Γιατί ο Αργύρης Αγγέλου διεκδικεί 50 χιλιάδες ευρώ από τη Google

Η δικαστική διαμάχη του ηθοποιού με τη μηχανή αναζήτησης


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
8:41
10/01/2019
Γιατί ο Αργύρης Αγγέλου διεκδικεί 50 χιλιάδες ευρώ από τη Google
19
loading

Σε νέα αντιπαράθεση με την Google βρίσκεται ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς «Στο παρά πέντε» Αργύρης Αγγέλου. Ο γνωστός ηθοποιός πριν από τρία χρόνια, είχε υποχρεώσει, με δικαστική απόφαση, την εταιρεία να απαλείψει την αυτόματη αναγραφή του χαρακτηρισμού «γκέι» δίπλα από τ’ όνομα του.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Ο Φώτης του παρά πέντε, με προσφυγή στη δικαιοσύνη διεκδικεί αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο υποστηρίζοντας ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση της εταιρείας στο αίτημα του ηθοποιού του προκάλεσε μεγάλα προβλήματα.

Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίμαχης αγωγής, μέσω των δικηγόρου της, υποστήριξε πως «δεν ευθύνεται η Google για τις πληροφορίες που αναρτώνται» με τον δικηγόρο του ηθοποιού, ωστόσο, να επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του 2012, στην οποία αναφέρεται πως όταν γίνεται αίτημα, πρέπει η Google να συμμορφώνεται.

«Η εταιρία το έπραξε μετά από πολύ καιρό. Μέσω της μηχανής αναζήτησης των ιστοσελίδων google.gr και goolge.com, όταν οι χρήστες αναζητούσαν πληροφορίες για τον Αργύρη Αγγέλου, μετέδιδαν τίτλους ανυπόγραφων δημοσιευμάτων και  υπερσυνδέσμους προς τις ιστοσελίδες που ήταν αναρτημένα αυτά, όπως στα άρθρα “οι gay άνδρες της ελληνικής showbiz”, “Αργύρης Αγγέλου για τις ερωτικές προτιμήσεις του” κλπ.

Αυτοματοποιημένα εμφανίζονταν και φωτογραφίες του αιτούντος, «ώστε να μη μείνει καμία αμφιβολία στον επισκέπτη για ποιόν ηθοποιό πρόκειται» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δικηγόρος.

Ως μάρτυρας, από την πλευρά του Αργύρη Αγγέλου, κατέθεσε φίλος του καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναστάτωση που βίωσε ο ηθοποιός αλλά και στα προβλήματα που, όπως είπε, του δημιούργησαν οι επίμαχες αναρτήσεις τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

«Οι αναρτήσεις αποσύρθηκαν 3-4 μήνες αργότερα και πριν συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος υπογράμμισε πως το επίμαχο θέμα ήταν στο επίκεντρο όλων των δημόσιων εμφανίσεών του. «Χρειαζόταν να απαντάει σε αυτό, σε ένα ζήτημα και μία ιδιότητα που δεν έχει επιλέξει να προβάλλει. Ο άνθρωπος δήλωνε ηθοποιός και μόνο. Ήταν βαριά θλιμμένος.

Οι συνειρμοί αυτοί τον έβλαψαν, καθώς είναι ένας γνωστός καλλιτέχνης που έχει απασχολήσει συνειδητά την κοινή γνώμη μόνο για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος συμπλήρωσε πως ο ηθοποιός κλήθηκε να αντιμετωπίσει ερωτήσεις του στενού οικογενειακού του κύκλου αλλά και φιλικών του προσώπων, σχετικά με την στρεβλή εικόνα που δημιουργήθηκε.

Η πλευρά του ηθοποιού υποστηρίζει πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του καθώς, όπως αναφέρει, «δημιουργήθηκε ο κίνδυνος οι παραγωγοί να αποφεύγουν να τον επιλέξουν, αφού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι απασχολεί το κοινό λόγω της ιδιωτικής του ζωής και όχι λόγω της καλλιτεχνικής του πορείας.

Τέτοιες εντυπώσεις δημιουργήθηκαν και στο κοινό του θεάτρου και της τηλεόρασης». Επιπλέον, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι «η επαγγελματική του υπόληψη και φήμη βλάφθηκαν, καθώς από τις ανάρμοστες δημοσιεύσεις δημιουργήθηκε στο κοινό η πεποίθηση ότι ο ενάγων επιδιώκει την προσοχή μέσα από την πρόκληση και όχι μέσω του καλλιτεχνικού του έργου».

Τον Ιούνιο του 2014 ο δημοφιλής ηθοποιός με εξώδικό του είχε εκφράσει την αντίρρησή του για το συσχετισμό του ονοματεπωνύμου του από τη μηχανή αναζήτησης με τη λέξη «γκέι» ή οποιαδήποτε άλλη λέξη ή όρο που τον συσχετίζει αμέσως ή εμμέσως με οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μάλιστα, είχε ζητήσει από την Google να προβεί άμεσα σε τεχνική επέμβαση στην μηχανή αναζήτησης, με την εταιρεία, ωστόσο, να δηλώνει αναρμόδια, υποστηρίζοντας πως το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί «στη διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Το θέμα λύθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων καθώς το δικαστήριο δικαίωσε τον αγαπημένο ηθοποιό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Alexandros Grigoriadis

  Το μόνο που έβλαψε την επαγγελματική του εξέλιξη είναι η αταλαντοσύνη του. Πολύ κακώς έκανε η google και υπέκυψε στην πρώτη μήνυση. Δεν λειτουργούν έτσι οι μηχανές αναζήτησης, παρουσιάζουν στατιστικά από τα queries που έχουν γίνει. Αν πχ μπουν 100.000 χρήστες και ψάξουν το "Γιάννης Παπαδόπουλος κόπανος", (τυχαίο όνομα φυσικά) τότε είναι αναμενόμενο όταν κάποιος ξεκινάει να γράφει το "Γιάννης Παπαδόπουλος" να του βγάζει δίπλα κόπανος. Αν ήθελε ας του έδινε η google τις IP από όλους τους χρήστες που έκαναν την συγκεκριμένη αναζήτηση να πάει να κάνει μήνυση σε έναν-έναν ξεχωριστά.

  Επιπλέον, τι ακριβώς οικογενειακό πρόβλημα του προκάλεσε δεν καταλαβαίνω. Αν δεν είναι, η οικογένειά του και ο ίδιος γιατί ασχολείται; Αν γράψουν και για μένα ότι είμαι ψηλός 2 μέτρα (που δεν είμαι) τι με νοιάζει; Αν είναι, και πάλι, με την αντίδραση του είναι σαν να λέει ότι είναι ντροπή και προσβάλλει με αυτόν τον τρόπο όλους τους γκέι.

  Το κακό είναι που υποχώρησε η google και του άνοιξε την όρεξη για έξτρα μηνύσεις. Μπορεί να ζητήσει να εξαφανιστεί από τη μηχανή αναζήτησης και να μην βγαίνει πουθενά το όνομα του. Θα το ήθελε αυτό;

  Το να κάτσει η google να γράψει φίλτρο για τα queries ώστε να μην βγαίνει η λέξη γκέι δίπλα στο όνομα του, παρόλο που προκύπτει από τα στατιστικά αναζήτησης, επειδή προσβάλλεται, μου φαίνεται αδιανόητο τεχνικά αλλά και ηθικά.

 2. avatar θυμα μπιμπμαφιας παληνης

  Σχετικα με την διεκδικηση των κλοπιμαιων εξαιτιας της δρασης του ΜΠΙΜΠ ΙΝΒΕΣΤ ΓΚΡΟΥΠ θα ασχοληθει κανεις ?

 3. avatar Letic

  Αλήθεια ποιος ανησυχεί για το τί γράφει η Google δίπλα στο όνμά του? Αλήθεια, ποιος το ψάχνει??? Εγώ δεν ανησύχησα ποτέ.... Μετά τον κ. Αγγέλου, και κάποιος άλλος ομοϊδεάτης του ανακάλυψε κάτι παρόμοιο. Θέλουν να μας πούνε κάτι και αισχύνονται?

 4. avatar ORUE

  Κρυφό καμάρι ....

 5. avatar σαπυνοφουσκα

  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ!!!
  ΔΕΞΟΥ ΤΗΝ

 6. avatar Αλεξης123

  Προφανώς δεν εχει ιδεα πως λειτουργει η google και θα εχει καποιο δικηγορο ξεφτερι. Γιατι δεν κηνυγαει αυτους που εγραψαν τα αρθρα?? Ξεφτιλα.

 7. avatar Το πιθανότερο είναι να έχασε

  τον "υποστηρικτή" του και να έμεινε εκτός show biz και τώρα να προσπαθεί να επανέλθει με όποιον τρόπο μπορεί. Αν τον δικαιώσουν τα δικαστήρια εμάς δε μας πέφτει λόγος.Πάντως υπάρχουν καλλιτέχνες που "φωνάζουν" από μακριά ότι είναι gay, χωρίς να το παραδέχονται ανοικτά, δουλεύουν συνεχώς κάνοντας επιτυχίες.Προσωπικά για τον μόνο άνθρωπο που θα με πείραζε να ήταν γκέι και να μην το ήξερα θα ήταν ο σύντροφός μου.Για όλους τους υπόλοιπους σφυρίζω αδιάφορα.Τον ηθοποιό τον θέλω να παίζει σε ωραία έργα, τον τραγουδιστή να τραγουδάει τραγούδια που γουστάρω,τον πολιτικό να ασκεί σωστές πολιτικές. Η πρωσοπική τους ζωή δε με αφορά.

 8. avatar Θάνος

  50.000 ευρώ κοστίζει η αλήθεια.

  1. avatar Νεοδημοκρατικός

   Και λίγα ζήτησε από την γκοουγκλ ζητησε 150000 αποζημίωση και είσαι οκ

 9. avatar Vaso vaso

  Βρίσκω δίκαιη την προσφυγή του εξαιρετικού ηθοποιού στη δικαιοσύνη !!! Του ζήτησε την άδεια για βα βάλει την ταμπέλα ;;; Ο ίδιος σε προσωπικές συνεντεύξεις ειναι υπεύθυνος για αυτα που θα πει ...

  1. avatar ΘΑ ΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΟΥ

   ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ...

 10. avatar ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ;;;;;;;

  ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ;;;
  ΑΦΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΦΕΡΝΕΙ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ;;;;;
  ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ. ΑΡΑ..............ΦΑΣΚΕΙΣ ΚΙ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙΣ ΚΥΡΙΕ.
  ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΟΥΝΕ ΓΚΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΥΝΗΣΕΙΣ.
  ΟΤΑΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΙΡΕΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;
  ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ.
  ΑΝΤΕ ΜΑΖΕΨΟΥ ΛΟΙΠΟΝ.

 11. avatar Εντάξει δεν

  είναι και τραγικό να [...]

 12. avatar Dhhddh

  Καταρχήν το gay δεν είναι βρισιά. Δηλαδή θέλει να μας πει ότι αν τον έδειχνε ως str8 πάλι θα έκανε μήνυση. Εν τέλει το θέμα δεν είναι τι σε δείχνει μια μηχανή αναζήτησης, αλλά πως εσύ δείχνεις τον εαυτό σου, πως μιλάς, πως κουνιέσαι κτλ

  1. avatar mpla mpla

   Δηλαδη, θελεις να μου πεις οτι εσενα δεν θα σε ενοχλουσε αν αναγραφοταν η λεξη gay διπλα στην φωτογραφια σου οποτε καποιος αναζητουσε την φωτο σου, ετσι?

 13. avatar Aimilios

  αντιφατικο λιγο αυτο. Αν ελεγε πχ Λοατκι και δεν τον προσλαμβανε κανεις σε καμια ταινια, φανταζεστε τι ειχε να παθει η εταιρεια αυτη;;; θα την καιγανε!!
  Εγω το βρισκω πλεονεκτημα που επρεπε να εκμεταλευτει ο ηθοποιος

 14. avatar τριαλαρο

  δεν έχει δουλειά και είπε να βγάλει από κάπου χρήματα?
  μια μηχανή αναζήτησης δεν λειτουργεί έτσι κ. Αγγέλου. Ψάχνει όλο το διαδίκτυο για οποιοδήποτε δημοσίευμα που αναφέρει το όνομά σας. Από που και ως που η google, bing, yahoo είναι υπέυθυνες επί των αποτελεσμάτων που έχουν. Έλεος!!!!

  ΥΓ. Ιδέα γιατί μόνο την google? Όταν κάποιος έχει τέτοιο πρόβλημα καταβάλετε εναντίον όλων των μηχανών αναζήτησης??? Η' ήθελε ο δικηγόρος πολλά λεφτά γι'αυτό?
  ΥΓ2. Και τι σας πειράζει που σας γράφουν γκει, [...]. Και άλλοι είναι γκει στην σοου μπιζ και όμως δε σταμάτησαν ούτε δευτερόλεπτο να δουλεύουν.

 15. avatar kritikos

  Ε ρε (...) μου τη επαθες

 16. avatar ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ

  ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ . ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΥΤΖΙΔΗ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει