Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της φονικών πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής το 2017, που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους, έφτασε. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, εκτός απροόπτου, ανακοινώνει σήμερα (16/6) την απόφαση του μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελέας της έδρας με την πολύωρη αγόρευση της ζήτησε την ενοχή της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών και της Ρένας Δούρου για την οποία εισηγήθηκε να κηρυχθεί ένοχη για τρία από τα τέσσερα αδικήματα που αντιμετωπίζει. Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή της για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως ενώ εισηγήθηκε την αθώωση της κατηγορουμένης που την επίμαχη περίοδο είχε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι τότε δήμαρχοι, δασάρχες αλλά και υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών, προτάθηκε η ενοχή των 20, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την αθώωση 17 κατηγορουμένων για την παράβαση καθήκοντος, με εξαίρεση τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του. Η εισαγγελέας ζήτησε, με την αγόρευση της, την πλήρη απαλλαγή μιας μόνο υπαλλήλου της Επιτροπής Αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

Η αυλαία της υπόθεσης άνοιξε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020,ωστόσο, μετά από 8 μήνες οδηγήθηκε σε αναβολή για να ξεκινήσει και πάλι πριν από περίπου δυο χρόνια.

Στο εδώλιο κάθονται μαζί με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, δασάρχες αλλά και υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών. Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που, κατά περίπτωση, τους αποδόθηκαν μετά την έρευνα της δικαιοσύνης που εντόπισε παραλείψεις και δυσλειτουργίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα. Μάλιστα, η Ρένα Δούρου η οποία είχε «ανοίξει» τον κύκλο των απολογιών είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά όχι την ποινική και απευθυνόμενη στο δικαστήριο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».