Περίπλοκη και κοστοβόρα αποδεικνύεται η έξοδος από την υγειονομική κρίση, καθώς η παράταση του lockdown προκαλεί δυσανάλογες επιπτώσεις στην οικονομία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την διάσωση της οικονομίας αλλά οι επιδημιολογικοί δείκτες της ανατρέπουν τους σχεδιασμούς κάνοντας πιο βαρύ το φορτίο που επικάθεται στα δημόσια ταμεία από την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο Μάρτιος μπαίνει με την καραντίνα να παραμένει στην Αττική, τουλάχιστον για μία εβδομάδα και στο Μαξίμου ζυγίζουν πλέον όλα τα δεδομένα, καθώς στο Λεκανοπέδιο παράγεται σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας και το κόστος από το λουκέτο στο λιανεμπόριο φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα το α’ τρίμηνο του έτους τα μέτρα στήριξης θα φθάσουν στα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ξεπεραστεί το όριο των 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Άλλωστε, μόνο μέσα από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στον «πάγο» ξανά το λιανεμπόριο

Από τα χείλη της κυβέρνησης για το επικείμενο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων κρέμονται οι έμποροι, καθώς κάθε μέρα που περνά με κλειστή την αγορά μεγεθύνονται οι απώλειες σε έσοδα. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και  επιχειρείται να βρεθεί το μοντέλο εκείνο που – όταν δοθεί το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους – θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να δουλέψουν απρόσκοπτα και την πασχαλινή περίοδο που είναι αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης.  Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά τα παρακάτω σενάρια μηνιαίου κόστους:

·       Καθολικό lockdown: 3 δισ. ευρώ

·       Μέτρα με ανοικτό λιανεμπόριο: 1,6 δισ. ευρώ

·       Μέτρα με click away στις «κόκκινες» περιοχές : 2,2 δισ. ευρώ

Με γνώμονα τις επιβαρύνσεις αυτές, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού, χωρίς να εκτροχιαστεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός, ο οποίος εμφανίζει έλλειμμα 1,47 δισ. ευρώ, με απόκλιση στα φορολογικά έσοδα ύψους 326 εκατ. ευρώ.

Το νέο SMS με τον «κόφτη»

Νέα εργαλεία έχει ήδη επεξεργαστεί η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του εμπορίου, προκειμένου αυτό να γίνει με κανόνες και να περιορίζονται οι εστίες διασποράς του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032, που θα τεθεί σε λειτουργία αποκλειστικά για το λιανεμπόριο.

Πλέον, το μήνυμα που θα αποστέλλουν οι πολίτες για τα ψώνια τους, θα έχει χρονικό περιορισμό 3 ωρών, και θα μπορεί να γίνεται χρήση του μόνο μια φορά ημερησίως. Υπενθυμίζεται, ότι για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία οι πολίτες θα συνεχίσουν να στέλνουν SMS με τον κωδικό 2 στο 13033, καθώς ο αριθμός αυτό θα παραμείνει σε ισχύ για τις υπόλοιπους λόγους μετακίνησης.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο του πολύ αυξημένου κινδύνου- όπως η Αττική-, παραμένουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο οι ειδικοί συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους ότι τα σχολεία προκαλούν μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με την οργανωμένη λειτουργία του λιανεμπορίου. Σε αυτό συνηγορούν και οι εξής αριθμοί: οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είναι 195.658 και οι μαθητές 1.358.417, ενώ οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο είναι 45.000 -50.000.

Η ελπίδα του πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η πρόοδος του μαζικού εμβολιασμού στη χώρα μας σε συνδυασμό με τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκαλούν αισιοδοξία και προμηνύουν θετικά αποτελέσματα για τον φετινό τουρισμό. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν- σε 3 μήνες εκτιμάται ότι θα έχουν γίνει οι τεχνικές επεξεργασίες και θα τα πιστοποιητικά θα είναι έτοιμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, οι “27” ανέθεσαν στην Κομισιόν το καθήκον να καταρτίσει τους τεχνικούς όρους για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με την υποσημείωση, ότι εναπόκειται στα κράτη -μέλη να προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας τους και τις τελωνειακές τους δομές, για να λειτουργήσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.