Ένα καλό στρώμα αποτελεί επένδυση, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα του ύπνου. Αρκετές φορές έχουμε ακούσει τη συμβουλή: Αν καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα ακριβό κρεβάτι ή σε ένα ακριβό στρώμα (δεδομένου ότι το ακριβό ισούται με το ποιοτικό), τότε να επιλέξετε το στρώμα.

Και οπωσδήποτε θα έχετε «στραβοκοιμηθεί» σε ένα στρώμα που δεν σας βόλευε και σηκωθήκατε πιασμένοι και κουρασμένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που έτυχε να κοιμηθούν στο καλό στρώμα ενός ξενοδοχείου και κατάλαβαν αμέσως τη διαφορά με το στρώμα του σπιτιού τους. Ακόμη, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετώπιζαν μυοσκελετικούς πόνους οι οποίοι εξαφανίστηκαν μόλις άλλαξαν στρώμα, ενώ δεν τους είχαν βοηθήσει ούτε η φαρμακευτική αγωγή ούτε οι φυσικοθεραπείες, αφού δεν αντιμετώπιζαν την αιτία που δεν ήταν άλλη από το κακής ποιότητας στρώμα.

Έγινε ξεκάθαρο ότι ένα στρώμα οφείλει να είναι ποιοτικό. Πόσο όμως κρατάει;

Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός στρώματος και από ποιους παράγοντες εξαρτάται

Η διάρκεια ζωής ενός στρώματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο, την ποιότητα, τη φροντίδα και τη συχνότητα χρήσης. Τα στρώματα κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως ελατήρια, αφρός, λάτεξ, φυσικές ίνες και άλλα υλικά. Η ποιότητα των υλικών και η κατασκευή του στρώματος επηρεάζουν και τη διάρκεια ζωής του.

Κάτι άλλο που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του είναι φυσικά η συχνότητα χρήσης του. Ένα στρώμα που χρησιμοποιείται καθημερινά θα υποστεί πιο γρήγορη φθορά σε σύγκριση με ένα στρώμα που χρησιμοποιείται περιστασιακά.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι το βάρος και η κατανομή του βάρους πάνω στο στρώμα. Ένα στρώμα που υποστηρίζει το βάρος ομοιόμορφα έχει καλύτερη αντοχή, άρα και διάρκεια ζωής.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, συμβάλλουν επίσης στο πόσο καλά διατηρείται το στρώμα.

Τέλος, η σωστή φροντίδα και συντήρηση μεγαλώνουν τον χρόνο ζωής του. Η περιοδική περιστροφή και αναστροφή του στρώματος, καθώς και η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων, βοηθούν στη διατήρηση της αντοχής και της υποστηρικτικότητας του.

Γενικά, τα στρώματα έχουν εκτιμώμενη διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια, ανάλογα με τη χρήση και τη συντήρηση. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τους παραπάνω παράγοντες κατά την επιλογή και τη φροντίδα ενός στρώματος για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη απόδοση και διάρκεια.

Tι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το στρώμα σε καλή κατάσταση

  1. Περιστρέψτε το στρώμα σας κάθε 3-6 μήνες, ανάλογα με τον τύπο του, για να βοηθήσετε στην ομοιόμορφη φθορά του υλικού.
  2. Χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό κάλυμμα για το στρώμα για να το προστατεύσετε από υγρά, σκόνη, ακάρεα και άλλες αναθυμιάσεις.
  3. Αφαιρέστε τα σεντόνια και αφήστε το στρώμα να «αναπνεύσει» για λίγα λεπτά κάθε φορά που αλλάζετε τα σεντόνια.
  4. Καθαρίστε το στρώμα σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό για στρώματα ή μείγμα σόδας με νερό για φυσικό καθαρισμό.
  5. Αποφύγετε να κάθεστε στις άκρες του στρώματος ή να χρησιμοποιείτε το στρώμα ως τραμπολίνο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά.
  6. Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό και επίπεδο κρεβάτι με σωστή υποστήριξη για να διασφαλίσετε την ορθή λειτουργία και διάρκεια ζωής του στρώματος.
  7. Τέλος, κάντε επανειλημμένα ελέγχους του στρώματος για να δείτε αν υπάρχουν σημάδια φθοράς ή απώλειας υποστήριξης, και αξιολογήστε εάν είναι καιρός για αντικατάσταση.