Κύμα οργής έχει προκαλέσει σε χρήστες των social media μια ιστοσελίδα, που φέρεται να δημοσιεύει (μεταξύ άλλων) και γυμνές φωτογραφίες γυναικών, συχνά ανήλικων, χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Δεκάδες αναρτήσεις με το hashtag #cancelchatpicorg ζητούν να παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διερευνηθεί η «σκοτεινή» δραστηριότητα του ιστότοπου και να προστατευτούν οι γυναίκες που εμφανίζονται σε αυτό, πολλές φορές χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Η πλατφόρμα διαμοιρασμού media και chat αναφέρει στην περιγραφή της ότι μπορεί σε αυτήν να «ανεβάζει ο καθένας φωτογραφίες ή βίντεο και να μοιράζεται σχόλια».

https://twitter.com/eleni_junior/status/1334187139525914625

Αναρτήσεις κάνουν λόγο μάλιστα και για γυμνές φωτογραφίες γυναικών και μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα.

Θύτες, όπως φαίνεται, είναι οικεία πρόσωπα των θυμάτων όπως πρώην σύντροφοι οι οποίοι επιδιώκουν να εκδικηθούν τις συντρόφους τους αναρτώντας γυμνές τους φωτογραφίες ή μοιράζοντας τις ερωτικές τους στιγμές. Οι φωτογραφίες αυτές, ισχυρίζονται οι χρήστες, δεν έχουν ληφθεί μόνο από social media γυναικών χωρίς την συγκατάθεσή τους, αλλά μπορεί να απεικονίζουν και προσωπικές τους στιγμές. Αναρτήσεις κάνουν λόγο επίσης και για φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών.

https://twitter.com/OlgaKoum/status/1333942799465635840

Στο ζήτημα αναφέρεται με tweet του και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης αναφέροντας: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι στη χυδαιότητα του #cancelchatpicorg. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες με τους αρμόδιους τομεάρχες του. Δεν θα αφήσουμε μόνη την αδερφή, φίλη, σύντροφο και κόρη, κανενός και καμίας μας».

H τοποθέτηση της εταιρείας

Σε απάντηση που δημοσίευσε στο Twitter πριν από μερικές ώρες το chatpic.org κάνει λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς. Η ανάρτηση αναφέρει συγκεκριμένα ότι η χρήση της πλατφόρμας προϋποθέτει τη συναίνεση με τους Όρους και τις Προϋποθέσεις που διέπουν τη λειτουργία της, ένας εκ των οποίων είναι ότι απαγορεύεται το upload υλικού για το οποίο ο uploader δεν κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα ή το οποίο παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων μερών.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί revenge porn, η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχουν εργαλεία για καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, όπως σε πολλούς παρόμοιους ιστότοπους. «Μπορείτε να καταγγείλετε τέτοιες ενέργειες στην αστυνομία και να τους ζητήσετε να επικοινωνήσουν μαζί μας. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στην έρευνα».

Αναφορικά με καταγγελίες περί παιδικής πορνογραφίας, η πλατφόρμα αναφέρει ότι το σύστημα σάρωσης CSAM (Child Sexual Abuse Material) επιτρέπει την έγκαιρη ταυτοποίηση αυτού του είδους υλικού και τον αποκλεισμό του.

https://twitter.com/chatpicorg/status/1334101829609807874