Η απόφαση που έλαβε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρος του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο περί αποχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το περιστατικό που συνέβη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής σήμερα, κατά τη συζήτηση αιτήματος άρσης ασυλίας του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, είναι χαρακτηριστικό. Όταν ήρθε η ώρα της σχετικής ψηφοφορίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να ρωτήσει το κόμμα του, αν θα έπρεπε να συμμετέχει στην ψηφοφορία ή να απέχει από τη διαδικασία, προκειμένου να μην κάνει κάποιο λάθος και φανεί ότι βρίσκεται εκτός κομματικής γραμμής.

Αφού έκανε τις απαραίτητες συνεννοήσεις, λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε στην αίθουσα και ενημέρωσε τους συναδέλφους του από τα άλλα κόμματα πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα μετέχει ούτε στις ψηφοφορίες της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Για την ιστορία, η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία του κ. Κικίλια καθώς μόνο το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις. Η υπόθεση αφορά σε μήνυση που είχε κατατεθεί από πολίτη για προσβλητικές αναφορές του υπουργού, σε κείμενο μήνυσης που ο ίδιος είχε καταθέσει). Η υπόθεση είχε πάει στην επιτροπή Δεοντολογίας καθώς κρίθηκε πως η επίμαχη πράξη δεν συνέβη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.