Σημαντική υποχώρηση κατά 38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών επικαλούμενο τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του 2010.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.978 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2009, γεγονός που το υπουργείο αποδίδει τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 779 εκατ. € από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 364 εκατ.€ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%.