Ήταν ξημερώματα της 23ης Ιουνίου του 2005, όταν ο γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη γιατρός – ακτινολόγος, και πάνω από όλα ποιητής, Μανόλης Αναγνωστάκης, άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα. Δέκα χρονιά μετά, ο δήμος της γενέθλιας πόλης του, της Θεσσαλονίκη – που «κήρυξε» το έτος που διανύουμε ως «έτος Μανόλη Αναγνωστάκη» – διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση προς τιμήν του, το απόγευμα της 23ης Ιουνίου του 2015.

Αρχής γεννωμένης από την ονοματοδοσία της πλατείας στο κέντρο της πόλης, ο εορτασμός του έτους του μεγάλου έλληνα ποιητή συνεχίζεται στην εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Διεθνή Έκθεση Bιβλίου για να κορυφωθεί τον Οκτώβριο με μια δίμηνης διάρκειας έκθεση ντοκουμέντων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη ζωή και το έργο του.

Πρόκειται για εκδήλωση λόγου και μουσικής (με τη μορφή θεατρικής παράστασης) με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο και 90 χρόνων από τη γέννηση (Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου 1925) του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του δημαρχείου.

«Η εκδήλωση λόγου και μουσικής –με τον τρόπο που οργανώθηκε- είναι απόλυτα συνεπής στη λογική του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς ταυτίζεται με τη συμπεριφορά, τη στάση και τις θέσεις του», τόνισε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε ενόψει της εκδήλωσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου υπογραμμίζοντας ότι «είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμος για τους ανθρώπους οι οποίοι με τη στάση και το έργο τους άφησαν το στίγμα τους στην πόλη».

13636001-MANOLIS

Ως «μη συμβατική» χαρακτήρισε την επικείμενη εκδήλωση – σύμφωνα τουλάχιστον με το σκεπτικό των διοργανωτών της- η καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Βενετία Αποστολίδου, επισημαίνοντας πως η ανάγνωση των κειμένων (πεζών και ποιημάτων) του τιμώμενου ποιητή (από τον ηθοποιό Δημήτρη Ναζίρη και την φιλόλογο Βικτωρία Καπλάνη) θα γίνει εν είδει διαλόγου με τη μορφή θεατρικής παράστασης.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης που επιμελείται ο μουσικός Λευτέρης Καραγιάννης (επικεφαλής τεσσάρων μουσικών) επικεντρώνεται στη χρήση ξύλινων πνευστών και πιάνου -όργανα ο ήχος των οποίων θα λειτουργήσουν – όπως διευκρίνισε ο ίδιος- σαν την αναπνοή στην απαγγελία του ποιητικού λόγου.

Στην ίδια εκδήλωση της ερχόμενης Τρίτης για τον «πολίτη Μανόλη Αναγνωστάκη» θα μιλήσει ο αρχιτέκτονας και προσωπικός του φίλος Μίλτος Πολυβίου καθώς και η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπαζοπούλου (με θέμα “Σε τι βοηθά λοιπόν η ποίηση”).

Στην έκθεση τεκμηρίων και ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου (επικεφαλής της επιτροπής του Δήμου για τον εορτασμό του “Έτους Μανόλη Αναγνωστάκη”).

Η έκθεση που θα αναπτυχθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα περιλαμβάνει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία του σε παλιές εκδόσεις, αλληλογραφία και χειρόγραφα από τα πολύτιμα αρχεία του γιου του, Ανέστη Αναγνωστάκη, αλλά και του Μίλτου Πολυβίου ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθεί ένα λεύκωμα με το υλικό που έχει συγκεντρωθεί εν είδει καταλόγου της.