H Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) υποστηρίζει ότι «μπορούν να ζωντανέψουν και πάλι τα δάση του κόσμου, εάν δουλέψουμε όλοι μαζί -κυβερνήσεις, κοινότητες, οργανώσεις».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το 2011 έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως έτος των δασών και οι επιστήμονες της IUCN θέλουν να γίνει έτος εκκίνησης της αποκατάστασης των δασικών εκτάσεων που έχουν καταστραφεί.

Τα 2/3 των δασικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την IUCN.

Σύμφωνα με το σχέδιο της παγκόσμιας αναδάσωσης, μπορούν όμως να πρασινίσουν και πάλι 1,5 δις εκτάρια.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με 30 κυβερνήσεις για την επιλογή των περιοχών, επιλέγοντας για αναδάσωση είτε πρώην δασικές εκτάσεις που αποψιλώθηκαν, δασικές περιοχές που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή μειώθηκαν σε έκταση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δεν περιλαμβάνονται πρώην δασικές περιοχές που έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή έχουν οικοδομηθεί.

Η σύμβουλος της IUCN Κάρολ Σεντ- Λοράν, επισήμανε ότι «κάθε περίπτωση αναδάσωσης είναι διαφορετική και οι προσπάθειες θα πρέπει να συντονιστούν από τις κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις κοινότητες».

Με τις αναδασώσεις δεν προστατεύεται μόνο το περιβάλλον αλλά βελτιώνεται και η καθημερινότητα των κοινοτήτων των επιλεγμένων περιοχών.

Τα παραδείγματα των αναδασώσεων μπορεί να μην εντυπωσιάσουν τους πολίτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών, αλλά είναι ουσιαστικά για τους πολίτες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην Τασμανία τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δημιουργηθεί δασάκια κοντά σε χωριά.

Η Σεντ-Λοράν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες περπατούν και κουράζονται λιγότερο για να συλλέξουν ξύλα για καύσιμο, συνεπώς βελτιώνεται η ζωή αυτών των οικογενειών».

πηγή: econews