Το μικρό χνουδωτό μαρσιποφόρο της Αυστραλίας έχει γίνει ευρύτερα γνωστό για την ολότελα ιδιαίτερη μορφή των κοπράνων του, που έχουν σχήμα κύβου.

Παράγει 80-100 κυβικά τεμάχια κάθε βράδυ, τα οποία αφήνει σε στρατηγικά σημεία της περιοχής του για να ενημερώνει τους άλλους για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του τόπου.

Και δεν τα κάνει στο χώμα, αλλά σε ευδιάκριτα σημεία (όπως πάνω σε πέτρες και μικρά φυτά), καθώς λειτουργούν ως τροχιοδεικτικά για τον ίδιο και ως μέσο αποτροπής για τους ανταγωνιστές του.

Οι βιολόγοι υπέθεταν τους λόγους για το ασυνήθιστο σχήμα των περιττωμάτων του, δεν ήξεραν όμως τον τρόπο της παραγωγής τους. Αποτελώντας ένα από τα πλέον περιβόητα μυστήρια της εξελικτικής βιολογίας.

Ο μακρινός ξάδερφος του κοάλα, έλεγαν οι επιστήμονες, αφήνει περιττώματα κυβικού σχήματος γιατί έτσι σηματοδοτεί την περιοχή του καλύτερα, στοιβάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, μια δραστηριότητα που το κυλινδρικό σχήμα δεν ευνοεί, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για απότομες πλαγιές.

Πολλά ακόμα ζώα το κάνουν όμως αυτό, αν και κανένα δεν έχει εξελιχθεί να αφήνει γωνιώδη περιττώματα. Κι αυτό γιατί, όπως μας λένε, δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα πεπτικό σύστημα που να ευνοεί τα τετραγωνισμένα σχήματα.

Το μυστικό αποκαλύφθηκε όμως στο ετήσιο συνέδριο του American Physical Society’s Division of Fluid Dynamics που διοργανώθηκε στην Ατλάντα της αμερικανικής Τζόρτζια. Η δουλειά της Patricia Yang του Georgia Institute of Technology αποκάλυψε πως το σχήμα των κοπράνων τους δεν είναι παρά μια ιδιαιτερότητα του πεπτικού τους συστήματος!

Η Yang πήρε πεπτικά συστήματα από ζώα που είχαν σκοτωθεί στον δρόμο και τα φούσκωσε. Και βρήκε πως ούτε τα έντερά τους έχουν κυβικό σχήμα ούτε και η απόληξη του συστήματος είναι… τετραγωνισμένη. Αντιθέτως, οι χωνεμένες τροφές κατεβαίνουν σε ημίρρευστη κατάσταση και σχηματοποιούνται στο τελευταίο 8% της εντερικής διαδρομής.

Και είναι τελικά τα τοιχώματα του κατώτερου πεπτικού συστήματος αυτά που πιέζουν τις άκρες των κοπράνων, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό τους σχήμα. «Εμείς έχουμε μόνο δύο μεθόδους για να φτιάχνουμε κύβους: τους πλάθουμε ή τους κόβουμε. Τώρα έχουμε και μια τρίτη μέθοδο», καταλήγει η Yang…