Όταν η Μέρκελ ήταν έτοιμη να αποδεχτεί το Grexit και ο Τουσκ προειδοποιούσε τον Τσίπρα πως θα βρεθεί «σε βαθιά σκ@@»

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του BBC για τις κρίσιμες στιγμές της ελληνικής οικονομίας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:19
05/02/2019
Όταν η Μέρκελ ήταν έτοιμη να αποδεχτεί το Grexit και ο Τουσκ προειδοποιούσε τον Τσίπρα πως θα βρεθεί «σε βαθιά σκ@@»
26
loading

Τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις, τις κρίσιμες ώρες αλλά και τις ανατροπές που καθόρισαν εν τέλει την τύχη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης στη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης καταγράφει με τρόπο πολύ γλαφυρό και αποκαλυπτικό το ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Inside Europe, Ten years of turmoil».

Ξεκινώντας από το 2010 και τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να εξασφαλίσει βοήθεια για την Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ καταλήγει με τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής του καλοκαιριού του 2015 και τις στιγμές που η Ελλάδα βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός ΕΕ. Όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε εκείνη τη θρυλική Σύνοδο της 17ωρης διαπραγμάτευσης ήταν έτοιμη να δεχτεί την αποχώρηση της Ελλάδας, ενώ στο πλαίσιο των προτάσεων αναφέρθηκε ακόμα και η πώληση του Παρθενώνα.

Κάννες, 2011

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όσα συνέβησαν το 2011, όταν, την ώρα που η Γαλλία ετοιμαζόταν για τη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τους όρους της ευρωπαϊκής στήριξης. Είχε ήδη ανακοινωθεί η προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδιναν μάχη κόντρα στις αγορές. Το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση, μην έχοντας κάποιο δυνατό επιχείρημα για να «περάσει» μία τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της χώρας της.

«Ήταν μία καθαρή τρέλα» λέει ο Νικολά Σαρκοζί για την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Αφηγείται πως ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος κι εκείνος είπε οι όροι του προγράμματος. Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε πως το ερώτημα ήταν «μέσα ή έξω από το ευρώ».

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που περίμενε τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Κάννες, όπου οι ίδιος δηλώνει πως πήγε με αισιοδοξία πως θα εξασφαλίσει όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή στήριξη. Τελικά, όπως περιγράφει ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο Παπανδρέου έφυγε από τις Κάννες «ένας ηττημένος άνθρωπος». Γύρισε στην Ελλάδα, ακύρωσε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και παραιτήθηκε.

Ελλάδα, 2014

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στις εκλογές στην Ελλάδα και την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο νέος υπουργός ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έφτανε στο τέλος του, η ελληνική κυβέρνηση χρειαζόταν επιπλέον χρήματα αλλά ήθελε και αλλαγή των όρων του προγράμματος, εξηγεί το BBC. «Μας εξέλεξαν για να αλλάξουμε το πρόγραμμα, που είχε αποτύχει» σχολιάζει ο Βαρουφάκης. «Επί μισή ώρα μας έλεγε πως είμαστε ηλίθιοι» είναι η περιγραφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο τότε πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφηγείται πως ο Βαρουφάκης πήρε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα, μέσα από την αίθουσα της Συνόδου, στη διάρκειά της, και μιλούσε για μία ώρα ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί περίμεναν. Κάποια στιγμή ο Σόιμπλε είπε «αρκετά», όπως αφηγείται. «Κι εγώ πήγα στον Βαρουφάκη και του είπα κλείσε το τηλέφωνο, δεν έχει νόημα πια, οι υπουργοί έχουν φύγει και δεν υπάρχει συμφωνία» περιγράφει. «Αν (ο Βαρουφάκης) δεν είχε την εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα, τότε μάλλον μαζί του έπρεπε να μιλήσω» συνεχίζει.

Κι έτσι το ελληνικό κλιμάκιο δέχθηκε μία επίσκεψη έκπληξη από τον Ντάισελμπλουμ, όπως αφηγείται ο Νίκος Παππάς στην κάμερα του BBC. «Ήταν πολύ λογικός, ήξερε ποια ήταν τα όρια» περιγράφει ο πρόεδρος του Eurogroup τον Έλληνα πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα αποφασίστηκε παράταση του bailout για άλλους τέσσερις μήνες, προκειμένου να υπάρχει ο χρόνος για μία καλύτερη συμφωνία, και η ευρωπαϊκή πλευρά θεωρούσε πως το θέμα έχει σχεδόν κλείσει.

Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος

Ο γραμματέας του Eurogroup Τόμς Βίζερ περιγράφει τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του το υπό διαπραγμάτευση κείμενο και λέει «νομίζω πως είναι εντάξει αλλά θέλω να συμβουλευτώ και τον λαό μου». «Και δεν τον ξαναείδαμε» τονίζει.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θυμάται τη στιγμή που ήταν σε conference call με τον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός τους ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακολούθησε σιωπή, αφηγείται, και μετά οι δύο ξένοι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση χωρίς τον Τσίπρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λέει πως προειδοποίησε πολύ ξεκάθαρα τον Έλληνα πρωθυπουργό πως θα βρεθεί σε «deep shit» (βαθιά σκ@@) με αυτή την ενέργεια.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Γιάννης Βαρουφάκης σπεύδει στο Μαξίμου. Όπως περιγράφει, αντίκρισε τον Αλέξη Τσίπρα «βουλιαγμένο» μέσα στην καρέκλα του. «Τα θαλασσώσαμε» του είπε ο Τσίπρας. «Εσύ κέρδισες αλλά η Ελλάδα έχασε» ήταν το σχόλιο του Φρανσουά Ολάντ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη Σύνοδος Κορυφής να αποφασίσει αποπομπή της Ελλάδας από την ΕΕ. «Τον ρώτησα αν θέλει κάτι τέτοιο, μου απάντησε όχι» συνεχίζει ο Γάλλος πρόεδρος. «Ρώτησα αν θέλει να μείνει στο ευρώ, μου είπε ναι».

Έτσι, η Ελλάδα μένει με μόνο μία επιλογή στα χέρια, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να λήξει το ελληνικό ζήτημα. Πριν τη Σύνοδο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διακινεί ένα έγγραφο, στο οποίο η Ελλάδα καλείται είτε να αποδεχτεί τους όρους του προγράμματος είτε να αναστείλει προσωρινά, για πέντε χρόνια, τη συμμετοχή της στην ΕΕ. «Προσωρινό Grexit, όλοι ξέραμε πως ήταν μία αυταπάτη» σχολιάζει ο Ντόναλντ Τουσκ. «Αν φύγεις από την Ένωση, φεύγεις για πάντα...».

Το θρίλερ της 17ωρης διαπραγμάτευσης

Και φτάνουμε στη ζοφερή Σύνοδο της 12ης Ιουλίου. Όπως περιγράφει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπάρχουν αντιδράσεις κατά την εισαγωγή του Αλέξη Τσίπρα, με ορισμένους ηγέτες να τον κατηγορούν πως είπε ψέματα στον λαό του. Ο Ντόναλντ Τουσκ κλείδωσε κάποια στιγμή στο γραφείο του τον Τσίπρα, τον Ολάντ και τη Μέρκελ. «Στις 4 το πρωί καταλήξαμε σε συμβιβασμό» αφηγείται. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να υπογράψει, καθώς τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, που είχαν συμφωνηθεί, δεν θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας. Η Άνγκελα Μέρκελ του είπε πως θα χρειαστούν αυτά τα λεφτά για να αποπληρώσει η Ελλάδα τη χρέος της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι περιγράφει πως κάποια στιγμή πήγε στην αίθουσα της ιταλικής αντιπροσωπείας, έβγαλε τα παπούτσια του κι έπεσε για ύπνο στον καναπέ. Κάποια στιγμή άκουσε ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα, άνοιξε και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. «Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό, Ματέο» του είπε, «γιατί η Μέρκελ είναι έτοιμη να δεχθεί το Grexit».

«Η Άνγκελα Μέρκελ έλεγε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές, κι αν η Ελλάδα πρέπει να φύγει, ας φύγει» θυμάται και ο Φρανσουά Ολάντ.

«Στη μία το πρωί είχα μία έντονη συζήτηση με τη Μέρκελ. Δεν είμαι χαζή, μου φώναζε, κι εγώ της είπα πως η απόφαση που είχε λάβει ήταν η πιο χαζή για την Ευρώπη» συνεχίζει ο Ρέντσι.

Τότε ο Τουσκ τους ξανακλείδωσε στο γραφείο του, και τους είπε πως δεν πρόκειται να βγει κανείς μέχρι να υπάρξει λύση. Έπειτα από ακόμα 4 ώρες διαπραγμάτευσης, η συμφωνία είχε επιτευχθεί. Το 25% των πόρων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα επενδυόταν στην ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα λάμβανε 86 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με χειρότερους όρους από αυτούς που είχαν αρχικά προταθεί.

Δύο μήνες μετά, καταλήγει το ντοκιμαντέρ, οι Έλληνες νομιμοποίησαν τη στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα, επανεκλέγοντάς τον. «Είχαν κοιτάξει στο χείλος του γκρεμού και είχαν αποφασίσει κι εκείνοι, όπως ο Τσίπρας, πως η χώρα είναι καλύτερα εντός ΕΕ παρά έξω στο κρύο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβιώσει από τη χειρότερη κρίση της- μέχρι τότε. Γιατί τα χειρότερα έρχονταν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Για το \'καλο\' σας.
  Υπο την ηγεσια του δολαριου (εμεις εχουμε το θεϊκο ευρω) και τις οδηγιες απο τα κορακια του ΔΝΤ (τα ιδια μετρα σιγα σιγα εφαρμοζονται και σε εμας με παραλλαγες και βαθια υφεση - αυξηση του χρεους διαχρονικα, μειωση δραματικη του ΑΕΠ) και τους διεφθαρμενους ιδιους και ιδιους πολιτικους.
  Μια ωρα απο τον χρονο σας για να σας ανοιξει τα ματια αλλιως συνεχιστε το ονειρο σας που δεν γνωριζετε οτι ειναι εφιαλτης διχως τελος.
  .................................................................................................
  https://www.youtube.com/watch?v=a-oNTejiezs

 2. avatar Αστυνομία Γλώσσας

  \"για να αποπληρώσει η Ελλάδα τη χρέος της\".
  Αυτό είναι μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης

 3. avatar supi

  Ανακρίβειες και ψέμματα των Ευρωπαίων εταίρων μας!! Αφού είναι γνωστό ότι ο Τσίπρας βαρούσε τα νταούλια και αυτοί χόρευαν !!! Τι όχι ;

 4. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

  Εγραψα διάφορα
  εγραψα γεγονοτα ,απολυτως γνωστα και καταγεγραμμενα
  εγραψα αληθειες
  ονοματα δεν εγραψα
  ουτε καν για το σκυλι το καλαματιανο
  τον φασισταρα καλοπερασακια αναισχυντο αρχιψευτρονι
  ονοματα δεν εγραψα ουτε καν ιδιοτητες, αλλοι θα καταλαβαιναν,αλλοι θακαναν τον πόντιο...
  το γιατι μου το καταπιε η λογοκρισια, μονο αυτη το ξερει

 5. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

  το λοιπον οντως αυτος που εγινε κανίς του τραμπακουλα
  και γκαρσον του ράιχ δεν ελεγε ψεματα,
  πιστεψε οτι θα ξεγλιστρουσαμε απ του ευρω τοδοκανο, οπως οι βρετανοι απ την καμορα του ράιχ
  οντως λοιπον αυταπατηθηκε
  οντως εμπιστευτηκε εναν ναρκισσσσσο γυαλιστερο φαιδρο υπερφίαλο εγωκεντρικο μπλοφατζη της δεκαρας με ενα ν και καμια ντροπη.
  οντως
  οντως καμια σχεση με τον απατεώνα που εταζε ,οτι την επομενη των εκλογων θα πηγαινε να δωσει μαχη στην ευρωπη για την ελλαδα, οτι ειχε ετοιμες τις βαλιτσες ,και αντ αυτου θυμηθηκε οτι εχει προβλημα στο ματι κιεστειλε ενα παπουλογεροντι να πιει τηλιο.
  Και βγηκε αυτος ο αισχρος -τενιστας ο γκομενακιας της κηφησιας, το πουλεν του μητσοδραΚΟΥΛΑ του 1991, και αφου μας εφτυσε καταμουτρα ειπε το περιφημο ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ.
  ολα αυτα ειναι φρεσκα ειναι σε βιντεο πανευκολο να βρεις
  ΑΥΤΟ ΤΟΣΚΥΛΙ ΕΙΝΑΙ ΟΘΕΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΥ ΚΑΙ ΓΚΑΟΥΛΑΙΤΕΡ ΕΝΟΣ ΚΟΥΛΗ που την εποχη που ολοι πανθομολογουν οτι η παγκοσμια οικονομια ετοιμαζεται να μπει σε βαθεια υφεση και τα μπουλ μαρκετς να ξαναγινουν μπεαρ ,υποσχεται το φρικιο, ο εκ πατρος μητρος και γενους δημοσιος καταβοθρας, οτι θα φερει επενδυσεις
  το καπακι της μαρεγγας
  το ψυχοπαιδι του καλαματιανου
  το τσατσονι του τραμπ και του ράιχ θα ανατρεψει την παγιωμενη αναγνωριση της \'\'\'μακεδονίας\'\'\' ως σκετη μακεδονια
  ο φρικουλας που σκοτωθηκε να αναγνωρισει εναν φασουλη- πραξικοπηματια γκουαιδό προεδρο της βενεζουελας
  γκρηκς...
  ο κουλης και ο καλαματιανος τους αξιζουν

  1. avatar megaloagroths

   μελι σταζεις..!

   1. avatar ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ΣΑΜΑΡΑΣ

    ειναι που με μελωνει ενα πιπινι ελευθερας βοσκης....
    ενω αν ειχα στο πλευρο μου ,ενα σοβαρο -σιτεμενο ατομο μιας καποιας οικονομικης επιφανειας μιας καποιας βαρυτητας......,δε θαμουνα τελαλης της κουμουνδουρου για μια τυροπιτα μεροκαματο...
    και φταις και μιλας ρε τσιφλικα
    35% αποσα της φαω, δε φτανουν;;
    σφυρα κιεφτασα.

    1. avatar megaloagroths

     πως να σε παρουσιασω στο σοι δεν εχεις αφησει δεξιο αθαφτο,ξεκινα να μαζευεις κανα ψηφο γιατι ερχονται και εκλογες και βλεπουμε..

 6. avatar Οτι να’ναι

  Τοτε κυριοι του BBC γιατι υπαρχουν δηλωσεις του Μοσκοβισι και του Σοιμπλε που λεν οτι αν η Ελλαδα τοτε ειχε βγει τελικα η ΕΕ θα ειχε τιναχτει στον αερα? Μια ζωη προπαγανδα ζωα. Αυτη η ΕΕ μας αξιζει γιατι τετοια ζωα ειμαστε και εμεις.

 7. avatar Υες

  Αυτά εμείς να τα βλέπουμε που πιστεύαμε ότι δεν θα ρίσκαραν μια τυχόν έξοδο οι Ευρωπαίοι άλλα μας έχουν γραμμένους στα [...] τους και απ\' την στιγμή που είμαστε καταχρεωμενοι σε αυτούς έτσι είναι αυτά όταν παίρνεις διακοποδανεια καταναλωτικά και μαζί με τους πολιτικούς κλέβει κ ο κοσμακης όπου σταθεί κ όπου βρεθεί(2 % πληθυσμού Ζακύνθου τυφλοί) για αυτό ότι θέλει το Αμερικα και το ευρωπα θα το κάνουμε

 8. avatar megaloagroths

  - σβηστε μου το χρεος γιατι θα αποχωρησω και θα τιναχτει η ευροζωνη στην αερα
  -στα τσακιδια μπατιρη
  -τωρα θα δειτε θα παω και θα κανω δημοψηφισμα
  - στο καλο
  -ενταξει ο ελληνικος λαος αποφασισε να δεσμευουμε για 100 χρονια τον παρθενωνα και οτι αλλο εχουμε
  -μπραβο αγορακι και να δεις που θα σε ξαναψηφισουν

 9. avatar Α.Λ.

  Στον αγύριστο να πάει η ευρωζώνη σας και το ευρώ σας. Επιστροφή στη δραχμή και ούτε φράγκο στους τοκογλύφους δανειστές.

  1. avatar supi

   Μετά θα τρως ποντίκια Βενεζουέλας !!! Μαγκιά κάνεις με γεμάτη τσέπη όχι με άδεια!!

  2. avatar @Α.Λ

   Στη Μεγάλη Βρετανία που η ισχυρή οικονομία της δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 και είναι προϊόν επιλογής της και όχι αδιεξόδου και χρεοκοπίας, εν όψει της 29ης Μαρτίου για το Brexit τρέχουν να αγοράσουν μέχρι και τροφή για τα κατοικίδιά τους γιατί δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Εσύ και μόνο που προφέρεις τη λέξη δραχμή παίρνεις δύναμη ότι εμείς είμαστε στον πλανήτη και άλλος κανείς. Μόνο η πραγματικότητα για τη έλλειψη φαρμάκων θα έπρεπε να σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπάνω. Καλά φάγαμε με σαράντα μασέλες δύο δεκαετίες τις επιδοτήσεις της ΕΟΚ και της Ε.Ε. Τότε ήταν ωραία. Καίγανε τις επιδοτήσεις οι αγρότες στα μπουζούκια.

   1. avatar Α.Λ.

    Τι λες ρε φίλε, σοβαρά? Όταν ήμασταν στη δραχμή δηλαδή, δε κάναμε εισαγωγές φαρμάκων? Μόνο που τότε είχε ο κόσμος λεφτά να τα αγοράσει, όχι όπως τώρα. Το 90% του πλανήτη εθνικό νόμισμα έχουν, το ξέρεις αυτό? Σκέφτηκες ποτέ σου, τους Ολυμπιακούς γιατί δε μας τους έδωσαν το 1996 και μας τους έδωσαν το 2004? Γιατί μπήκαμε στο ευρώ, αυτή είναι η απάντηση. Και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για αυτούς. Και επειδή μερικοί λένε την εξυπνάδα ότι αν γυρίσουμε στη δραχμή θα αγοράζουμε μια φρατζόλα ψωμί 2000 δραχμές, απαντώ και λέω ότι αυτό ήδη γίνεται. Όταν οι μισθοί έχουν μειωθεί στο μισό και παρακάτω, όταν όλοι οι φόροι έχουν αυξηθεί στο διπλάσιο, όταν πληρώνουμε το παράνομο και ληστρικό ένφια, δεν είναι το ίδιο? Ποια χώρα σήμερα στο πλανήτη την έχουν για εποπτεία για 40 χρόνια ακόμα? Αυτό είναι σκέτη δικτατορία. Για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, οι πρόγονοι μας πολέμησαν όσους κατακτητές μπήκαν μέσα, έδωσαν τη ζωή τους, δεν έσκυψαν το κεφάλι σε κανένα. Και είναι υποχρέωση μας να μη σκύψουμε ούτε εμείς σήμερα το κεφάλι σε κανένα εισβολέα, όχι να δεχόμαστε να μας κουνάνε το δάχτυλο οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι απόγονοι των ναζί.

    1. avatar Just dance

     Στο ευρώ μας έβαλε ο Σημίτης με φουσκωμένα στοιχεία. Μεγάλο λάθος. Η Πολωνία και η Δανία δεν έχουν ευρώ. Στα μνημόνια μας έβαλε ο Γιωργάκης με φουσκωμένα στοιχεία.Μεγάλο λάθος. Όλα είναι επακόλουθα αυτών των δύο. Η χώρα έγινε με το στανιό υποτελής.

    2. avatar megaloagroths

     ειχαμε εναν ευροδραχμη παλια που μας ειχε χορτασει μπαρουφα,μπας και εισαι εσυ?

 10. avatar Χρήστος

  Ας θυμηθούμε πως το Χάρβαρντ έβγαλε ως χειρότερο διαπραγματευτή για το 2015 τον Τσίπρα:
  https://www.cnbc.com/2016/01/13/greece-worst-negotiators-of-2015-harvard-law-school.html

 11. avatar Αυτή ήταν η πρώτη δοση

  Τώρα που άρχισαν πάλι τις παροχές απο μια διαλυμένη οικονομία και μια κατεστραμμένη μεσαία τάξη έρχεται σύντομα το μακρύτερο...

 12. avatar Άσε ρε

  Όταν οι προηγούμενοι έστρωσαν χαλί για αυτό που έγινε και έδωσαν πατήματα στην Ευρώπη, ποιος θα μπορούσε να το αλλάξει; Με τα άσχημα της εξόδου θα μας έκαναν και οικονομικό πόλεμο, για να βλέπουν οι άλλοι και να μαθαίνουν.

 13. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  \" Η Ελλάδα θα λάμβανε 86 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με χειρότερους όρους από αυτούς που είχαν αρχικά προταθεί.\"
  Enough said.

  1. avatar φαφλατας

   αναρωτήθηκαν οι εξυπνάκηδες γιατί φτάσαμε στη χρεοκοπία? ...και αφού φτασαμε θα επερπε να περασουμε την κριση με ορθια την κοινωνια. θυμαστε που εν μεσω κρισης ι Σαμαρας αυξησε τα ενσημα ασφαλισης και ο τσιπρας ασφαλισε αυτοματα 2,5 εκατομυρια ακαλυπτους!! σταματησαν οι αυτοκτονιες,...

 14. avatar Φροιξος

  ας το διαβασουν οι \"θωμαδες\" για να μαθουν να διαπραγματευονται!

 15. avatar Ο Αγανακτισμένος

  Τουλάχιστον αυτοί διαπραγματεύτηκαν ...................................

  1. avatar Εγω να δεις!!

   Τι εκαναν;;;; Για καντο μας λιανα αυτο που λες, για να καταλαβουμε κι εμεις οι ....αδαεις. Περιμενουμε. Γιατι εκεινο που αναφερεται ειναι, οτι τελικα δανειστηκαμε με χειροτερους ορους απο ο,τι μας ειχαν αρχικα προτεινει.

  2. avatar Χρήστος

   Και πήραν τα .... τους και εμείς το μακρύτερο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει