Μετά τη δημοσιοποίηση των αγωνιστικών ημερολογίων MotoGP και World Superbike 2014, η Dorna έδωσε στη δημοσιότητα και τις ημερομηνίες των επίσημων δοκιμών.

Για το MotoGP η νέα σεζόν θυμίζουμε έχει ξεκινήσει ήδη με το τριήμερο στη Βαλένθια, την επομένη του τελευταίου αγώνα της σεζόν 2013, στις 11 Νοεμβρίου.

Η συνέχεια θα δοθεί κατά την παράδοση στη Μαλαισία, στη πίστα της Sepang. Πρόκειται για ένα τριήμερο στις αρχές Φεβρουαρίου το οποίο ακολουθείται από ένα ακόμη στην ίδια πίστα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Μάρτιο ο θίασος των MotoGP θα μετακομίσει στο Κατάρ, όπου θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των προαγωνιστικών δοκιμών.

Οι δύο μικρότερες κατηγορίες Μoto2 και Moto3 έχουν το δικό τους πρόγραμμα δοκιμών, που δεν απομακρύνει τις ομάδες από την Ευρώπη, αφού ο προϋπολογισμός τους δεν το αντέχει. Πρώτα θα συναντηθούν στη Βαλένθια (από 10 ως 13 Φεβρουαρίου) και κατόπιν δύο φορές στη Jerez: από 18 ως 20 Φεβρουαρίου και μετά πάλι από 11 ως 13 Μαρτίου.

Η Caterham ως νέα ομάδα έχει το δικαίωμα συνεχών δοκιμών εξέλιξης της μοτοσυκλέτας της όλο το διάστημα πριν τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Η εταιρεία θα κατεβάσει ως αναβάτες στην Moto2 τους Johann Zarco και Josh Herrin. Η Moto3 περιμένει με ανυπομονησία την εμφάνιση της νέας Honda, αλλά και της Husqvarna.

Πριν τον πρώτο αγώνα MotoGP στο Κατάρ πάντως, θα υπάρξει ένα εξτρά τριήμερο δοκιμών. Σε αυτό επιλεγμένοι αναβάτες (μόνον οι των εργοστασιακών ομάδων Repsol Honda, Ducati και Yamaha) θα οδηγήσουν στο Phillip Island, προκειμένου να δοκιμάσουν και εκτιμήσουν τα νέα λάστιχα της Bridgestone στην απαιτητική αυστραλέζικη πίστα.

Έτσι ελπίζεται να αποφευχθεί το περσινό ρεζιλίκι, όταν ο αγώνας κόπηκε στη μέση, γιατί ξαφνικά ανακάλυψαν πως τα λάστιχα που είχε φέρει η Bridgestone δεν άντεχαν στις υψηλές ταχύτητες πάνω από 12 γύρους.

Επίσημο πρόγραμμα δοκιμών MotoGP 2014

World Superbike

Παράλληλα η Dorna που πλέον «τρέχει» και τα δύο πρωταθλήματα (Superbike και GP), δημοσίευσε το ημερολόγιο προαγωνιστικών δοκιμών του παγκοσμίου πρωταθλήματος Superbike 2014.

Οι δοκιμές των Superbike έχουν την ιδιαιτερότητα ότι διεξάγονται παράλληλα σε δύο πίστες σε Ισπανία και Πορτογαλία. Τρεις εβδομάδες αργότερα αρχές Φεβρουαρίου, προβλέπονται δοκιμές και σε μια τρίτη πίστα, την επίσης ισπανική της Jerez.

Οι ομάδες επιλέγουν ανάλογα με την προτίμησή τους. Οι δοκιμές αυτές φέρνουν πολύτιμο εισόδημα στις οικονομικά χειμαζόμενες περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου και μάλιστα στη μέση του χειμώνα, όταν ο τουρισμός είναι στο ναδίρ.

Η ισπανική Dorna κάνει ότι μπορεί να τις στηρίξει οικονομικά, δεδομένου του ότι κάποιες από τις πίστες αυτές μόνον με υποστήριξη των τοπικών Αρχών καταφέρνουν να κρατήσουν τα δικαιώματα των αγώνων τους, δηλαδή να πληρώσουν τη Dorna! Το ένα χέρι νίβει το άλλο…

Ο πρωταθλητής Sykes με την Kawasaki προτιμά την Almeria, ενώ οι πρώην πρωταθλητές Aprilia Racing Team, θα καταλύσουν στο Portimao. Μετά τις δοκιμές του Γενάρη, όλες οι ομάδες θα συγκεντρωθούν στο Phillip Island, όπου στις 17 και 18 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι επίσημα δοκιμές Dorna WSBK.

Αμέσως μετά, στις 23 Φεβρουαρίου, διεξάγεται εκεί ο εναρκτήριος αγώνας του πρωταθλήματος και οι οδηγοί θα απολαύσουν το αυστραλιανό καλοκαίρι.

Επίσημο πρόγραμμα δοκιμών Superbike World Championship 2014