Αυτό που επιθυμούν όσοι ταλαιπωρούνται από τους κιρσούς είναι η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι η πρόσκαιρη ανακούφιση από αυτό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό έγκαιρα ώστε να αξιολογήσει τη σοβαρότητά του προβλήματος, να εντοπίσει τις εστίες του και να συστήσει την ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισής του. Η οριστική αντιμετώπιση των κιρσών απαιτεί εξειδίκευση από τον αγγειοχειρουργό και λεπτομερή και στοχευμένο σχεδιασμό της θεραπείας.

Στο άρθρο μας αναλύουμε με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά του προβλήματος των κιρσών και τονίζουμε τα βήματα που θα οδηγήσουν στην οριστική λύση με τη βοήθεια του ειδικού στην αντιμετώπιση κιρσών, τον αγγειοχειρουργό κ. Νικόλαο Τσεκούρα.

Ο τρόπος λειτουργίας του φλεβικού συστήματος

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει αυτή τη διαδρομή, ωθώντας το αίμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ευτυχώς για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες, οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στην δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.

Τι είναι οι κιρσοί 

Οι κιρσοί είναι οι φουσκωμένες φλέβες που προεξέχουν του δέρματος και εμφανίζονται ως «γρομπαλάκια». Τα συμπτώματα στην περίπτωση των κιρσών είναι εντονότερα και περιλαμβάνουν πρήξιμο, αίσθημα βάρους και πόνο, ενώ πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος επέκτασης κάποιου θρόμβου σε πιο κεντρικά φλεβικά στελέχη, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό

Η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να έρθετε πιο κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος και να απολαύσετε τις ζεστές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές θερμοκρασίες με λεία, ανάλαφρα πόδια χωρίς κανένα αίσθημα βάρους.

Δεδομένου ότι η νόσος των φλεβών είναι προοδευτική, υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από την έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των φλεβών και της αποφυγής της ανάγκης για εκτεταμένες ιατρικές διαδικασίες στο μέλλον. Η εκτίμηση και η διάγνωση από τον αγγειοχειρουργό θα διασφαλίσει την υγεία των ποδιών και της φλεβικής σας κυκλοφορίας.

Η σημασία της σωστής διάγνωσης και ο ρόλος της χαρτογράφησης

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος (triplex) των κεντρικών φλεβικών στελεχών του επιπολής φλεβικού δικτύου είναι σχεδόν πάντα απαραίτητος για την λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, τόσο για τους κιρσούς, όσο και για τις ευρυαγγείες, αφού και οι δύο ασθένειες είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς υποδηλώνουν χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Η εξέταση που αποτελεί βασικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των κιρσών είναι η χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου καθώς προσφέρει λεπτομερή απεικόνιση της κατάστασης σε κάθε σημείο του φλεβικού μας συστήματος (ροή, ταχύτητα, κατεύθυνση αίματος, διάμετρος, γενικότερη κατάσταση αγγείου κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια, η θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε εφικτή την κλινική εξέταση του φλεβικού δικτύου με την χρήση υπερήχων. Αυτή η εξειδικευμένη τεχνική βοηθά τον ιατρό στο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τη θεραπεία των φλεβών σωστά, με τη μικρότερη υποτροπή. Μια σωστή χαρτογράφηση θα βοηθήσει και στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Δε θα πρέπει να υποτιμηθεί κανένα εύρημα και θα πρέπει να στοχεύσουμε σε όλες τις ρίζες του προβλήματος. Επιπλέον, η χαρτογράφηση του κάθε ποδιού είναι ύψιστης σημασίας, καθώς μπορεί να υπάρχουν ανατομικές διαφορές από πόδι σε πόδι στο ίδιο άτομο. Αν αφήσουμε έστω και ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος εκτός θεραπείας, αυτό τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και άρα δε θα έχουμε οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μέθοδοι αντιμετώπισης κιρσών και η σύγχρονη απάντηση

Η σαφηνεκτομή αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια μέθοδο θεραπείας των κιρσών, έχοντας ως πλεονέκτημα τη ριζική αφαίρεση της αιτίας της νόσου – αντί απλώς να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα. Σήμερα, η σαφηνεκτομή έχει διεθνώς περιοριστεί καθώς είναι μια αιματηρή μέθοδος, συνήθως πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική (επισκληρίδιο) αναισθησία, έχει σχετικά μεγάλη περίοδο αποθεραπείας, σημαντικά ποσοστά επιπλοκών (ουλές, τραυματισμός νεύρων, αιματώματα) με κυριότερο πρόβλημα το σημαντικό ποσοστό επανεμφάνισης κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.

Η σκληροθεραπεία είναι μια ενδοφλεβική τεχνική θεραπείας που περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών στη φλέβα, υπό τη μορφή αφρού, προξενώντας φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή υποχωρήσει, η φλέβα σκληρύνεται και οι κιρσοί επουλώνονται. Η σκληροθεραπεία αποτελεί εξαιρετική συνδυαστική θεραπεία του laser, ειδικότερα σε περιφερικότερες φλέβες. 

Η αποτελεσματικότερη και πιο σύγχρονη θεραπευτική λύση των κιρσών είναι το ενδοαυλικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα. Ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, εισάγουμε την οπτική ίνα του laser στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του υπερήχου, που προσδίδει ασφάλεια και ακρίβεια, τοποθετούμε γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Στη συνέχεια, αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη θεραπεία των κιρσών

Ένα από τα πλεονεκτήματα της αντιμετώπισης των κιρσών με ενδοαυλικό laser είναι ότι η έκθεση στον ήλιο δεν επηρεάζει άμεσα την επέμβαση των κιρσών ή την επούλωση των τραυμάτων και η αποκατάσταση από την επέμβαση είναι άμεση. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση τη σκληροθεραπείας καθώς ενδέχεται να αυξηθεί η πιθανότητα υπέρχρωσης εξαιτίας της τοπικής φλεγμονής που προκαλεί η σκληροθεραπεία. 

Μετά από μια επέμβαση κιρσών είναι καλό να αποφύγετε την ορθοστασία και τα πολύ ζεστά μπάνια. Επίσης, ίσως χρειαστεί να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης για ένα χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας, θα σας ενημερώσει αναλυτικά για το τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση. Στόχος είναι η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα. 

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία). Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε Instagram, Facebook,  YouTube και TikTok.