Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup

Ο έντιμος συμβιβασμός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:03
21/02/2015
Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από τη συμφωνία στο Eurogroup
21
loading

Να αντιληφθούν τόσο οι Έλληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο Eurogroup, επιχειρούν την επομένη της συμφωνίας.

Φαίνεται ότι κάθε πλευρά θεωρεί τον εαυτό της κερδισμένο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κερδίσαμε μια μάχη και όχι τον πόλεμο, ενώ ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα έχει δυσκολία να εξηγήσει στους Έλληνες τη συμφωνία.

Όπως και να έχει, πέρα από τις δηλώσεις, έγινε ένα συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Έτσι λοιπόν με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταθέσει ώς τη Δευτέρα σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία και θα εγκριθούν από τους θεσμούς δηλαδή την παλιά τρόικα, από την Τρίτη τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας και οι ελληνικές τράπεζες να λειτουργούν κανονικά και να μην παραδώσουν πνεύμα, όπως είπε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα καλείται να λειτουργήσει σε ένα νέο ασφυκτιό πλαίσιο με διορίες και αξιολόγηση.

Η χώρα πρέπει να καταθέσει ώς τη Δευτέρα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup. Η λίστα θα αποτελέσει και τη βάση για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.

Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, με μεγαλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού. Μόνο τότε θα δοθούν δόσεις και χρήματα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Επίσης θα πρέπει εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.

Αυτό που κερδίζει η χώρα είναι ότι έχει τη δυνατότητα της ευελιξίας. Δηλαδή να μη λάβει μέτρα που περιέχονται σε προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί επαναδιαπραγματευτεί τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να μην ακολουθήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Μεγάλο κέρδος είναι η επιστροφή της ομαλότητας στις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.

Επίσης θα αντικατασταθεί ο έλεγχος από την τρόικα από τον έλεγχο των θεσμών. Ο έλεγχος δεν θα γίνεται με επίσκεψη στη χώρα.

Ωστόσο ως δείγμα έλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση μεταφράζεται το γεγονός πως τα 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το μαξιλάρι του ΤΧΣ επιστρέφουν στον EFSF. Οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι στην τετράμηνη παράταση του MFAFA μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά από σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ.

Το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο έχεις ως εξής:

Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar n1K0SsT

  Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην ανακαλέσει μεταρρυθμίσεις χωρίς να προηγηθεί συμφωνία και να μην λάβει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να ολοκληρώσει επιτυχώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πρόγραμμα βοήθειας - συμπεριλαμβανομένων των όρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. «Αυτή είναι μια τεράστια παραχώρηση εκ μέρους της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα ακριβώς ενάντια σε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας - και έδωσε στους ψηφοφόρους της ελπίδες για ένα κούρεμα χρέους, για το οποίο πλέον δεν γίνεται συζήτηση», επισημαίνει ο συντάκτης του Spiegel.

 2. avatar XD

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ,ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80 ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΟΚ ΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΠΩΣ Η ΘΑΤΣΕΡ, Ο ΚΟΛ,Ο ΝΤΕ ΣΤΕΝ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΜΙΤΕΡΑΝ.ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ,ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΕ.ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΓΕΙΝΑΝ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΓΕΙΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ, ΕΝΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝ ΑΝΑΤΟΛΟΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ.ΕΤΣΙ, Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ,ΝΑ ΦΕΡΘΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙ Η ΜΕΡΚΕΛ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΔΕΞΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ.

 3. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

  ψευτες [..] Εσείς οι ψηφοφόροι του συριζα κοιτάξτε τη σας λέγανε πριν 4 εβδομάδες

 4. avatar MikasaValentine

  καθηστε ρε παιδια για μισό λεπτάκι γιατί έχω μπερδευτεί!!δηλαδή εσείς τι ακριβώς θελετε;αφήστε τι λέει ο τσιπρας θέλετε να μείνετε στην Ευρώπη η όχι.εγώ είδα μια κυβέρνηση που ουσιαστικά πήγε με τσαμπουκά για να καταφέρει για αρχή να μην περαστούν τα νέα μέτρα όχι εκ θαύματος όλα να σβηστούν.μήπως και να πάμε και στους μισθούς τις Γερμανίας ;δεν έχω ξαναδεί να χει βγει μια κυβέρνηση και μέσα σε ένα μήνα να έχει φάει τέτοιο κράξιμο.χρόνος ξέρει τι συμαινει;η να τα περιμένουμε όλα κατευθείαν.το ότι δεν έχουμε καινούργια μέτρα δεν σας λέει κάτι.ξέρετε κάτι όλοι κουρασμένοι είμαστε εμένα οι γονείς μου Βουλγαρία πήγαν γιατί δεν έβγαιναν οικονομικά εδώ και εγώ με 600 ευρώ είμαι..αλλά περιμένω δεν είπα ότι εμπιστεύομαι αλλά παρακολουθώ.γενικά μην τα περιμένουμε και όλα από τους άλλους..έχετε καθόμαστε στη τηλεόραση βλέπουμε τα νέα και μετά πιάνουμε το λαό τοπ και κράζουμε..ξέρετε τί λένε..Η αλλαγή από εμάς ξεκινάει.εγώ ξέρετε τι λέω ας βγάλουμε το Σαμαράς αφού τα πήγαινε τόσο τέλεια!!και αφού είστε όλοι τόσο από γοητευμένοί από τη καινούργια κυβέρνηση.θα παρακαλούσα όμως οι χαζομάρες του στυλ αριστεροί απόλυτοι που είναι πιο γραφικές και από τη Σαντορίνη να λείπουν..είμαι 27 είδα και τους γονείς μου τους και τους συγγενείς μου τους δεξιούς που τα κάνα Σκ με το πελατειακή τους σκεπτικό που με έφέραν.γενικά απευθύνομαι στους μεγάλους ανθρώπους κύριοι τα κάνάσε σκ!ξύπνησα στα 20 χωρίς κανένα μέλλον και φταίτε και εσείς και αυτοί που ψηφίζετε τόσα χρόνια.ίδιοι ειστε

  1. avatar n1K0SsT

   Υποσχέσεις, κόκκινες γραμμές, λαϊκές εντολές και πραγματικότητα: Έχουμε και λέμε: Μνημόνιο τέλος και αφού πάει πιά, το σκίσαμε ωραία και καλά, επιβάλλαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας έδινε λίγο χρόνο για το νέο πρόγραμμα ,που ουσιαστικά θα υπαγορεύαμε εμείς και θα κατέληγε σε κούρεμα. Το μόνο που είδα είναι παράταση της δανειακής σύμβασης υπό το υπάρχον μνημόνιο και ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ μείωση του ποσοστού πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος, θέμα για το οποία τίποτα ακόμη δεν έκλεισε και οι δύο πλευρές έχουν τη δικιά τους άποψη για το ακριβές νούμερο.

 5. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Κι εμείς όμως, δεν μπορείς να πεις! Τί πατριωτισμός, τι συλλογική συνείδηση! Οι μισοί πήραν τα λεφτά τους από τις τράπεζες και οι άλλοι μισοί δεν πλήρωναν τίποτα στις εφορίες και στα ταμεία μήπως και βγει απόφαση να τους χαριστούν τα χρέη. Έτσι, ξεμείναμε πολύ γρηγορότερα από ρευστότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγματεύσεων. Μόνο περιμέναμε να βγάλει ο Αλέξης το κουνέλι από το μαγικό καπέλο. (τα λέω εγώ που δεν τον ψήφισα).

  1. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

   εσύ που δεν τον ψήφισες , αν και ΔΕΝ το πιστεύω, θα μπορούσες ΙΣΟΣ να καταλάβεις ότι και τα δύο είναι απορία τον αλοπρόσαλων τακτικών - ερασιτεχνισμού , που ακολουθεί. OK ? εσύ που δεν τον ψήφισες ...

   1. avatar panikos

    Δηλαδη θελετε να πειτε,οτι τα μνημονια λογω της χρεωκοπιας της χωρας,το 2010 λογω υπερδανεισμου,,ηταν υπευθυνοι χειρισμοι,ενω η υποχρεωτικη υποχωρηση σημερα ηταν ανευθυνοτητα?
    Εχετε συνειδητοποιησει,οτι ειχαμε αλλη κυβερνηση τοσα ετη?

 6. avatar panos

  Έχασε την αξιοπρέπεια της και το πρόγραμμα της Θεσ/κης και κέρδισε δώρο τα έξοδα για τελετή βάφτισης του μνημονίου και της τρόικας.
  Τα καινούρια ονόματα ακόμα δεν αποφασίστηκαν.

 7. avatar neraida

  κωλοτούμπα ....κρίμα αλέξη

  1. avatar raikwstantinos

   Επιμενεις οτι αυτο λεγετε κωλοτουμπα....μαλιστα τι να πει κανεις...

  2. avatar Περιπατητής

   Για να μην γράφουμε τα ίδια, διάβασε από κάτω τι έγραψε ο Κομμουνιστής.

  3. avatar Avenger_Seawolf

   ΕΠΡΠΕ ΚΑΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΔΕΙΛΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΤΟ ΕΥΡΩ. ΔΙΟΤΙ ΜΗΝ ΜΠΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΜΕΝΑΤΕ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.. Ο ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ.

 8. avatar KRFKLS ΣΥΡΙΖΟ-ΒΟΘΡΟΛΥΜΑ

  Τσίπρας Κομανέτσι

 9. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  επισης δε μπορει να μου βγει απο το μυαλο οτι δεν υπαρχει ακομα το grexit στο μυαλο ολων.. ισως θα επρεπε η κυβερνηση να αρχιζει να ετοιμαζει και ενα τετοιο σχεδιο ως plan β...

 10. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  Το μόνο που κερδισε η Ελλαδα ουσιαστικα περα απο κομματικους παροξυσμους ηταν να οριζει η ΙΔΙΑ τι νομους θα περναει και οχι καποιοι υπαλληλοι μανατζαρεοι της Τροικα. Δηλαδη κερδισε ενα μερος της χαμενης κυριαρχιας της χωρας. Βεβαια παραμενει υπο καθεστως επιτηρησης αφου θα πρεπει να εγκρινουν παλι οι ξενοι οτι μετρα προτεινονται αλλα σαφως δεν ειναι το ιδιο. Με λιγα λογια δινεται η δυνατοτητα στη κυβερνηση να φτιαξει ενα προγραμμα που δε θα βασιζεται σε συνταγες ΔΝΤ που το μόνο που κανουν ειναι να μετατρεπουν τις χωρες σε Μπαγκλαντες και Ζαμπια αλλα ενα φιλελευθερο (ελπιζουμε) προγραμμα που να οδηγει επιτελους στην αλλαγη αυτης της χωρας και στην Ευρωποιηση της και οχι Βουλγαροποιηση που οδηγουσε το προηγουμενο προγραμμα. Ολα αυτα στη θεωρια βεβαια , μενει να δουμε τι μετρα θα προτεινει η κυβερνηση , αν αυτα θα γινουν δεκτα , πως θα απομονωθει η αριστερη πτερυγα του Συριζα που θα κανει ισχυρη εσωτερικη αντιπολιτευση και το βασικοτερο περιμενουμε το επομενο Μνημονιο μετα την ολοκληρωση του προγραμματος γεφυρα που ΕΚΕΙ θα ειναι η μεγαλη και ουσιαστικη μαχη εκει θα συζητηθουν τα παντα , το κουρεμα (αναδιαρθωση) και το μελλον του τοπου για τις επομενες δεκαετιες. Γνωμη μου ειναι στην επομενη διαπραγματευση πρεπει στις διαπραγματευσεις να συμετεχουν απαντες ολα τα κομματα ακομα και το κκε και να σταλουν αντιπροσωποι και της οικονομικης ελιτ του τοπου. Η επομενη διαπραγματευση ειναι τα παντα... Αν αυτη η διαπραγματευση αποτυχει τοτε ερχονται οι νεοφιλελε και αυτοι θα μετατρεψουν τη χωρα σε απεραντο πτωχοκομειο οπως εχουν κανει σε ολες τις χωρες που εφαρμοσαν τις πολιτικες τους. Τελευταια ευκαιρια.

  1. avatar panikos

   Καταπληκτικη,μεστη αναλυση χωρις κομματικες εμπαθειες αγαπητε
   Δυστυχως η αληθεια ειναι πικρη,και εμεις ακομα και σημερα,θελουμε να ηττηθει μια νεα κυβερνηση,ασχετως υπερφιαλων δηλωσεων που οντως ηταν μη ρεαλιστικες,μονο και μονο για να δικαιολογησουμε τα λαθη των δικων μας κομματων που δυστυχως εφεραν την χωρα στο χειλος του γρεμου,αν δεν εχουμε ηδη πεσει μεσα,και ειμαστε πλεον στα χερια ξενων,που ουδεποτε θα δειξουν λυπηση.
   Διοτι ολοι αυτοι οι δηθεν εταιροι,και δηθεν φιλοι μας,αποδεικνυονται χειροτεροι και απο τους γυπες που απειλησαν την Αργεντινη,η οποια απο αυτους μπορεσε και γλυτωσε,με οσα προνληματα βεβαιως,αλλα εμεις απο τετοιυς φιλους,μαλλον δεν θα γλυτωσουμε ποτε.

  2. avatar V-R

   Το θέμα αγαπητέ κομμουνιστή είναι ότι η νέα κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα και μέσα σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων κέρδισε κάτι... κάτι που η προηγούμενη ούτε καν σκέφτηκε τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια...

 11. avatar Mathitis93

  Η Ελλάδα κέρδισε ένα καινούργιο μνημόνιο. Αυτή είναι η τεραστία επιτυχία της αχρηστεράς!
  Τώρα θέλω να δω τους άπλυτους να βγαίνουν να κάνουν πορείες συμπαραστάσεως στην κυβέρνηση των μνημονίων και να προσκυνάνε τα μνημόνια!

  1. avatar raikwstantinos

   Εσυ προσκυνας τα μνημονια που σε συμφερουν αυτο σε χαλασε λιγο...σε κανα νησακι εισαι που βρισκεσαι για πες μας..τι σε χαλασε...οτι θα παγωσουν ολα....

  2. avatar Avenger_Seawolf

   ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙ... ΜΗΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΧΟΡΤΑΤΟ... ΔΛΔ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ..
   ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , ΑΝ ΚΑΙ ΠΟ ΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει