Δεν είναι μυστικό ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε αρκετά θορυβώδες είδος και μια βόλτα στις πόλεις αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο για τι επίπεδα ενοχλητικών ντεσιμπέλ μιλάμε.

Ντεσιμπέλ που δεν ενοχλούν απλώς εμάς, αλλά και τα άλλα πλάσματα του κόσμου μας. Σε αυτό ακριβώς θέλει να δώσει έμφαση η πλατφόρμα Sounding Nature, που έχει περιλάβει 500 σχεδόν ηχογραφήσεις της φύσης από 55 χώρες του κόσμου χωρίς παρουσία ανθρώπινου θορύβου.

Στη χώρα μας περιλαμβάνει την Αθήνα και τα τζιτζίκια της, τη Δήλο και τα κύματά της, τους Σταγιάτες του Πηλίου και το κελάηδημα των πουλιών του κ.λπ. και μπορείτε να τα ακούσετε στο παραπάνω link, ζουμάροντας στον προορισμό και κλικάροντας το μέρος.

Το project θέλει να μας πει πόσο βλαβερή είναι η ηχορύπανση του ανθρώπου για τη φύση και τα ζώα, επηρεάζοντας τα μεταναστευτικά ταξίδια των πουλιών, ακόμα και τον τρόπο που κελαηδούν στις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής! Αναρίθμητες συμπεριφορικές αλλαγές στα ζώα επιφέρουν οι ήχοι που κάνουμε εμείς ως είδος, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού…