Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το ενδεχόμενο να συμβεί μεγάλη έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, θεωρείται απίθανο.

Ο εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο εκτιμά ότι στον αντιδραστήρα 2 δε θα συμβεί μεγάλη έκρηξη λόγω συσσώρευσης υδρογόνου (όπως αυτές που συνέβησαν στις δομές πάνω από τους αντιδραστήρες 1 και 3), επειδή η δομή πάνω από τον αντιδραστήρα 2 έχει τρυπηθεί.

Εν τω μεταξύ αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι οι άνεμοι στην περιοχή που βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν με κατεύθυνση προς το νότο ως αύριο.

Η κατεύθυνση των ανέμων αναμένεται να αλλάξει γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης και θα πνέουν αργά από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια από τα ανατολικά.

Ένας ανατολικός άνεμος μπορεί να φέρει τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό της χώρας, μολονότι σπάνια διατηρείται η κατεύθυνση του ανέμου με τέτοια ταχύτητα.

Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι, τον οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία πραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τόκιο Tepco, βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο στη βορειοανατολική ακτή της χώρας.

Σήμερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε αντιδραστήρα του σταθμού έπειτα από την πτώση του επιπέδου του ύδατος σε άλλον αντιδραστήρα του, την ώρα που η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό αγωνίζεται για την πρόληψη μιας υπερθέρμανσης των αντιδραστήρων του.

Ραδιενέργεια εντοπίστηκε έξω από τον σταθμό, η οποία βρίσκεται ωστόσο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπάρξει φόβος μόλυνσης με ραδιενέργεια θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, τα επίπεδά της να φτάσουν στο χιλιαπλάσιο αυτών που είναι σήμερα.

Εξάλλου στην περιοχή αναμένεται να υπάρξει βροχόπτωση ή χιονόπτωση αργά αύριο, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε στο Reuters ότι η βροχή ή το χιόνι δεν θα έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλη διαρροή.