Στον απόηχο του αποκλεισμού των «Σπαρτιατών» από τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές από τον Άρειο Πάγο και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του εκλογοδικείου για τη νομιμότητα της παρουσίας τους στη Βουλή, προσδιορίστηκε η ημερομηνία της δίκης των έντεκα εκλεγμένων με το κόμμα βουλευτών, που κατηγορούνται για εξαπάτηση των εκλογέων με ηθικό αυτουργό τον Ηλία Κασιδιάρη.

Στις 19 Ιουνίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων οι βουλευτές αλλά και ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά την πολύμηνη έρευνα, που διενήργησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή τις καταγγελίες του επικεφαλής του κόμματος, Βασίλη Στίγκα, για παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες, Greek Mafia και «Don Corleone». 

Από την έρευνα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φέρεται να αναδείχθηκε ο ηγετικός ρόλος του Ηλία Κασιδιάρη, που εμφανίζεται, αν και έγκλειστος, να συνέβαλε με τις ενέργειες του καθοριστικά στην εκλογή των βουλευτών, και θα δικαστεί κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία.

Για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ένας δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους, τότε, βουλευτές των «Σπαρτιατών».