Πώς έφτασε στην πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών

Λουκέτο από σήμερα σε όλα τα καταστήματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
7:39
14/04/2016
Πώς έφτασε στην πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών
15
loading

«Λουκέτο»βάζει η Ηλεκτρονική Αθηνών, μια από τις πλέον γνωστές αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών και η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα του κλάδου.

Χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του κήρυξε την εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα τα 45 καταστήματα της αλυσίδας θα είναι κλειστά. Η εταιρεία αποδίδει το «λουκέτο» στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε και νέο τραπεζικό δανεισμό ακυρώθηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού και την επιβολή των capital controls.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εργασίας είχε συγκαλέσει για σήμερα τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση με σκοπό τη διασφάλιση των απαιτήσεων των εργαζομένων.

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών είναι οι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία στο λουκέτο.

Η εταιρία τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε οριακό σημείο, κλείνοντας σημεία πώλησης και προχωρώντας σε εκποιήσεις εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία αντιμετώπισε προβλήματα λόγω των capital controls καθώς κάποιοι προμηθευτές απαιτούσαν πληρωμή τοις μετρητοίς.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία εδώ και χρόνια είχε προβεί σε σημαντικές κινήσεις περιορισμού κόστους με κλείσιμο θυγατρικών, καταστημάτων και έλεγχο σε κάθε γραμμή κόστους.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της χρήσης που έληξε στις 30-06-2015, ο κύκλος εργασιών της περιορίστηκε στα 67 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ το προηγούμενο διάστημα. Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημίες ύψους 3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της φθάνουν στα 88 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη στάση των δανειστριών τραπεζών, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015, είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Οσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιονδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημίες. Ετσι, η Ηλεκτρονική, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) οδυνηρή απόφαση».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν υπάρχει οφειλή μισθών προς τους περίπου 450 εργαζομένους της εταιρίας ενώ τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για τις πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που εκ των πραγμάτων δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας ούτε λόγω των capital controls ούτε σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με τη σύγχρονη εμπορική της υπόσταση από το 1989, όταν εξαγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της κ. Ιωάννη Στρούτση. Ωστόσο, η ιστορία της αρχίζει από το 1950, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία της ως κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Το 1999 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως από την 1η Οκτωβρίου 2012 είχε ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της.

sfsfs

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar Mad Max

  88 εκατομμύρια σε υποχρεώσεις, με τζίρο 67-72 εκατομμυρίων, δεν συσσωρεύονται λόγω capital controls και κυβερνητικής παλινωδίας (είτε δεξιάς, είτε αριστερής). Προκύπτουν μόνο από πολυετή κακή απόδοση και συστηματικη συσσώρευση ζημιών. Απλά η αλόγιστη δανειακή τραπεζικη πολιτική των προηγούμενων ετών, κάλυπτε εντεχνως το πρόβλημα. Σήμερα η διαιώνιση του προβλήματος, έλαβε τέλος, δυστυχώς εις βάρος των εργαζομένων (όπως συνήθως ). Όσο για τους φιλελευθερους, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν τι θέλουν : υγιείς και ανταγωνιστικες επιχειρήσεις με όποιο κόστος ή άρρωστες εταιρείες που επιβιώνουν με τεχνική υποστήριξη (τραπεζικό δανεισμό με κεφαλαία του ελληνικού λαού );

  1. avatar Ερτις

   Τα cc ήταν η χαριστική βολή φίλε μου, όσοι γνωρίζω και δουλεύουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με εισαγωγές ή ναυτιλιακές κλπ έχουν τεράστιο πρόβλημα με τα cc που επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση της νεο ύφεσης που μας φέρανε το 2015 οι πρωτάρηδες αχρηστερή μετά απο ισχνή ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας που είχε επιτευχθεί τέλος του 2014.

 2. avatar ΑΑA

  "Πώς έφτασε στην πτώχευση η Ηλεκτρονική Αθηνών"

  Είχαμε κάποτε μια κυβέρνηση που μόλις είχε φέρει την ανάπτυξη μετά απο 5 χρόνια ύφεσης και μείωση ανεργίας αλλά είχαμε και ένα άλλο κόμμα που εποφθαλμιούσε την ανάπτυξη αυτή. Οπότε ανέτρεψε Φασιστικά την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 για να μην προλάβει η ανάπτυξη και του πάρει τις ψήφους. Μετά οι τούρκοι κάνουν κουμάντο στο Αιγαίο και πετάνε πάνω απο Ελληνικά νησιά, το ΝΑΤΟ "φυλάει" τα σύνορα μας λόγο "αδυναμίας", δεχτήκαμε εισβολή 1.2 εκατομμυρίων μουσουλμάνων και ζητήσαμε συνδρομή απο την ΕΕ λόγο "αδυναμίας" , η ύφεση ξαναήρθε και η ανεργία ξανα αυξήθηκε , οι φόροι όπως ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν και πολλαπλασιαστηκαν α ναι έκλεισε και η "Ηλεκτρονική".

 3. avatar George D.

  To start and prosper in electronics never was or will ever be easy, simply because the market is changing so rapidly, and the available products to the consumer are like April showers ,stop blaming politics.
  The problematic enterprises are always a result of naive management in conjunction with saturated markets of the products they try to sell.
  Pay attention to 🙁 πελάτης σχόλιο ) above and revisit his thoughts being honest and unbiased consumer. KEEP POLITICS and RELIGION out of markets ,do not find scapegoats to blame for your misfortunes.

  1. avatar XD

   Η επιτυχια η' αποτυχια μιας επιχειρησης,κατα κυριο λογο εξαρταται και επηρεαζεται εκ τον εσω δλδ απο το δικο της management ,χωρις ομως να διαγραφουμε και τους εξωγενεις παραγοντες της αγορας.Ετσι,οταν συνδιαστει μια κακη εσωτερικη διοικηση με ενα απολυτα εχθρικο εξωτερικα οικονομικο περιβαλλον,τοτε εχουμε την ''τελεια καταιγιδα'',και οσο πιο αδυναμη οικονομικα ειναι η επιχειρηση τοσο πιο ευαλωτη ειναι στους εξωγενεις αυτους παραγοντες Αυτο συμβαινει και στη περιπτωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών.γιατι οπως λεει και η παροιμια '' Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάϊδαρος κι αποστράβωσε.'' Οποτε,George D. για το κλεισιμο της Ηλεκτονικης,ενα μεγαλο μεριδιο ευθυνης εχει και το τωρινο πολιτικο-οικονομικο περιβαλλον της χωρας.
   Υ.Γ.
   Στη ζωη μου,μονο ενα προσωπο γνωριζω που θα μπορουσε να γραψει ενα τετοιο σχολιο και μαλιστα στα Αγγλικα και αυτο ειναι ο αδερφος μου George Dedes.Εκτος εαν εδω μιλαμε για την απολυτη συμπτωση.

 4. avatar pan

  Η δήθεν διαπραγμάτευση του Τσιπρα και τα capital έκλεισαν την εταιρεία!!
  450 εργαζόμενοι στον δρόμο!

 5. avatar πελάτης

  Δεν ξέρω κατά πόσον συνέβαλαν τα capital controls, αλλά την τελευταία πενταετία, όποτε πήγαινα στο κατάστημά της στην Λ. Αλίμου, ήταν πάντα άδειο από πελάτες! Ήταν ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ. Οι πελάτες ήταν ήδη ενημερωμένοι από το διαδικτυακό skroutz, ήξεραν τις τιμές των λευκών συσκευών - κι όταν έβλεπαν τις αντίστοιχες στο κατάστημά της, αυξημένες κατά 20-30% , έπαιρναν δρόμο. Τη δεκαετία 1990-2000 πήρα πολλές συσκευές από αυτήν. Μετά ποτέ, μόνο από άλλους. έφτιαξαν και διαδικτυακό κατάστημα. αλλά κι εκεί οι τιμές πανάκριβες! η εκτίμησή μου είναι ότι δε φταίνε τα cc, όσο το διαδίκτυο (προς όφελος των καταναλωτών δηλαδή)!

 6. avatar KOS

  - Το πρώτο από τα πολλά κανόνια που έπονται... ...αυτό για να καταλάβει ο Ελληνικός λαός πως μπορεί κάποιος χωρίς τσίπα να στρατολογηθεί, να εκμεταλευτεί την απογοήτευση του και να τον οδηγήσει στην απόλυτη φτωχοποίηση και στην υλοποίηση των χειρότερων σεναρίων που υπήρχαν στα σχέδια των δανειστών. Κατ' εμέ θα έπρεπε (οπως έχω ξαναπεί) να "μαζευτούν" αυτοί οι κύριοι και να δικαστούν με την κατηγορία της αισχάτης προδοσίας εναντίον του λαού. Επίσης και όλοι οι άλλοι που απλώς διαμαρτύρονται χωρίς σχέδιο. Η λύση δεν είναι στις απογοητευμένες φωνές και στις ευήμερες κορώνες. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο μέσα στα μνημόνια και λύση με δουλειά και όχι με φωνές. Αλλά αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι όσοι ψηφίζουμε... ... η καθυστέρηση σε λύσεις που υπάρχει αυτές τις μέρες και γενικά τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει πανικό, ανικανότητα και πιθανή κακοβουλία...

  1. avatar CV

   Ναι βρε ΚΟΣ, να δικαστούν... και μετά τι? Τι θα βάλεις μετά την "ισοπέδωση"?
   Το θέμα είναι όλοι αυτοί οι ανίκανοι να φύγουν μονι τους και να μπει ΑΡΧΗΓΟΣ με αρ&*@$ια

 7. avatar FABARM

  Ποσοι κνιτες χρειαζονται για να αλλαξουν μια ηλεκτρονικη λαμπα??
  -κανεις διοτι φταιει το συστημα...
  ...το γραφει και το αρθρο

  αιχμές για τις πολυεθνικές αλυσίδες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που εκ των πραγμάτων δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας ούτε λόγω των capital controls ούτε σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. «Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία»,

 8. avatar Salokin

  Ο κος Μάρδας δεν είπε ότι η επιπτώσεις των capital controls δεν είναι και τόσο σπουδαίες? Ας πάει να το πει στους εργαζόμενους στη τριμερή συνάντηση που έχουν σήμερα στο υπουργείο.
  Υπόψη ότι όταν μια τόσο μεγάλη επιχείρηση βάζει λουκέτο, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο για τους άμεσα απασχολούμενους. Μια τέτοια αλυσίδα απασχολεί εξωτερικούς συνεργάτες, σε μεταφορές, marketing, διαφήμιση, λογιστές κλπ. Μέχρι και η καφετέρια δίπλα σε ένα κατάστημα κέρδιζε το κάτι παραπάνω. Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες έξω από τα μεγάλα κέντρα είναι πολύ ευρύτερες.
  Αλλά στη Ελλάδα του Συριζα όλοι οι επιχειρηματίες είναι απατεώνες άρα καλά να πάθουν. Τόσο καιρό ρουφούσαν το μεδούλι του εργαζόμενου. Οι εργαζόμενοι και αυτοί καλά να πάθουν. Ας γινόντουσαν δημόσιοι υπάλληλοι να είχαν το κεφάλι τους ήσυχο.

  1. avatar CV

   Salokin: 10000 θετικές...

 9. avatar Social Distortion

  No problem. Το Πάσχα που θα βγούμε απο τα μνημόνια (Καμμένος) και θα αναστηθεί η Ελλάδα (Τσίπρας) , θα βρεθεί ένας ..... επενδυτής απο την Ειδομένη της Συρίας (Μάρδας) και θα την ξανανοίξει.

  1. avatar aristomenis

   Το καλύτερο σχόλιο που έχει υπάρξει ποτέ!

 10. avatar babiς

  Πρώτη φορά αριστερά...και τελευταία. Την Ελλάδα κυβερνούν οι "Δεξιοί" ή οι "Αδέξιοι".

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει