Συνοψίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες που προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) με νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, στις μονάδες 1, 2, 3 οι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, ενώ οι προσπάθειες ψύξης και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας συνεχίζονται. Στην μονάδα 2 η τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου, ενδέχεται να επηρέασε την ακεραιότητα του εσωτερικού περιβλήματος.

Στην μονάδα 4 η πυρκαγιά, η οποία είχε ξεσπάσει σε δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου, έχει σβήσει και επομένως έχει σταματήσει και η απευθείας διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο μεταξύ των μονάδων 3 και 4 του σταθμού μετρήθηκε δόση 400mSv/h (μιλισιβέρτ ανά ώρα).

Όσον αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ευρύτερο χώρο του σταθμού, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην κεντρική πύλη του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στις 15 Μαρτίου 02:00 ώρα Ελλάδος, ήταν 11,9 mSv/h, ενώ έξι ώρες αργότερα είχε μειωθεί στα 0,6mSv/h.

Η απαγόρευση πτήσεων ισχύει για μια ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ενώ η ιαπωνική ακτοφυλακή εκκενώνει περιοχή 10 χιλιομέτρων γύρω από το Fukushima Daiichi και τριών χιλιομέτρων από το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊνι.

Οι πυρηνικοί σταθμοί Fukushima Daini, Onagawa και Tokai ετέθησαν επιτυχώς εκτός λειτουργίας, ενώ δεν έχουν μετρηθεί σημαντικά επίπεδα συγκεντρώσεων καισίου και ιωδίου κοντά στο Τόκυο.