135
loading

Στις 23 Αυγούστου του 1939, ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του καθώς όλοι έβλεπαν πως ένας δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ήταν πλέον προ των πυλών. Και δεν έπεσαν έξω. Μερικά 24ωρα αργότερα (την 1η Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα), με την εισβολή της χιτλερικής Γερμανίας στην Πολωνία, έπεσε -όπως έχει επικρατήσει να λέγεται σήμερα- η πρώτη τουφεκιά του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η 23η Αυγούστου, ωστόσο, είναι από μόνη της μια ιστορική ημέρα. Είναι η ημέρα που έπεσε ένας «κεραυνός εν αιθρία». Που έγινε μια έκπληξη που προκάλεσε τρόμο. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που μέχρι εκείνη την καλοκαιρινή Τρίτη, έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, δυο πλευρές που κανονικά εκείνη την εποχή θα έπρεπε να βρίσκονται στα χαρακώματα και να κοιτάνε ο ένας τον άλλο μέσα από… διόπτρες, υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης! Το σύμφωνο που έμεινε γνωστό στην ιστορία ως «Ρίμπεντροπ-Μολότοφ».

Δυο πανίσχυρες χώρες με θηριώδεις πολεμικές μηχανές που κατά διαβολική σύμπτωση θα συγκρουστούν στη μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη που γνώρισε η ανθρωπότητα, σε εκείνη του Στάλινγκραντ, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα (στις 23 Αυγούστου του 1942), «έστησαν» την πιο γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας.

Η εποχή που η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για τη μεγάλη σφαγή

Από την εποχή που ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία στη Γερμανία, είχε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του: Πώς θα ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μια τρομακτική πολεμική μηχανή, ώστε, να πάρει την εκδίκηση που ζητούσε για την ταπείνωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν πια θεώρησε πως ήταν έτοιμος άρχισε να καταστρώνει τα πολεμικά του σχέδια. Πρώτο του θύμα, θα ήταν η Πολωνία. Ήδη από τα τέλη του 1938 ή κατ΄ άλλους ιστορικούς από τις αρχές του 1939 είχε δώσει εντολή στο επιτελείο του να καταστρώσει ένα σχέδιο «γρήγορης εισβολής» στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα στο αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ οι προετοιμασίες για την επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές και λιγότερο στρατιωτικές, δεδομένου πως σε αντίθεση με την «πληγωμένη» από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, Γερμανία, οι Σοβιετικοί διέθεταν τον λαβωμένο αλλά πανίσχυρο Κόκκινο Στρατό.

Εκεί που εστίαζε, λοιπόν, ο Στάλιν ήταν στο να δημιουργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες συμμαχίες που θα του επέτρεπαν για όσο μεγαλύτερο διάστημα γινόταν και μέσα στο γεωπολιτικό παιχνίδι να παραμείνει αλλά και να μην εμπλακεί στρατιωτικά.

Στον αντίποδα, ο Χίτλερ είχε ήσυχο το κεφάλι του σε ότι αφορούσε τους συμμάχους του. Η πίστη που του έδειχναν Ιταλία, Ιαπωνία και στο «βάθος» η Ισπανία, του παρείχαν άνεση κινήσεων.

Μια ανίερη συμμαχία που βόλευε δυο αιώνιους εχθρούς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ

Ο πόλεμος, ωστόσο, είναι ένα πολιτικό γεγονός. Ως τέτοιο κρύβει και μπόλικο παρασκήνιο. Πριν αρχίσουν να «μιλάνε» τα όπλα, πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά δωμάτια εξυφαίνονται κάθε λογής δολοπλοκίες.

Το καλοκαίρι του 1939, λοιπόν, οι δυο ιδεολογικά αιώνιοι εχθροί, έπρεπε να διαλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θ’ αφήσουν. Ή για το θέσουμε σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο «με ποιον θα πάνε πριν αρχίσουν και με εκείνον να πολεμάνε».

Ο Χίτλερ είχε πάρει τις αποφάσεις του. Δεν περίμενε την… άδεια του Στάλιν για την εισβολή στην Πολωνία. Αυτό που χρειαζόταν, ωστόσο, ήταν μια «καβάτζα». Ήξερε πως η Πολωνία είχε εξασφαλίσει εγγυήσεις από την Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία πως θα την υποστηρίξουν σε περίπτωση ναζιστικής εισβολής. Γνώριζε, λοιπόν, πως σχεδόν αμέσως θ’ ανοίξει το δυτικό μέτωπο. Αυτό που επεδίωκε ήταν να μην ανοίξει και το αντίστοιχο ανατολικό. Αρκετά απλοϊκό θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ

Αντίθετα, ο Στάλιν είχε περισσότερα πράγματα να σκεφτεί. Από την μια η ναζιστική Γερμανία, αυτός ο ιδεολογικά αιώνιος εχθρός θα πλησίαζε μια ανάσα από τα σύνορά του. Από την άλλη, πίστευε, πως οι δυτικοί σύμμαχοι αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στον Χίτλερ προς ανατολάς. Έβλεπε μέσα σε αυτό μια καπιταλιστική συνωμοσία που είχε αντικομμουνιστικούς σκοπούς.

Πάνω σε αυτή την πολιτική σκακιέρα, τα πιόνια έπρεπε ν’ αρχίσουν να κινούνται. Σκληρός και απόλυτα ρεαλιστής ο Στάλιν ήξερε πως ανάμεσα σε δυο κακές συμμαχίες έπρεπε να επιλέξει αυτή που θα του χαρίσει περισσότερο χρόνο. Και επέλεξε…

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ

Ο Χίτλερ ξέρει πως μια συμφωνία με την ΕΣΣΔ, τους προσφέρει άνεση χρόνου και χώρου. Δεν ανοίγει το ανατολικό μέτωπο και έχει ν’ ασχοληθεί (για την ώρα) με το δυτικό και τα σχέδια του να επιτεθεί μετά την Πολωνία σε Γαλλία και Νορβηγία.

Ο Στάλιν ξέρει πως μια συμφωνία με το Γ’ Ράιχ του δίνει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε, να φτιάξει μια γραμμή άμυνας που θα προστάτευε τα δυτικά σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης, είτε από μια πιθανή επίθεση των ναζί, είτε από μια επίθεση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) των καπιταλιστών της δύσης. Επιπλέον, προλαβαίνει να θωρακίσει την οικονομία του αλλά και να μετακινήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού προς την ενδοχώρα για να προφυλάξει όσους περισσότερους μπορεί ενόψει του μελλοντικού πολέμου.

Η στιγμή που ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ, βάζει την υπογραφή του στο Σύμφωνο. Πίσω του, διακρίνεται ο Στάλιν

Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών  ξεκινούν μυστικά ήδη από τον Απρίλιο του 1939 προκειμένου να δουν αν μπορούν να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο σύγκλισης. Αυτό επιτυγχάνεται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα απ’ ότι και οι ίδιοι υπολόγιζαν. Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών του Γ’ Ράιχ, Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ και ο σοβιετικός ομόλογός του, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ.

Οι υπογραφές στο Σύμφωνο μπαίνουν σε σύσκεψη στη Μόσχα, με κάθε επισημότητα, και παρουσία διεθνών ΜΜΕ. Και οι δυο πλευρές, ωστόσο, υπογράφουν ένα ακόμα, μυστικό αυτή τη φορά, σύμφωνο με το οποίο μοιράζουν την βορειοανατολική Ευρώπη σε «σφαίρες συμφερόντων».

Στο χάρτη που περιλαμβάνεται στο μυστικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι δυο πλευρές φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο μοίρασαν τη βορειοανατολική Ευρώπη

Από τη μια πλευρά, η Γερμανική που περιλάμβανε την Πολωνία (μέχρι τον ποταμό Βιστούλα και τη Λιθουανία) και από την άλλη η Σοβιετική (Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία και η περιοχή της Βεσαραβίας).

Η πλέον γνωστή λυκοφιλία της ιστορίας είναι γεγονός. Μερικές ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου ο Χίτλερ δίνει την εντολή να ξεκινήσει η εισβολή στην Πολωνία και μαζί της ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Στάλιν κάνει τη δική του εισβολή στην Πολωνία, εξασφαλίζοντας αυτό που ήθελε. Να μετακινήσει τα σύνορά του προς τη δύση προκειμένου να έχει… ήσυχο το κεφάλι του.

Την ίδια ώρα οι υποσχέσεις της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας προς την Πολωνία μένουν στα χαρτιά και κάπως έτσι, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αφού πάνω σε αυτή την γεωπολιτική σκακιέρα, ο καθένας έχει πετύχει και έχει κερδίσει αυτό που ήθελε.

Το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ θα παραμείνει σε ισχύ, όσο οι δυο πλευρές μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από αυτό. Όταν πλέον δεν το είχαν ανάγκη, το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό έγινε στις 22 Ιουνίου 1941 όταν η… ιδεολογική τάξη αποκαταστάθηκε και η ναζιστική Γερμανία εξαπέλυσε ενάντια στην κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση την «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα». Οι δύο πλευρές ρίχτηκαν σε μια -δίχως κανένα έλεος- μάχη το τέλος της οποίας βρήκε τους ναζί να οπισθοχωρούν προς το Βερολίνο και τον Κόκκινο Στρατό στο κατόπι τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

135
σχόλια
 1. avatar Μύθοι και παραμύθια

  Μύθος τρίτος: το «σύμφωνο» ωφέλησε το διεθνές εργατικό κίνημα.
  Νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα υπέρ της άποψης ότι το «σύμφωνο» υπήρξε η πιο μελανή σελίδα και η ημέρα της μέγιστης ηθικής εξαχρείωσης για την γραφειοκρατία, η οποία τότε ηγούνταν της Ε.Σ.Σ.Δ. και της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Άνθρωποι που για χρόνια πάλευαν κατά του ναζισμού, από την παρανομία μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βρέθηκαν στα όρια της ηθικής και της ψυχολογικής κατάρρευσης και χρεωκοπίας. Γι' αυτούς τους ανθρώπους τι έχουν να πουν οι σημερινοί ιστοριογράφοι του Κ.Κ.Ε.; Ή μήπως το ηθικό σθένος και κύρος του κομμουνισμού είναι ένα απλό θέμα «μικροαστικής ηθικολογίας»; Ωραία, λοιπόν, η ηθική τους και η ηθική μας.

 2. avatar Μύθοι και παραμύθια

  Μύθος τέταρτος: To «σύμφωνο» δεν αναιρούσε –ούτε καν προσωρινά– τον αντιφασιστικό και αντιχιτλερικό προσανατολισμό της Ε.Σ.Σ.Δ.
  Όμως, τι σήμαινε αυτό πραγματικά, όταν υπήρξαν περιπτώσεις μέχρι και γερμανών αντιστασιακών, οι οποίοι παραδόθηκαν στην Γκεστάπο; (η περίπτωση π.χ. της Μαργκαρέτε Νόυμαν, της συζύγου του «εκκαθαρισθέντος» το 1937 πρώην ηγέτη του K.P.D. Χάιντς Νόυμαν, η οποία έχει γράψει και σχετικό αυτοβιογραφικό βιβλίο ). Επίσης, τι μπορεί να σήμαινε η γραμμή του Μ. Τορέζ, γραμματεα του Κ.Κ. Γαλλίας, το 1940, όταν με τηλεγράφημά του ζητούσε από τους γάλλους κομμουνιστές να «πείσουν» τους στρατιώτες της Βέρμαχτ ότι πολεμάνε κατά των ταξικών συμφερόντων τους [4]; Για το ίδιο πράγμα δεν επικρίθηκαν αργότερα και δικαίως ορισμένες τάσεις του τροτσκισμού στην Ελλάδα, όπως η ομάδα Στίνα; Οι οποίες, πάντως, δεν διαμεσολαβούσαν, παρά την καταστροφική ανοησία τους, «σκληρά» κρατικά συμφέροντα (εκτός βέβαια αν δεχθούμε ότι ήταν «πράκτορες»).

 3. avatar Ανίερες συμμαχίες

  Τήν 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στήν Πολωνία από τά Δυτικά καί τής κηρύττουν πόλεμο οι Αγγλογάλοι . Η Πολωνία αμύνεται κατά τών Ναζί, όμως στίς 17 Σεπτεμβρίου 1939, δέχεται απροσδόκητη επίθεση από τά Ανατολικά , από τήν Κομμουνιστική Σοβιετική ένωση !!! Τά αεροπλάνα τής Λουτβάφε βομβάρδιζαν τίς Πολωνικές πόλεις καί τό Ρωσικό Ραδιόφωνο στό Μίνσκ, τούς καθοδηγούσε στούς στόχους τούς !!! Ο Γερμανικός καί ο Ρωσικός στρατός, συναντήθηκαν στό μέσον τής, κατεστραμένης πλέον Πολωνίας καί τήν χώρισαν στή μέση !!! Η συνεργασία τών δύο δικτατόρων όμως δέν σταματούσε εκεί ! Αυτή ήταν η έναρξη τού Β΄ Παγκόσμιου πολέμου . Εκτός από τήν Πολωνία , ο Χίτλερ καί ο Στάλιν συμφώνησαν σέ πρωτόκολλο πού υπέγραψαν στό Κρεμλίνο καί γιά τήν διαίρεση τής Ευρώπης ! Μάλιστα, η πρωτοβουλία γι΄ αυτήν τήν φασιστική μοιρασιά, δέν ήταν τού Αδόλφου Χίτλερ, αλλά τού Κομμουνιστή Ιωσήφ Στάλιν !!!

 4. avatar Ανίερες συμμαχίες

  Έτσι, ο Στάλιν είχε πλέον τό πράσινο φώς νά καταλάβει μία σειρά Ευρωπαϊκών χωρών ! Πρώτη στήν λίστα, ήταν η Φινλανδία . Η Ε.Σ.Σ.Δ., απλά χαρακτήρισε τήν Φινλανδία φασιστική (κλασσική μέθοδος) καί έν συνεχεία τής επιτέθηκε ! Γιά τήν πράξη τής αυτή, η Ε.Σ.Σ.Δ., χαρακτηρίστηκε ώς ''επιθετική'' από τήν κοινωνία τών εθνών, απ΄ όπου καί εκδιώχθηκε... . Η Ε.Σ.Σ.Δ., στήν Ευρώπη είχε πλέον μόνο ένα σύμμαχο, τόν Χίτλερ ! Ταυτόχρονα ο Χίτλερ, ξεκίνησε τόν δικό τού φασιστικό πόλεμο στή Δύση . Οι Ναζί κατέλαβαν τήν Δανία, τό Βέλγιο, τήν Ολλανδία καί τό Λουξεμβούργο . Στήν Νορβηγία, εισέβαλαν μέ τήν βοήθεια τής Ε.Σ.Σ.Δ. ! Ο Στάλιν παρείχε στούς Ναζί τήν Σοβιετική Ναυτική βάση κοντά στό Μουρμάνσκ, απ΄ όπου καί εξαπέλησαν οι Χιτλερικοί Φασίστες, τήν επίθεσή τούς κατά τής Νορβηγίας !
  Η Ε.Σ.Σ.Δ., έγινε ο κύριος προμηθευτής πόρων γιά τήν Ναζιστική πολεμική μηχανή ! Χιλιάδες τόνους πετρελαίου, σιδηρομεταλευμάτων καί οικοδομικών υλικών , μέχρι καί φορτία δημητριακών έστελναν οι Σοβιετικοί στούς Ναζί , τήν στιγμή πού ο λαός τής Ρωσίας λιμοκτονούσε ! Τόν Ιούνιο τού 1940, ο Χίτλερ συνέτριψε τήν Γαλλία . Ο Στάλιν, έν τώ μεταξύ, κατέλαβε τήν Λιθουανία, τήν Λετονία καί τήν Εσθονία !

 5. avatar Μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη», στις 2 Μαΐου 1940

  Να πώς μπορούνε όλοι οι λαοί ν' ασφαλίσουν την ειρήνη και την ελευθερία τους: Οι ιμπεριαλιστές, αποσβολωμένοι από τη δύναμη των λαών της ΕΣΣΔ -που δείχνει, τι αξίζουν λαοί πραγματικά ελεύθεροι- που τρέμουν ν' αγγίξουν όχι μονάχα τα σοβιετικά εδάφη, (αλλά) και κάθε χώρα που εξασφάλισε τη σοβιετική βοήθεια. Να ο δρόμος που κι η Ελλάδα οφείλει ν' ακολουθήσει αν θέλει να ζήσει ελεύθερη και ευτυχισμένη. Η Σοβιετική Ένωση γλύτωσε μέχρι σήμερα τη χώρα μας απ' τον πόλεμο κι απ' την υποδούλωση. Τί θα είμαστε σήμερα, αν δεν έκοβε -με την επέμβασή της στην Πολωνία- τον δρόμο του Χίτλερ προς τη Ρουμανία και τα Βαλκάνια; Πού θα βρισκόταν σήμερα η ανεξαρτησία μας, αν η ΕΣΣΔ δεν αντιτάσσονταν αποφασιστικά στα ιταλικά -που υποδαυλίζονταν κι απ' τους Αγγλογάλλους- σχέδια κατάχτησης των Βαλκανίων, που ματαιώθηκαν με το θρίαμβο του Κόκκινου Στρατού στη Φινλανδία;

  Είναι πράγματι πρωτότυπος ο τρόπος, με τον οποίο το ΚΚΕ προσπαθεί να δικαιολογήσει την απρόκλητη εισβολή των Σοβιετικών στην Πολωνία και στη Φιλανδία: Ο καλός Στάλιν έβαλε το στήθος του μπροστά στον κακό(;) Χίτλερ, για να γλυτώσει την Πολωνία. Δεν εξηγεί όμως, τί απέγινε τελικά, αυτή η μισή «γλυτωμένη» Πολωνία. Όπως δεν εξηγεί το ΚΚΕ, επίσης, με ποιον τρόπο κι από ποιον εισβολέα, «γλύτωσε» ο Στάλιν και την Φιλανδία. Αρκεί πάντως που μας δίνει να καταλάβουμε, ότι η Ελλάδα όφειλε μέχρι τότε την ανεξαρτησία της, ακριβώς σ' αυτές τις εισβολές των Σοβιετικών. Απλή κομμουνιστική «λογική»...

  1. avatar Αχ, τι τραβάμε!

   Πρέπει να σου κόψουμε τα πόδια, τα χέρια, τα αυτιά να σου βγάλουμε τα μάτια για να ζήσεις!! Τα χάπια, τις ενέσεις τα ηλεκτροσόκ για να έρθουμε στα ίσια μας;;!!!!!!!!!! Τρέλααααααααααααα!!!

 6. avatar WIRWOLF

  Πάει το παιδί στον πατέρα του . Πατέρα πετάει ο γάιδαρος, ΤΙ λες ρε παιδί μου τι παλαβομαρες μου λες είναι δυνατόν να πετάει ο γάιδαρος ποιος σου το είπε παιδί μου να του τραβήξω το αυτί, μα πατέρα το διάβασα , παιδί μου σε ποιά χαζοφυλαδα το διάβασες , πατέρα στο Ριζοσπάστη το διάβασα,,, εεεεεντάξει τότε αφού το γράφει ο Ριζοσπάστης μπορεί να πετάει αλλά μόνο λίγα μέτρα !!!! Μια τυπική κομμουνιστική οικογένεια.

 7. avatar Someone else.

  Το συμφωνο του Μοναχου που προηγηθηκε του Ριμπεντροπ-Μολοτοφ δεν βλεπω να το αναφερει κανεις.

  1. avatar criskalts

   Αντιθέτως κομμουνιστάκο, όπου εμφανίζετε το όνομα ΣΤΑΛΙΝ, εμφανίζονται αμέσως τα ορφανά του γιατί τους λείπει ο πατερούλης τους.
   Η διαστροφή σας δεν θα μένει αναπάντητη.

 8. avatar Μέχρι τον Ιούνιο του 1941,

  οπότε ο Χίτλερ, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Φιλίας και Μη Επιθέσεως Μολότωφ Ρίμπεντροπ του Σεπτεμβρίου 1939, εξαπέλυσε το «Σχέδιο Μπαρμπαρόσσα» εισβάλλοντας αιφνιδιαστικά στην Σ. Ένωση, η ηγεσία του Κ.Κ.Ε. παραμένει αμέτοχη και ριζικά αντίθετη στον
  υπέρ όλων αγώνα του ελληνισμού. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, που, ως οργανωτικός Γραμματέας του ΚΚΕ θα παίξη καθοριστικό ρόλο μαζί με τον Γραμματέα Γιώργη Σιάντο στην περίοδο 1941-1945, ομολογεί εικοσιπέντε χρόνια αργότερα:
  «Εμείς ήμασταν στην Ακροναυπλιά. Το γερμανο-σοβιετικό σύμφωνο δεν το είδαμε με κακό μάτι, έτσι που το νομίζαμε. Ότι ενώ οι αγγλογάλλοι προσπαθούσαν να ρίξουν τον Χίτλερ εναντίον της, η Σοβ. Ένωση κατάφερε να τους προλάβει και να βάλει αυτούς να κάνουν πόλεμο μεταξύ τους. Έτσι η Σοβ. Ένωση μένει ανέπαφη, ώστε αν γίνει τίποτα να είναι αυτή ρυθμιστής. Αυτό το νόημα δώσαμε εμείς στο σύμφωνο, έτσι καθαρά. Αφού ο Μάγγος ο κακομοίρης, όταν πέφταν οι μπόμπες από πάνω, έλεγε: «Δε θα ρίξουνε εδώ μπόμπες οι Γερμανοί. Δεν τους αφήνει ο Μουστάκιας, έχει πει ότι εκεί πέρα είναι οι κομμουνιστές. Τόση ήταν η πίστη στη δύναμη της Σοβιετικής Ένωσης»!

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Η κατοχή στην Ελλάδα άρχισε το 41 αλλά μέχρι το 41 το κκε δεν έκανε αντίσταση λέει ο φασιστοφιλελες. Ρε τι άλλο παραλογισμό θα ακούσουμε από τους ιδεολογικούς απογόνους των ανθελληνων συνεργατών των ναζί

   1. avatar Μολότοφ Ρίμπεντροπ

    Το ΚΚΕ όταν οι Ιταλοί και στη συνέχεια οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα έβγαζαν καθημερινές ανακοινώσεις όπου καλούσαν το ηρωικό Στρατό μας που πάλευε στην Αλβανία, να καταθέσει τα όπλα και το λαό να κατέβει σε απεργία για να ρίξει τους μεταξικούς. Μάλιστα προέτρεπαν τους Έλληνες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του αδελφού βουλγαρικού λαού (φιλιππινέζες του Χίτλερ) δηλαδή να ενταχθούμε και εμείς στον Άξονα. Ο λόγος είναι ότι ήταν σε ισχύ το σύμφωνο Μολότοφ Ριμπεντροπ όπου ο Στάλιν-Χίτλερ συνεργάστηκαν αγαστά στην καθυπόταξη της Ευρώπης. Γυρίσαν ρότα τον Ιούνιο του 1941 όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ε.Σ.Σ.Δ.. Τότε θυμήθηκαν ξαφνικά να κάνουν αντίσταση. Όλα τα άλλα είναι παπάντζες.

    1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

     Τα περισσότερα μέλη του εαμ πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο. Παρέθεσα σε άλλη απάντηση σχετικά στοιχεία. Βέβαια εφαρμόζεις την τακτική πες πες κάτι θα μείνει

 9. avatar Όπου εμφανίζετε το όνομα ΣΤΑΛΙΝ, εμφανίζονται και του αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά,

  ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
  https://www.youtube.com/watch?v=z7I-npPypUw

  Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤO ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  https://www.youtube.com/watch?v=oHl_csvXIMY

  ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  https://www.youtube.com/watch?v=KXg4A6V5m6A

 10. avatar Στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας,

  που άνοιξε το 1937, είχαν φυλακισθή 600 περίπου στελέχη του ΚΚΕ, που είχαν συλληφθεί από την δικτατορία του Μεταξά. Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλά μέλη της ηγεσίας του κόμματος.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα διάφορα σχέδια, καμμιά αποτελεσματική προσπάθεια για απόδραση δεν έκαναν κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής, όταν το ελληνικό Κράτος είχε πλήρως διαλυθεί. Σε μια περίπτωση μάλιστα οι φύλακες της Ακροναυπλίας είχαν αφοπλισθή από
  τους Ιταλούς, αλλά κανείς κομμουνιστής δεν κινήθηκε για απόδραση.
  Γραμματέας της κομμουνιστικής ομάδας Ακροναυπλίας ήταν ο Σλάβος Ανδρέας Τσίπας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. υπό την ιδιότητά του ως «ανώτερο στέλεχος του εθνικο - απελευθερωτικού κινήματος του σλαβομακεδονικού λαoύ»
  Οι πρώτοι Ακροναυπλιώτες στελέχη του Κ.Κ.Ε. απελευθερώθηκαν τον Ιούνιο του 1941 με επέμβαση της πρεσβείας της Βουλγαρίας. Η φασιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας απαίτησε και πέτυχε —ως σύμμαχος της χιτλερικής Γερμανίας και ως δύναμη Κατοχής της Ελλάδος— να απελευθερωθούν ως Βούλγαροι το γένος τα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε. που ανήκαν στην λεγόμενη «μακεδονική ομάδα». Μεταξύ αυτών ήταν ο Ανδρέας Τσίπας, που, αμέσως μετά την απελευθέρωσή του εκλέχθηκε
  Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. από τον Ιούλιο του 1941 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1941.

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Τι και αν τα περισσότερα μέλη του εαμ είχαν πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο. Αν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με την ιδεολογία του φασιστοφιλελε τοσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

   1. avatar Για το «εθνικο – απελευθερωτικό κίνημα του σλαβομακεδονικού λαoύ» καθώς και για λεγόμενη «μακεδονική ομάδα».

    δεν έβγαλες άχνα, σύντροφε....

     1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

      Ρε ξεφτίλα δε ντρέπεσαι να ανεβάζεις πλαστες συμφωνίες για να υποστηρίξει τα γραφομενα σου.«Συμφωνία» στο μελισοχωρι δεν υπήρχε. . Αυτό που πράγματι υπήρξε ήταν το Σύμφωνο που συνάφθηκε μεταξύ του διοικητή των βουλγαρικών στρατευμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Δυτικής Θράκης Α. Συράκωφ και του γενικού αρχηγού των εθνικιστικών ομάδων Ελλήνων ανταρτών Α. Φωστερίδη (Τσαούς Αντών) στις 18 Σεπτέμβρη 1944, το οποίο στρεφόταν εναντίον του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ: «Υστερα από τη συμφωνία αυτή τα τμήματα του ΕΛΑΣ που βρίσκονταν στη Δράμα στις 19 Σεπτέμβρη περιορίστηκαν στο Ινστιτούτο Καπνού», ενώ «στις 20 Σεπτέμβρη ο Τσαούς Αντών έστησε ενέδρα κι έπιασε τη διοίκηση της VI Μεραρχίας [σ.σ. του ΕΛΑΣ]». Σύμφωνα με τον στρατηγό Στ. Σαράφη, η όλη επιχείρηση διεξήχθηκε εν γνώσει και με τις «ευλογίες» των Βρετανών αξιωματικών Μύλλερ και Ρίντελ, που ήταν παρόντες στις «διαπραγματεύσεις» με τους Βουλγάρους. Μια ζωή προδοτες είστε οι εθνικιστές

 11. avatar Ζούκοφ

  Όπου εμφανίζετε το όνομα ΣΤΑΛΙΝ, εμφανίζονται και του αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά, γιατί άραγε;
  "Ηταν 30 Απριλίου του 1945 και ώρα 21.50 όταν ο επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια του σοβιετικού στρατού έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ. Αμέσως μετά, ο διοικητής της 3ης στρατιάς κρούσης στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που παρακολουθούσε προσωπικά την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, πήρε στο τηλέφωνο το κέντρο διοίκησης και ανακοίνωσε στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη!»
  https://www.youtube.com/watch?v=oHl_csvXIMY

  Του Αδόλφου τα εγγόνια, η σαβούρα του ντουνιά,
  κάνουνε πως δε θυμούνται του παππού τους τον νταλκά.
  Του '45 Απρίλης κι ο Αδόλφος με λυγμό:
  «Ρε τι μου 'κανε ο Στάλιν με τον Κόκκινο Στρατό,
  το σφυρί έχω στο κεφάλι, το δρεπάνι στο λαιμό».

  1. avatar dk.

   Μόνο που μαζί ήταν εκεί και πολωνικές σημαίες, από πολωνικό στρατό. Της έβγαλαν η Ρώσοι. Απατεώνες.

 12. avatar dk.

  Και σχεδόν αμέσως μετά την συμφωνία, η Γερμανία επιτίθεται σε μια χώρα.
  Ενώ η ΕΣΣΔ επιτίθεται σε 5 χώρες. Και ξεκινά εκεί μαζικούς φόνους, εκτοπισμούς και άλλους διωγμούς εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών μέσα σε λίγες νύχτες τρόμου ... Ότι να πείτε... η τυφλοί, φανατισμένη με το ψέμα σύντροφοι του ΚΚΕ, ότι να πείτε, αυτά και όχι άλλα είναι τα πραγματικά γεγονότα.

 13. avatar Πανος αρκας

  Λοιπον μιλαμε για τους δυο μεγαλυτερους εγκληματιες της συγχρονης ιστοριας. Τι ηθελε να κερδισει χρονο ο σταλιν και κολοκυθια γραφει αυτο το αρθρο. Απλα αλπφασισαν να μοιρασουν την ευρωπη. Οι ρωσσοι βομβαρδιζαν σε ολες τις επιθεσεις των γερμανων στη βορεια ευρωπη. Και στην ελλαδα οι κομμουνιστες μεχρι το 42 ελεγαν οι γερμανοι ειναι φιλοι μας. Και επειδη δεν μπορω να ακουω για δεξιους και αριστερους για φασιστες και δημοκρατες πρεπει να θυμηθουμε το ονοματακι του κομματος στο οποιο ως προεδρος του ο χιτλερ διεκδικησε την εξουσια στην γερμανια. Οπως το κομμα του μουσολινι. Ηταν τα κομματα των εργατων στις χωρες τους.
  Υπαρχει βεβαια και μια ακομα υποπτη συμπτωση. Ο Ιωσηφ και ο Αδολφος ειχαν εβραικη καταγωγη. Ουπς συγνωμη μου ξεφυγε δεν ηθελα να το πω. Χαχχαχα

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Άλλος ανιστοριτος φασιστοφιλελες. Το εαμ ιδρύθηκε Σεπτεμβρη του 41 και ο άλλος λέει ότι μέχρι το 42 θεωρούσαν τους Γερμανούς φίλους. Άμα δε ξέρετε τα βασικά μη γράφετε γιατί ρόμπα γίνεστε ρε υπάλληλοι

 14. avatar 22 Ιουνίου 1941, η ημερα που οι απανταχου Κομμουνιστες επιασαν τα οπλα.

  Μεχρι τοτε ο πλεμος απλα δεν ηταν δικος τους.
  Ειναι αποριας αξιο πως ενω σου δειχνουν τα γεγονοτα η ιδεολογικη σου τσιμπαλα να μην σε αφηνει να τα δεις. Τα γεγονοτα ειναι οτι Γερμανοι και Σωβιετικοι ηταν συνεταιροι.
  Δεν μπορω να καταλαβω για τι υπαρχει τοσο φανατισμος απο την μερια των αριστεριστων οταν τους δειχνουν την αληθεια.
  Εσυ δηλαδη νομιζεις οτι σε τυχων ελευση του κομμουνισμου υπαρχη χωρος και για σενα;
  Αυτο σου εχει δειξει η ιστορια οτι ο κομμουνοσμος ειναι για τον Λαο;
  Που εχει γινει αυτο;
  Γιατι αφηνεις στην καμπουρα σου να συντηρειται ενα διπολο που εσυ δεν εχεις κανενα συμφερων;
  Και κατι πιο εγχοριο.
  Δεν βλεπεις οτι το πρωτο πραγμα που εκαναν οι Κομμουνιστες ( οι γιλαντζη ) ηταν να αποφυλακισουν τους κακους φασιστες που θελουν να εξολοθρευσουν;
  Δεν αναρωτιεσαι καθολου το γιατι;
  Δεν βλεπεις οτι συντηροντας εναν φανατισμο καποιοι μενουν πιο πολυ στην καρεκλα σημερα η στην εξουσια παλαιοτερα;
  Τελος... δεν βλεπεις οτι αυτος ο χωρος ειναι ο μοναδικος μου συντηρειται οχι κανοντας φιλους αλλα κατασκευαζοντας εχθρους;

  1. avatar πλιατσικολογος εθνικιστής

   Το μεγαλύτερο τίμημα από το ναζισμο το πλήρωσε η εσσδ η οποία και τον συνέτριψε αλλά ο ανιστοριτος φιλελες λέει ότι ήταν συνεργάτες. Λένε ότι η [...] τυφλώνει αλλά μάλλον τελικά ο φασιστοφιλελευθερισμος. Όσο για το αν ο κομουνισμος ευνοησε τον λαό αρκει να δεις το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ρώσου πριν κατά τη διάρκεια και μετά την ΕΣΣΔ. Άλλωστε σε όλες τις σχετικές δημοσκοπισεις οι Ρώσοι δηλώνουν ότι επι εσσδ ήταν καλύτερα

Παρακαλούμε περιμένετε ...