Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό, με αρκετούς να αναρωτιούνται αν άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου» κατά του MeToo και των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η απόφαση αφορά καταδίκη του 2020 και πέρασε με ψήφους 4-3, αναφέροντας ότι ο δικαστής, που εξέτασε την υπόθεση, έκανε δεκτές τις καταθέσεις τριών γυναικών που μίλησαν μεν για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά άσχετα με τις κατηγορίες κατά του Γουάινστιν.

«Το δικαστήριο της Πολιτείας έκανε λανθασμένα δεκτή τη μαρτυρία για μη κατηγορούμενες, υποτιθέμενες προηγούμενες, σεξουαλικές πράξεις. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου χαρακτήρισε αυτό ως “κατάχρηση της δικαστικής διακριτικής ευχέρειας”», ανέφερε η ετυμηγορία.

Ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Arthur Aidala, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως ήταν «όχι μόνο μια νίκη για τον κ. Γουάινστιν, αλλά για κάθε ποινικό κατηγορούμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης».

Παράλληλα, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν δήλωσε ότι προτίθεται να ασκήσει εκ νέου δίωξη κατά του Γουάινστιν και οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να υποχρεωθούν εκ νέου να διηγηθούν τις ιστορίες τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Arthur Aidala

«Ανησυχητική τάση ανατροπής»

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» ανέλυσε τις συνέπειες της απόφασης κατά του MeToo και σημείωσε ότι πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα κατά του κινήματος τα τελευταία δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι το πρώτο αφορούσε την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εκδικάσει την έφεση κατά της απόφασης να ακυρωθεί η καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση.

Η δικαστής Madeline Singas σχολιάζοντας την υπόθεση Γουάινστιν είπε πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης «συνεχίζει μια ανησυχητική τάση ανατροπής των ένορκων ετυμηγοριών σε υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική βία».

Επίσης, ο δικηγόρος Douglas H. Wigdor, που εκπροσώπησε οκτώ κατήγορους του Γουάινστιν, χαρακτήρισε την απόφαση «σημαντικό βήμα προς τα πίσω».

Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

«Τα δικαστήρια δέχονται συνήθως αποδεικτικά στοιχεία για άλλες μη κατηγορούμενες πράξεις, όταν βοηθούν τους ενόρκους να κατανοήσουν ζητήματα που αφορούν την πρόθεση, τον τρόπο δράσης ή το σχέδιο του κατηγορουμένου. Οι ένορκοι έλαβαν οδηγίες σχετικά με τη συνάφεια αυτής της μαρτυρίας και η ανατροπή της ετυμηγορίας είναι τραγική, καθώς θα απαιτήσει από τα θύματα να υπομείνουν ακόμη μία δίκη», είπε χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση «δημιουργεί προηγούμενο» και αφήνει ανοιχτό παράθυρο και τυχόν μελλοντική αθώωση ατόμων, που θα καταδικαστούν για σεξουαλικά εγκλήματα, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν «αδιαμφισβήτες μαρτυρίες για λάθος συμπεριφορές».