Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά για θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία της συμφωνίας, η οποία εφόσον επιτευχθεί θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

«Προφανέστατα θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;» διερωτήθηκε ο Νίκος Παππάς θέτοντας επί τάπητος το δίλημμα για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, υπερψήφιση ή εκλογές.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές ήδη εδώ και έναν μήνα απαράβατη συνθήκη για την συνέχιση της… συμβίωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση υπό τη στέγη της Κουμουνδούρου. «Η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης» είχε τονίσει σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους υποψήφιους «αντάρτες».

Από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό έχει καταστεί σαφές ότι απορρίπτουν το ενδεχόμενο επανάληψης ενός σεναρίου Παπαδήμου, το οποίο κυοφορείται από κέντρα εξουσίας και κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που αφήνει ως μοναδική καθαρή λύση την προσφυγή στις κάλπες, στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταγράψει περισσότερες από 12 απώλειες και χάσει τη δεδηλωμένη.

Το μήνυμα του στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε την ώρα που η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες δηλώσεις των ευρωπαίων, διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών και εντείνονται οι φωνές από το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και από την Κουμουνδούρου για ρήξη και προετοιμασία ενός plan B για υιοθέτηση εθνικού νομίσματος.

Την ίδια ώρα, όσο φουντώνει η συζήτηση για την συμφωνία, τόσο τα βλέμματα όλων στρέφονται στον περίφημο Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίο έχουν όλοι «ηθική και πολιτική δέσμευση» να παραδώσουν την έδρα τους, αν διαφοροποιηθούν και δεν στηρίξουν στην Βουλή μία συλλογική απόφαση.

Ήδη, στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας επίγνωση της μετακίνησης των «κόκκινων» γραμμών της κυβέρνησης ένεκα της σκληρής στάσης των δανειστών για να κλειστεί η συμφωνία και μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετρούν τα κουκιά για την επομένη της συμφωνίας και εξετάζουν ποιοι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για «ανταρσία» όταν αυτή έρθει προς επικύρωση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες επαφές και το «μασάζ» έχει ηδη αρχίσει να γίνεται στους αμφισβητίες βουλευτές, την ίδια ώρα που οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων για «ιστορική ευθύνη» των βουλευτών αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πίεση προς την ΚΟ.

Όπως είναι αναμενόμενο, στο κυβερνητικό επιτελείο παρά το ότι η δυναμική της Αριστερής Πλατφόρμας και των διαφωνούντων εντός της ΚΟ του κόμματος δεν έρχεται σε αντιστοιχία με αυτή της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους βουλευτές που θεωρούνται «επίφοβοι». Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκονται μόνο οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, στην οποία περιοριζόταν μέχρι πρότινος η ισχυρότερη αντίδραση, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες συνιστώσες και μεμονωμένους βουλευτές που κινούνται δορυφορικά αυτών.

«Λοχαγοί» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής μίας εσωκομματικής τάσης 25 βουλευτών, όπως ο Θανάσης Πετράκος και ο Στάθης Λεουτσάκος, αλλά και βουλευτές που βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας , όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, ζητούν ανοιχτά πλέον στη θέση ενός έντιμου συμβιβασμού, μία έντιμη… ρήξη εφόσον οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και η κυβέρνηση δεν μπορέσει να υλοποιήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

Προσεκτικά παρατηρούν στο Μαξίμου τη γειτνίαση της μέχρι πρότινος θεωρούμενης «προεδρικής» Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (ΚΟΕ) του Ρούντι Ρινάλντι με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσαν από κοινού την τροπολογία που απορρίφθηκε με 95 έναντι 75 ψήφων για υπεράσπιση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη με τους δανειστές. Από τις τάξεις της ΚΟΕ προέρχονται οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Κυριακάκης.

Από τις πλέον σκληροπυρηνικές προτάσεις έχουν κατατεθεί από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά του Αντώνη Νταβανέλλου, η οποία βρίσκεται στα… αριστερά της Αριστερής Πλατφόρμας και από την οποία προέρχονται η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.

Μεγάλο ερώτημα για την κυβέρνηση αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Χαράσσοντας ξεκάθαρα προσωπική πολιτική γραμμή και έχοντας ταχθεί κατά της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, υποβαθμίζοντας τη νομική της εγκυρότητα, θεωρείται ένας από τους αστάθμητους παράγοντες της ψηφοφορίας για τη συμφωνία. Ωστόσο, παροικούντες στην Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου, εκτιμούν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα κάνει ακόμα κάποια κίνηση που θα την φέρει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα…

Στην ίδια ζώνη… επικινδυνότητας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται και το έτερόν της ήμισυ, Ραχήλ Μακρή. Η συνεργαζόμενη με το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Κοζάνης, η οποία εντάχθηκε τελευταία στιγμή στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου εν μέσω φημών για παρέμβαση της νυν Προέδρου της Βουλής, τάχθηκε ανοιχτά κατά του ενδεχόμενου κομματικής πειθαρχίας μέσω Facebook, τονίζοντας ότι θα ψηφίσει βάσει συνείδησης.

Την ίδια ώρα «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτελούν οι «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει κλιμακώσει τα εσωκομματικά του πυρά, ζητώντας την πλήρη τήρηση βασικών κόκκινων γραμμών όπως την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και αν αυτό προβλέπει τη ρήξη με τους δανειστές. Σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αποτελεί από την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου μόνιμο επικριτή των κυβερνητικών χειρισμών στη διαπραγμάτευση. Ο τελευταίος μάλιστα τονίζοντας με δηλώσεις του την Πέμπτη ότι θα αντισταθεί σε μία συμφωνία «με ρήτρα βουλγαροποίησης της ελληνικής κοινωνίας», αμφισβήτησε τη σημασία του «Κώδικα Δεοντολογίας» που υπέγραψαν προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι. «Τα ιδιωτικά κείμενα έχουν την δεσμευτικότητά τους, αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι πανανθρώπινες αξίες», σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Ιδιαίτερη σημασία για την ψηφοφορία της διαφαινόμενης συμφωνίας πάντως, έχει και η κοινοβουλευτική οδός που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για να την φέρει προς κύρωση στη Βουλή. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι από περιβάλλον του πρωθυπουργού, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστράτευσης της…πεπατημένης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία πάντως σε περίπτωση που ακολουθηθεί θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς έχει καταγγελθεί σφόδρα από το ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, δεδομένου ότι το μήνυμα για κομματική πειθαρχία εστάλη ήδη από χθες από τον υπουργό Επικρατείας, και η ΠΝΠ συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, ερώτημα αποτελεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιλέξει να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή σε ένα άρθρο ή σε περισσότερα. Στην δεύτερη περίπτωση θα ανοίξει ο δρόμος για  διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή σε επιμέρους άρθρα από βουλευτές, με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται η κυβερνητική ισορροπία…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr