Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό στη συγκεκριμένη αμερικανική Πολιτεία.

Η ετυμηγορία ανέφερε ότι ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση δεν εκτίμησε σωστά τα στοιχεία, με αποτέλεσμα να αφήσει να καταθέσουν τρεις γυναίκες που δεν είχαν σχέση με την υπόθεση.

Με απόφαση 4-3 ανατράπηκε η καταδίκη, γιατί με βάση την απόφαση ο κατηγορούμενος δεν είχε δίκαιη δίκη, καθώς αν επέλεγε να καταθέσει, θα έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις τρεις γυναίκες που κατέθεσαν, αλλά δεν είχαν σχέση με την υπόθεση.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είχε εμφανιστεί υποβασταζόμενος στην τελευταία του δίκη

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Post» ο 72χρονος Γουάινστιν εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του για εγκληματική σεξουαλική πράξη, επειδή έκανε με τη βία στοματικό σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006, και για βιασμό τρίτου βαθμού, για επίθεση σε επίδοξη ηθοποιό το 2013.

Παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Γουάινστιν θα παραμείνει στη φυλακή, διότι καταδικάστηκε ξεχωριστά τον Φεβρουάριο του 2023 σε 16 χρόνια φυλάκιση, σε υπόθεση του Λος Άντζελες, για βιασμό ενός μοντέλου. Η γυναίκα κατέθεσε ότι έπεσε πάνω της, αφού εμφανίστηκε απρόσκλητος έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της κατά τη διάρκεια ενός ιταλικού κινηματογραφικού φεστιβάλ το 2013.

«Είναι άδικο για τους επιζώντες»

Η Jane Manning, διευθύντρια του προγράμματος Women’s Equal Justice και πρώην εισαγγελέας σεξουαλικών εγκλημάτων, σχολίασε αρνητικά τη νέα δικαστική εξέλιξη.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική και αποκαρδιωτική ημέρα για τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων. Αυτό δείχνει πόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να προωθήσουμε τα ιδανικά του κινήματος #MeToo», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, δημοσιογράφος της «New York Times» επικοινώνησε με την Ashley Judd, που ήταν η πρώτη ηθοποιός που προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του Γουάινστιν.

«Αυτό είναι άδικο για τους επιζώντες. Εξακολουθούμε να ζούμε με την αλήθεια μας και ξέρουμε τι συνέβη», είπε στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Αντιθέτως, ο δικηγόρος του Γουάινστιν, Arthur Aidala, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «όχι μόνο μια νίκη για τον κ.Γουάινστιν, αλλά για κάθε ποινικό κατηγορούμενο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης» και συνεχάρη το δικαστήριο για τη διατήρηση των πιο βασικών αρχών, που πρέπει να έχει ένας ποινικός κατηγορούμενος σε μια δίκη.