Ξέρετε πόσες ώρες κάθεται ο μέσος εργαζόμενος πάνω σε μια καρέκλα γραφείου στη διάρκεια της εργασιακής του ζωής; 85.500 ώρες. Πάνω από 9 χρόνια! Είναι πολλά χρόνια αν σκεφτείτε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κινείται και όχι να είναι καθιστό όλη μέρα. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν η καρέκλα είναι το σημαντικότερο έπιπλο του γραφείου σας. Σκεφτείτε: το γραφείο είναι απλά μια επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία βρίσκονται τα εργαλεία της δουλειάς μας. Η καρέκλα του γραφείου από την άλλη μεριά, στηρίζει το σώμα σας καθημερινά για χρόνια. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά της καρέκλας γραφείου που χρησιμοποιούμε μια και είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει άμεσα την υγεία της μέσης, του αυχένα και των χεριών καθώς και την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Επιπλέον επηρεάζει και την παραγωγικότητά μας μια και είναι προφανές πως όσο πιο αναπαυτικά αισθανόμαστε τόσο πιο καλά δουλεύουμε.

Εργονομικές καρέκλες γραφείου

fgfd Η λέξη κλειδί στις σύγχρονες καρέκλες γραφείου είναι η «εργονομία». Εργονομία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω του σωστού σχεδιασμού των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» του σύγχρονού εργαζόμενου είναι η καρέκλα γραφείου. Όλες οι καρέκλες γραφείου έχουν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην εργονομία τους:

  • Ρύθμιση σε ύψος
  • Περιστροφή
  • Βάση με τροχούς

Είναι όμως τα παραπάνω χαρακτηριστικά αρκετά για τον εργαζόμενο που κάθεται 8 ώρες πάνω σε μια καρέκλα γραφείου; Όχι. dfdsgffdgd Μια εργονομική καρέκλα γραφείου θα πρέπει επιπλέον να είναι ρυθμιζόμενη ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στον σωματότυπο του κάθε εργαζόμενου:

  • Ρυθμιζόμενο ύψος πλάτης ή ρυθμιζόμενη ζώνη οσφυϊκής υποστήριξης ώστε να στηρίζεται σωστά η μέση.
  • Ρυθμιζόμενο βάθος έδρας ώστε ο χρήστης να κάθεται με άνεση χωρίς να είναι πολύ έξω ή πολύ βαθιά μέσα στη καρέκλα.
  • Ρυθμιζόμενα σε ύψος μπράτσα ώστε μπορεί να τα ρυθμίσει ανάλογα με το ύψος του και το ύψος του γραφείου. Η σωστή θέση των χεριών στην καρέκλα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υγείας των ώμων και του αυχένα.

Επιπλέον μια εργονομική καρέκλα γραφείου θα πρέπει να έχει ένα πολύ καλό μηχανισμό ανάκλισης ώστε ο χρήστης να μπορεί να αλλάζει θέση πάνω στην καρέκλα όσο πιο συχνά γίνεται. Η κίνηση πάνω στην καρέκλα αποτελεί το σημείο κλειδί στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής άνεσης. Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός ανάκλισης είναι ο μηχανισμός relax (ή tilt) ο οποίος επιτρέπει στην καρέκλα να γέρνει προς τα πίσω ώστε να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε περιστασιακά. Ο μηχανισμός αυτός κλειδώνει στην όρθια θέση. Ο καλύτερος όμως και εργονομικά σωστός μηχανισμός είναι ο μηχανισμός synchron. Με τον μηχανισμό αυτό η πλάτη και η έδρα κινούνται ανεξάρτητα και παίρνουν την ιδανική κλίση ανάλογα με την στάση που παίρνουμε πάνω στην καρέκλα. Επιπλέον ο μηχανισμός αυτός έχει ειδική ρύθμιση σκληρότητας με την οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση με την οποία συγκρατεί το σώμα μας. Με αυτό τον τρόπο η καρέκλα ακολουθεί τις κινήσεις μας πάνω στην καρέκλα και ταυτόχρονα μας συγκρατεί κάθε στιγμή χωρίς να πιέζει το σώμα μας. jhjjkhh

Πού βρίσκουμε τις εργονομικές καρέκλες;

Η ελληνική αγορά κατακλύζεται από φθηνές καρέκλες χωρίς εργονομικά χαρακτηριστικά και χαμηλή ποιότητα κατασκευής, οπότε χρειάζεται να ψάξετε αρκετά για να βρείτε καλές εργονομικές καρέκλες γραφείου. Τη μεγαλύτερη ποικιλία εργονομικών καρεκλών την βρήκαμε στο site chairpro.gr. Οι επιλογές είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα τιμών. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Chairpro μπορείτε να βρείτε τις διάσημες για την εργονομία του καρέκλες Zody και Freedom καθώς και τις κορυφαίες ποιοτικά καρέκλες γραφείου των εταιριών HAG, Dauphin και Topstar. ewrrwrw Επίσης, ξεχωρίσαμε την εντυπωσιακή καρέκλα Ergopro σε τιμή ιδιαίτερα δελεαστική, καθώς και τις οικονομικές αλλά με πολλές εργονομικές δυνατότητες καρέκλες γραφείου της σειράς Chairpro 1000. Εδώ μπορείτε να δείτε και σχετικά video.

Αλλάξτε καρέκλα γραφείου, βελτιώστε την υγεία και την παραγωγικότητά σας

sfdsdfs Συμπερασματικά, η σωστή καρέκλα γραφείου μπορεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο που εργαζόμαστε αλλά και να προστατέψει την υγεία μας. Έτσι, όταν αγοράζετε μια καρέκλα, πέρα από το design και την ομορφιά, πρώτα και πάνω απ’ όλα ελέγξτε την εργονομία της. 6kt5anavΜε αυτό τον τρόπο θα προστατέψετε την μέση και τον αυχένα σας από τραυματισμούς, θα αισθάνεστε πιο ενεργητικοί και παραγωγικοί και τελικά θα είστε πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι στο γραφείο.