Η έκθεση των ματιών μας στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία, προδιαθέτει…

– Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
– Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
– Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
– Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
– Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
– Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία

Πώς θα προστατέψουμε τα μάτια μας;
Χρειάζεται αντηλιακή αγωγή μεγάλου δείκτη στο δέρμα των βλεφάρων και συνήθως συνίστανται αντηλιακά μεγάλης προστασίας με δείκτη πάνω από 15. Χρειάζονται ακόμη, γυαλιά καλής ποιότητας με φίλτρο για τις υπεριώδεις Α και Β.

Υπάρχει περίπτωση μερικά αντηλιακά να προκαλέσουν αλλεργία;
Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα των βλεφάρων. Επίσης η χρήση οποιασδήποτε αλοιφής ή λαδιού στα βλέφαρα έχει σαν αποτέλεσμα τελικά η ουσία αυτή να βρεθεί και μέσα στο μάτι. Έτσι, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για την ποιότητα και την καθαρότητα των αντηλιακών που χρησιμοποιούμε, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρεθούν και μέσα στο μάτι και πιθανόν να μεταφέρουν και μικρόβια.

Πηγή: healthview.gr