Αθωωτική ήταν η κρίση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και ακόμη 12 κατηγορούμενους για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους. Με την ίδια απόφαση, κατά πλειοψηφία, κρίθηκαν ένοχοι οκτώ από τους κατηγορούμενους.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία οι δικαστές ομόφωνα αθώωσαν τους δώδεκα κατηγορουμένους για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που αντιμετώπιζαν. Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου, τους τότε δημάρχους Μεγάρων και Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων. Το δικαστήριο, ομόφωνα, κήρυξε αθώα τη Ρένα Δούρου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία, (2-1), επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Αντίθετα οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τότε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων. Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας, της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβών από αμέλεια. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Ρένα Δούρου: Η δήλωσή της μετά τη δικαστική απόφαση

Ρένα Δούρου

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης», τονίζει η Ρένα Δούρου σε δήλωσή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μάνδρας.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής συμπληρώνει πως «η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους: αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση φέικ νιούζ και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα.

Όσον αφορά το σκέλος της σημερινής απόφασης που σχετίζεται με τα στελέχη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

Και σήμερα λοιπόν η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.