Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες συσκέπτονταν τα μέλη της Ομπρέλας, της εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να επιλύσουν μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα που θα αφορούν την αυριανή αποχώρησή τους από το κόμμα. Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πως αύριο, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει η σύγκρουση με τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη που θα οδηγήσει στη διάσπαση, αφού θα αποχωρήσουν όσοι διαφωνούν με την πολιτική που ασκεί η νέα ηγεσία και ιδίως με την τακτική πως «όποιος διαφωνεί μαζί μου θα διαγράφεται».

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συντασσόταν το πολιτικό κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή και θα δικαιολογεί την αποχώρηση, ενώ στο τραπέζι έπεσε και το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις για την έξοδο από το κόμμα να γίνουν σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου, χωρίς, όμως η πλειοψηφία να το υποστηρίζει.

Δεν αποκλείεται ωστόσο δύο σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ανήκουν στην «Ομπρέλα», να ανακοινώσουν από σήμερα ότι αποχωρούν, προλειαίνοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος για τα όσα θα ακολουθήσουν αύριο. Ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είναι έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν εντός των επομένων ωρών ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ήδη πάντως έχει δυναμιτίσει το κλίμα από τη δημοσιοποίηση την Πέμπτη του κειμένου των 1.300 στελεχών της «Ομπρέλας», που προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους, ενώ οι συσκέψεις των μελών της εσωκομματικής τάσης θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου και με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση και Δημήτρη Βίτσα στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο.

Όσοι αποχωρήσουν δεν θα δημιουργήσουν από Δευτέρα νέο κόμμα που θα κινείται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά σε πρώτη φάση θα απευθυνθούν σε προσωπικότητες, σε πολιτικές κινήσεις και φορείς ώστε να δημιουργηθεί ένα μεταβατικό σχήμα που θα οδηγήσει αργότερα σε κόμμα.

Η Έφη Αχτσιόγλου πάντως, που ήταν η κύρια αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη, μαζί με τα μέλη που την υποστηρίζουν, έχει αποφασίσει στην παρούσα φάση να παραμείνει στο κόμμα.