Στο Τριμελές Αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, οι 5 από τους 32 συλληφθέντες για την υπόθεση της Πολυτεχνειούπολης.

Ανάμεσά τους και η 22χρονη η δοκιμή αστυφύλακας που σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ τουλάχιστον δύο φορές είχε αποτρέψει με τη δράση της του σύλληψη του 30χρονου «Τζούλιο».

Την ίδια ώρα, από το διαβιβαστικό που συνέταξε η Ασφάλεια, προκύπτει ότι τα μέλη των εγκληματικών ομάδων είχαν τον απόλυτο έλεγχο στις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης. Δεν είναι μόνο το «face control» που είχαν ως τακτική στις εισόδους και περιμετρικά των χωρών που ήλεγχαν, αλλά και μία σειρά ακόμη από περιστατικά που δείχνουν ότι με την απειλή των όπλων και της βιαιοπραγίας είχα εγκαθιδρύσει το δικό του άτυπο καθεστώς.

Ένοπλα μέλη προχωρούσαν σε «ταυτοποίηση» οποίου ατόμου είτε δεν γνώριζαν, είτε θεωρούσαν ύποπτο, χωρίς να διστάζουν ακόμα και να προτάσσουν όπλα προκειμένου να τους επιδείξουν τα στοιχεία ταυτότητας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου στις 23:25 το βράδυ, δύο 27χρονες μπήκαν με αυτοκίνητο στον εσωτερικό χώρο της Πολυτεχνειούπολης από την πύλη στην Κατεχάκη. Λίγη ώρα αργότερα κατάλαβαν ότι τους παρακολουθούσε ένα μαύρο όχημα. Από το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βγήκε ο 30χρονος φερόμενος αρχηγός, ο οποίος αφού πλησίασε το όχημα των κοριτσιών, συστήθηκε ως «Τζούλιο».

Τις σημάδεψε με ένα πιστόλι λέγοντας τους πως γνωρίζει πως είναι της Ασφάλειας και έφυγε. Τα δύο κορίτσια κάλεσαν την Αστυνομία και τους φύλακες των εστιών στο σημείο, όπου ενημερώθηκαν πως παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στις φοιτητικές εστίες. Μάλιστα, ο «Τζούλιο» προσέγγισε ξανά τα δύο κορίτσια λέγοντας τους αρχικά πως πρόκειται παρεξήγηση. Όταν όμως ενημερώθηκε πως στην πύλη των φοιτητικών εστιών της Πολυτεχνειούπολης, είχε πάει η Αστυνομία, τις απείλησε με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, κάνοντας ξεκάθαρο τον ρόλο του στις φοιτητικές εστίες.

Ληστείες κι απειλές

Όσον αφορά στις ληστείες, στις 22 Αυγούστου 2022, στις 03:20, τέσσερα μέλη της δεύτερης συμμορίας χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρα, παραβίασαν τις εισόδους και μπήκαν στον εσωτερικό χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Υμηττού στην Καισαριανή. Εκεί βρισκόταν ένας 24χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας, τον οποίο απείλησαν με πιστόλι. Στη συνέχεια, άρπαξαν τις εισπράξεις του καταστήματος που υπήρχαν στο ταμείο και ανέρχονταν σε 10.000 ευρώ, καθώς και το κινητό του φύλακα τον οποίο χτύπησαν κατά τη διαφυγή τους.

Κατά τη διάρκεια των ληστειών φαίνεται να ήταν προετοιμασμένοι ακόμα και για ένοπλη αντιπαράθεση είτε με αστυνομικούς είτε με πολίτες – θύματα, προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη και τον εντοπισμό τους. Χαρακτηριστική είναι η ληστεία στις 6 Ιουλίου 2021, στις  19:30, όταν δύο μέλη της συμμορίας, με την απειλή όπλου, εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας , στην Καισαριανή Αττικής και άρπαξαν 1.000 ευρώ. Κατά την αποχώρηση τους, εργαζόμενοι σε καφέ, τους αντιλήφθηκαν και τους καταδίωξαν.

Την ώρα που οι δράστες πλησίαζαν στο ορμητήριο –στρατηγείο τους στην Πανεπιστημιούπολη, πυροβόλησαν προς το μέρος των δύο ανδρών, τραυματίζοντας τον δεύτερο ελαφρά στο δάχτυλο του ποδιού.