωστή ως «door-kicking challenge», αναβιώνει το παλιό «ding-dong ditch» (χτύπημα κουδουνιού) σε πιο επιθετική και επικίνδυνη μορφή. Οι συμμετέχοντες, κυρίως έφηβοι, κλοτσούν με δύναμη τις πόρτες κατοικιών αργά τη νύχτα, βιντεοσκοπούν την πράξη και διαφεύγουν. Η πρόκληση προκαλεί υλικές ζημιές και μπορεί να θεωρηθεί απόπειρα διάρρηξης, ειδικά σε πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου ισχύουν νόμοι περί νόμιμης άμυνας με χρήση θανατηφόρας βίας. Η Αστυνομία προειδοποιεί ότι ένας ένοπλος πολίτης μπορεί να αντιδράσει άμεσα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας του Byesville στο Οχάιο δήλωσε πως «εάν κάποιος θεωρήσει ότι κινδυνεύει, μπορεί νομίμως να χρησιμοποιήσει όπλο. Έχουμε ήδη δει τέτοια περιστατικά στην περιοχή μας». Παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει αστυνομικές υπηρεσίες και σε άλλες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Τέξας και η Ουάσιγκτον.

Η Titania Jordan, επικεφαλής μητρικής μέριμνας στην Bark Technologies, εξηγεί πως οι έφηβοι δεν αξιολογούν τον κίνδυνο. «Δεν σκέφτονται αν κάτι είναι σωστό ή ασφαλές, αλλά σκέφτονται πώς να κερδίσουν likes και αναγνώριση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει πως η έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο ενισχύει την έλλειψη ενσυναίσθησης και σεβασμού, εν μέρει λόγω υπερβολικής χρήσης οθονών.

Ειδικοί συνιστούν στους γονείς να ενημερώνονται για τις τάσεις των social media, να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των παιδιών τους και να ξεκινούν ειλικρινείς και ήρεμες συζητήσεις μαζί τους. Η Jordan προτείνει την αναζήτηση ομάδων υποστήριξης όπως το «Parenting in a Tech World» στο Facebook, και τη χρήση πραγματικών παραδειγμάτων για να αντιληφθούν τα παιδιά τις επιπτώσεις τέτοιων ενεργειών.