Αν κάθε ταξίδι αφήνει κάτι στον ψυχισμό του τουρίστα, υπάρχουν και μερικά που έχουν κατακλυσμιαίο αντίκτυπο στη ζωή μας.

Και με την κλιματική αλλαγή να μας δείχνει ήδη απειλητικά τα δόντια της, δεν είναι να απορείς που ένα τμήμα του luxury τουρισμού έχει στραφεί σε περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις, συνδυάζοντας αναψυχή και γενικότερο καλό.

Το σλόγκαν πλέον είναι πως επισκέπτεσαι έναν τόπο, παίρνεις κάτι από αυτόν και δίνεις όμως κι εσύ κάτι πίσω. Κι ενώ τέτοια πακέτα προσφέρουν πλέον πολλοί ταξιδιωτικοί πάροχοι, αυτό που έκανε η Ιmpact Destination δεν έχει δεύτερό του.

Το να συνοδεύσεις δηλαδή έναν παγκοσμίου φήμης εξελικτικό βιολόγο στο έργο της ζωής του! Για τον δρ Daniel Janzen ο λόγος, τον άνθρωπο που αποκαλούν «σύγχρονο Δαρβίνο» και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκάλυψη της φύσης και των πλασμάτων της Κόστα Ρίκα.

Το ταξίδι ξεκινά με ελικόπτερο, ώστε να βρεθείς στα απάτητα βουνά και τις ζούγκλες της Κόστα Ρίκα και να θαυμάσεις το θέαμα από ψηλά. Πριν κατέβεις με έναν επιστήμονα στο πλευρό σου για να σε ενημερώσει για τα πάντα.

Μετά θα ενταχθείς στην ομάδα του Janzen, όπου θα εντοπίσεις δείγματα, θα βγάλεις φωτογραφίες και θα μάθεις πώς να τα αναλύεις με τη βοήθεια του DNA.

Είναι μια εμπειρία που δεν σε φέρνει απλώς σε επαφή με τη φύση, αλλά σε βάζει στα άδυτά της. Αφού ακούσεις και τις απίστευτες ιστορίες του Janzen στο δείπνο, ακολουθεί μετά επιστροφή στο δάσος μέσα στο σκοτάδι, καθώς η δουλειά του βιολόγου δεν σταματά ποτέ.

Ο Janzen μετρά ήδη 5 δεκαετίες στις ερημιές της Κόστα Ρίκα, ερευνώντας τα 378.000 στρέμματα της Area de Conservacia Guanacaste, με σκοπό να καταγράψει και να ταξινομήσει και τα 235.000 διαφορετικά είδη πανίδας και χλωρίδας που ζουν εκεί.

Το να βρεθείς έστω και για λίγο στο πλευρό του είναι μια εμπειρία που αλλάζει ζωές. Αυτή η μέρα μπορεί εξάλλου να είναι η μέρα που κάτι καινούριο θα ανακαλυφθεί…