Σε συναγερμό έχει τεθεί ο μισός πλανήτης μετά το σεισμό 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή της, ενώ κάθε λεπτό που περνά μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων. Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς τραυματίες, για πυρκαγιές και για κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Σημειώνονται διαρκώς μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 6,8 Ρίχτερ, ενώ εκκενώνονται χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς τα κύματα ξεπερνούν σε ύψος νησιά και υπάρχουν φόβοι πως μπορεί να σβηστούν από το χάρτη!
 
Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες», δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.

Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.

Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια εισήλθαν στα καταφύγια.

Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές. Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα, το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου, ενώ «κατρακύλησε» και το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Δείτε καρέ-καρέ το τσουνάμι να πνίγει την περιοχή