Ο Ολλανδός μέσος Ντέιβι Πρόπερ ανακοίνωσε ότι τερματίζει  την επαγγελματική του ποδοσφαιρική καριέρα σε ηλικία 30 ετών, λέγοντας ότι «έχασα την αγάπη για το παιχνίδι».

Ο σύλλογος του Propper, PSV Αϊντχόφεν, δήλωσε την Τρίτη ότι το συμβόλαιό του, το οποίο είχε ακόμη 18 μήνες, «έχει λυθεί με κοινή συμφωνία».

Τίτλοι τέλους λοιπόν σε μία καριέρα που σίγουρα δεν την λες απαρατήρητη και την αποκαλείς αξιόλογη. Ένα επαγγελματικό και συνεπές πέρασμα από το κορυφαίο σπορ του κόσμου ως επαγγελματίας. Καθόλου άσχημα δηλαδή, είναι κάτι που όλοι όσοι ασχολούμαστε και αγαπάμε το ποδόσφαιρο, θα θέλαμε να το καταφέρουμε. Αυτή δεν είναι η αλήθεια; Κι όμως, τα πράγματα εκεί πέρα, δηλαδή στον μαγικό κόσμο του ποδόσφαιρου και των παικτών του ποδοσφαίρου δεν είναι και τόσο μαγικά. Ας δούμε όμως πρώτα τα έργα και ημέρες του Ντέιβι Πρόπερ στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα πάντως αν έλεγες σε μία Στοιχηματική Εταιρεία όπως η βετ365 πόσες πιθανότητες είχε ένα τέτοιος παίκτης να σταματήσει να αγωνίζεται, σίγουρα η απόδοση θα ήταν πολύ μεγάλη. 

Εκεί στην Ολλανδία

Η πρώτη δεκαετία του Ολλανδού μέσου στο ποδόσφαιρο στις ομάδες της χώρας του. Πρώτη στη Φίτεσε και μετά έκανε το άλμα για την PSV Αϊντχόφεν. Ώριμος από μικρός, έμεινε από το 2008 ως το 2015 στη Φίτεσε ήταν αναντικατάστατο μέλος της μεσαίας γραμμής και σε 142 ματς έβαλε και 18 γκολ. Προφανώς και το γκολ δεν ήταν η δουλειά του.

Η PSV τον τσίμπησε το 2015 βλέποντας σε αυτόν ότι μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο στη χώρα και δικαιώθηκε. Μάλιστα ο Πρόπερ βελτιώθηκε και στο γκολ, χρειάστηκε μόλις 67 ματς για να σκοράρει 16 φορές και εκεί ήρθε το παραμύθι της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Πρόπερ γίνεται γλάρος

Ο Πότερ τραβά πάνω τα βλέμματα από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Η Μπράιτον είναι ένας σύλλογος που ξέρει να ψωνίζει έξυπνα, χρήσιμους παίκτες, σε λογική τιμή. Ο Πρόπερ ήταν μία τέτοια αγορά. Σε τέσσερα χρόνια στους γλάρους έπαιξε 107 ματς και μπορεί να σκόραρε μόλις δύο φορές, αλλά ήταν βασικό γρανάζι στη μηχανή της ομάδας του στη μεσαία γραμμή.  

Η ξενιτιά και η πανδημία

Τέσσερα χρόνια μακριά από το σπίτι σου δεν είναι και λίγα και ας κερδίζεις όλα τα χρήματα του κόσμου. Και για να το λένε κάτι θα ξέρουνε αυτοί που το ζούνε. Όσο πλούσιοι κι αν είναι. Κάπως έτσι φαίνεται άρχισε να νιώθει σιγά-σιγά και ο ίδιος. Συγκεκριμένα δήλωσε:  «Όταν ήμουν στο εξωτερικό, σταδιακά έχασα την αγάπη για το παιχνίδι. Ήταν δύσκολο για μένα να τηρήσω την πειθαρχία που χρειαζόταν για να αποδώσω όσο το δυνατόν καλύτερα και να διέπεται η ζωή μου από ένα αυστηρό και απαραβίαστο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα. Κατόπιν ήρθε η πανδημία, ο κορονοϊός, το lock down. Δεν άντεχα να μην μπορούν να με επισκεφτούν και να φιλοξενήσω στο σπίτι μου τους φίλους μου και την οικογένειά μου από την Ολλανδία. Όλο αυτό ήταν δυσβάσταχτο για εμένα, με ξεπέρασε».

Η επιστροφή στην Ολλανδία

Ο Ολλανδός διεθνής είπε ότι επέστρεψε στην PSV ελπίζοντας να ξαναβρεί τη χαρά για το παιχνίδι. Είναι κάτι που το είπε ο ίδιος και αισθανθήκαμε την ειλικρίνεια στα λόγια του. Κι όμως ακόμη και όταν γύρισε στην πατρίδα του κατάλαβε ότι: «Δεν αισθάνομαι άνετα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν θέλω να είμαι πλέον μέρος του»!

Αλλού είναι το θέμα!

Κλείνοντας την αναφορά μας σε αυτήν την ανακοίνωση απόσυρσης στα 31 του μόλις χρόνια κι ενώ είχε ακόμη εξασφαλισμένο συμβόλαιο εντός έτους με την PSV, οφείλουμε να πούμε ότι δεν είναι απλά μία απόσυρση. Είναι μία δήλωση ότι οι παίκτες είναι στα όρια της εξάντλησης. Στα όρια της εξουθένωσης αν δεν τα έχουν ήδη περάσει. Και τα αποτελέσματα στην υγεία τους δεν θα αργήσουν να φανούν αν οι αρμόδιες αρχές δεν σταματήσουν να βγάζουν τα καλεντάρι τους με μόνο γνώμονα το εμπορικό κέρδος. Για ποιον λόγο βλέπουμε διοργανώσεις σαν το Nations League, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, για ποιον λόγο οι μεγάλοι σύλλογοι κάνουν προετοιμασία (ο Θεός να την κάνει προετοιμασία), στην Ασία, την Αμερική και οπουδήποτε υπάρχει αγορά και κόσμος που διψά για να «αγοράσει» ποδόσφαιρο. Τον λόγο τον ξέρουμε όλοι κι έτσι οι ποδοσφαιριστές δεν απέχουν πολύ από το να γίνουν πειραματόζωα στην αρένα του θεάματος και των εσόδων. 

Για την ιστορία, ο Πρόπερ έκανε 388 εμφανίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο συνολικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σκοράροντας 46 γκολ, ενώ είχε και 48 ασίστ. 

Κέρδισε την Ολλανδική Eredivisie με την PSV το 2016 και τρία Σούπερ Καπ Ολλανδίας, ενώ χρίστηκε και 19 φορές διεθνής με τη φανέλα των οράνιε.