Υλικά

  • Για 4-6 άτομα
  • 4 αβγά
  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 85 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 30 γραμμάρια ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη

sidagi.gr

Τρόπος παρασκευής – Εκτέλεση συνταγής

Σε μία λεκάνη βάζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα προσθέτετε στο αλεύρι.

Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάτε τα αβγά με το σύρμα. Τα προσθέτετε όλα στο μείγμα. Ζυμώνετε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.

Ανοίγετε τη ζύμη σε κορδέλες και τα αφήνετε για δέκα λεπτά. Κατόπιν πλέκετε τις κορδέλες σε κοτσίδες. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα αφήνετε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν μια 1 ώρα περίπου.

Αλείφουμε με κρόκο αυγού την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή και σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο με αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 40-45 λεπτά.