Την ώρα που το «αντάρτικο» των δήμων που αντιδρούν στο μπόνους που δίνεται στο ύψος των κτιρίων αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει μεταβατική λύση στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι δεν ικανοποιεί το περιεχόμενό της και αυτό διότι, όπως λένε, η λύση που επιχειρείται να δοθεί στο πρόβλημα δεν κινείται στο πνεύμα των απαιτήσεων της ΚΕΔΕ, όπως αυτές έχουν ξεκάθαρα διατυπωθεί, αφού ουσιαστικά προχωρεί σε «κούρεμα» μόλις στο ¼ του ύψους των κτιρίων.

Μάλιστα, ο Δήμος Κηφισιάς ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έκδοση εγκυκλίου που θα ορίζει ότι ο δήμος και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα τις επιπτώσεις των μπόνους του ΝΟΚ στην Κηφισιά, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες ότι στον συγκεκριμένο δήμο αποτελεί το τελευταίο διάστημα μάλλον σύνηθες φαινόμενο να κατεδαφίζονται μονοκατοικίες και διώροφα κτίσματα, ώστε να χτιστούν στη θέση τους υψηλά κτίρια.

Αυτό συμβαίνει, όπως σημειώνεται, προκειμένου να προλάβουν τις όποιες αλλαγές στον ΝΟΚ σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που χαρακτήριζε παράνομα τα μπόνους.

Αντίθετος στο περιεχόμενο της τροπολογίας εμφανίζεται και ο Δήμος Βουλιαγμένης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το μπόνους στο ύψος των κτιρίων θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης. Σύμφωνα με το υπουργείο, η μεταβατική αυτή διάταξη, η οποία θα έχει ισχύ από την 1η Μαΐου, έρχεται μετά την απόφαση τεσσάρων δήμων της Αττικής να παγώσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών οι οποίες έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Με την τροπολογία ουσιαστικά, σύμφωνα με το υπουργείο, μπαίνει φρένο στις δύο από τις τρεις διατάξεις που δίνουν μπόνους στο ύψος των κτιρίων.

Πλέον για περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το ανώτατο ύψος θα είναι τα δύο μέτρα. Για όσα έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης μέχρι το 1,6 το ανώτατο όριο ύψους είναι + 2,5 μέτρα και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης το ανώτατο όριο θα είναι τα 3 μέτρα. Να σημειωθεί πως υπάρχει και διάταξη για τα φυτεμένα δώματα που δίνει δικαίωμα για άλλα 3 μέτρα και 40 εκατοστά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. 1 της διάταξης:

  • Τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 10 εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα συντελεστή δόμησης (σ.δ.) μεγαλύτερο του 0,8.
  • Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά:

– τα δυόμισι μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και

– τα τρία μέτρα (3,00 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

  • Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται, δυνάμει των ισχυόντων κατά την έκδοση τους διατάξεων.

Με την παρ. 2 επεκτείνεται το περιεχόμενο της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 18 του ΝΟΚ προκειμένου να συμπεριλάβει και στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εν τοις πράγμασι κατασκευή και διατήρηση αυτών.

Με την παρ. 3 θεσμοθετείται ο επαναληπτικός έλεγχος για τις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει του άρθρου 25 ΝΟΚ, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών.

Τέλος, με την παρ. 4 καθορίζεται, για λόγους επείγοντος, διαδικασία άμεσης ανάθεσης εκπόνησης «Μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» και η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.