Ο Πύργος του Πειραιά, γνωστός και ως «κοιμισμένος γίγαντας», ξυπνάει. Προς το παρόν μέσω ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το έμβλημα του λιμανιού, το πρώτο κτίσμα που ξεχωρίζει, είναι ο Πύργος του.
Ο Πύργος «παιδί» της χούντας, ξεκίνησε να χτίζεται το 1972 βάσει ενός νόμου που απελευθέρωνε το ύψος των κτιρίων, που καταργήθηκε στη μεταπολίτευση και το κτίσμα δεν αξιοποιήθηκε ποτέ.

Επιχειρήθηκε η χρήση του κτιρίου ως Δικαστικού Μεγάρου αλλά απέτυχε. Για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε τμήμα των χώρων του για τη Ράλλειο Σχολή, το ισόγειο τμήμα του λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα ως κατάστημα.  Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο οικοδόμημα στη χώρα, είναι 84 μέτρα και διαθέτει 22 ορόφους ενώ οι συνολικοί του χώροι αγγίζουν τα 30.000 τ.μ.
«Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ» ήταν ο τίτλος του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την DuPont και το GreekArchitects.gr και στόχευε στην ανάδειξη της όψης του «κοιμισμένου γίγαντα» του Πειραιά.
Χθες ανακοινώθηκαν τα τρία πρώτα βραβεία του ανοιχτού διαγωνισμού ιδεών, Ο Γερμανός Ματίας Χόλβιχ και ο Αμερικανός Μαρκ Κουσνέρ και η εταιρεία τους HWKN κέρδισαν το πρώτο βραβείο με την πρόταση «Windscraper», έργο οικολογικής διάστασης, όπως είναι άλλωστε και οι περισσότερες από τις 380 προτάσεις των 949 μελετητών από 44 χώρες που συμμετείχαν.
Το δίδυμο των νικητών δεν αλλάζει απλώς την πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά. Δημιουργεί γύρω από το κτίριο των 22 ορόφων και των 84 μέτρων ύψους ένα πλέγμα με ηλεκτροκίνητες λευκές προεξοχές και υποδοχείς ανέμου, που θυμίζουν τεχνητά φύλλα, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ενέργεια του ανέμου. Έτσι, η κατασκευή τους μεταμορφώνει το «κτίριο φάντασμα» του Πειραιά σε μια τεράστια ανεμογεννήτρια.Όσοι θέλουν να δουν και τις 380 συμμετοχές μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση που τις φιλοξενεί μέχρι και την Κυριακή στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς», στη διεύθυνση: Καστοριάς 34-36, Βοτανικός.