Να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή, και να καταρρίψουμε μια σειρά από μύθους και fake news που έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δυστυχώς υιοθετήθηκαν από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της σημερινής συνέντευξης τύπου.

«Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ζητάμε από τους Ρουμάνους να βοηθήσουν και να ασχολούμαστε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι Ρουμάνοι δεν είπαν αυτό που αναφέρθηκε ως ψέμα, ότι δήθεν σε μια μέρα θα μπορούσε να σβήσει η φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε μία ανάρτηση με ψευδής ισχυρισμούς η οποία έγινε viral.

«Λίγη σοβαρότητα επιτέλους από όλους αυτούς που κάθονται σε ένα πληκτρολόγιο και γράφουν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Τουλάχιστον όχι την ώρα της μάχης. Θα υπάρξει χρόνος για πολιτική κριτική. Εδώ πέρα είμαστε να τα συζητήσουμε όλα.

Να σεβαστούμε όμως τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή» τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ομάδας των Ρουμάνων πυροσβεστών, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, τοποθετήθηκε σε σχέση με την παραπάνω ανάρτηση – η οποία αναπαρήχθη και από ΜΜΕ – που τον παρουσίαζαν να λέει πως «η φωτιά μπορούσε να σβήσει σε μία μέρα, αλλά σαν κάποιος να μην ήθελε». Με επιστολή του προς τον υφυπουργό αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και Βασίλη Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο αξιωματούχος εξέφρασε την λύπη του για τα λάθος μηνύματα που δόθηκαν και έκανε λόγο για «τεράστιο ψέμα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί εκ νέου στον αρνητικό – κατά περίπτωση – ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για όσα μεταδόθηκαν στα social media γύρω από τις ανεμογεννήτριες και τη συσχέτισή τους με τα «αίτια» της πυρκαγιάς ή τις εκκενώσεις των οικισμών που κινδύνευσαν.